A 8-as út mentén

Egy napos rövid túra sok látnivalóval. Választanod kell majd, mert csak néhány helyen tudsz megállni. Veszprémet és Székesfehérvárt egyelőre ki is hagytam a látnivalókból. Volt már olyan, hogy nagyobb társasággal ezen az útvonalon gurultunk egyet az első melegebb tavaszi napon.

 Túraútvonal
Budapest – Székesfehérvár – Nádasdladány – Várpalota – Veszprém – Bánd – Herend – Magyarpolány – Ják
330 km
 Térkép

Vigyázz a 8-assal, egyre több szakasza négy sávos, nyílegyenes, jól belátható és csábít a száguldásra. A Hayabusák különösen imádják. Sokszor kint vannak viszont a trafipaxok.

Látnivalók
Nádasdy-kastély
Nádasdladány, múzeum. 2004-ben hozták rendbe.
1 óra
Magyarpolány
Kálvária-hegy, tetején kis kápolnával, 152 lépcső, 5 stációs kálvária faszobrokkal. Pünkösdkor Polányi Passió. A Petőfi utca 80 háza védett műemlék.
1/2 -1 óra  
Jáki templom
A Szent György-templom XIII. századi, késő román stílusban épült. Híres kapujának van egy kisebb másolata a városligeti Vajdahunyad várban.
1/2 óra
Herend
Herend Múzeum a porcelánmanufaktúra sikertörténetét mutatja be. Minden darab megrendelhető.
1/2 óra

 

Vendéglátás
Bánd, Udvarház étterem
Bánd, Petőfi utca 2. Herendtől 2-3 km-re a falu Veszprémhez közelebbi végén van rögtön a 8-as mellett. A libacombot feltétlenül ajánlom, finom a bodzaszörp és híres a szomszédasszony pitéje. Nekem ez a kedvenc éttermem ebben az országban. Nézz be te is.
tel: 88/272-424
Flamingó
A kis lila vendéglő Somlóhegy után az út jobb oldalán előtte hatalmas parkolóval. Pestről jövet épp itt az ideje egy kis megállásnak.

A bándi Udvarház vendéglőbe nézz be – ezt mindenképp javaslom.

Motorok a bándi udvarház előtt

Agárdi György, 2004. december 28.

Tags:

Még nincs komment.

Szólj hozzá!