A Mont Blanc megkerülése

A Mont Blanc Európa legmagasabb csúcsa, amely az olasz, svájci francia hármas határ közelében van Franciaországban, Chamonix mellett. Magasága nagyjából 4.810 méter, amennyire ez megbecsülhető, mert a csúcsot változó vastagságú hó és jégsapka borítja.

Nem tévesztendő össze a Montblanc-nal, amely Németországban van és tollakat gyárt olyanoknak, akik tudnak vigyázni rá és nem vesztenek el naponta kettőt és találnak ugyanznap hármat, mint én szoktam. Tehát bázisunk Chamonix, vagy Bourg St Maurice.

Chamonix 1.330 kilométerre van Budapesttől. Az elsősorban síterepként ismert település a Mont Blanc lábánál kedvező kiinduló állomás a Francia Alpok felderítésére.

Kicsit délebbre van Bourg St Maurice, amely kirándulóközpont. Itt van a le Versoyen kemping is, ahol lehet lakókocsit, vagy mobil házat bérelni. A településről bármilyen irányban indulunk el azonnal szerpentinekre és hajtűkanyarokra jutunk, innen néhány kilométernyire kezdődik a Kis Szent Bernát hágóhoz vezető szerpentin is.

A Budapest-Aosta távolság Milánó felé 1.270 km.

 1. túraútvonal – A Mont Blanc megkerülése
Chamonix-Mont-Blanc – (Svájc) – Martigny – (Olaszország) Aosta – (Franciaország) Séez – Burg St Maurice – Beaufort – Megéve – Saint-Gervais-de-Bains – Chamonix-Mont-Blanc
313 km.

 Utak

Mont Blanc alagút  

A 11,6 kilométeres alagút Európa legmagasabb hegye alatt Chamonix és Aosta között 1999-ben vált híressé, amikor egy lisztet és margarint szállító belga teherautó kigyulladt benne. A mérgező füsttől 35-en meghaltak, köztük az alagút egyik alkalmazottja, aki előzőleg motorkerékpárjával 10 embert kimentett. Az ilyen balesetek nagy magasságban gyakoriak, mert a teherautók motorja túlmelegszik és könnyebben kigyulladhat. Hangzatos neve: Traforo Del Monte Bianco, ez az E25, N205-ös út, illetve Olaszországban az SS26DIR. Útitervünk nem tartalmazza ugyan az utat, de esőben, vagy ha gyorsan vissza akarsz jutni a szállásra hasznos lehet.

Nagy Szent Bernard hágó  

A 2.469 m magas Col du Grand St. Bernard az olasz-svájci határon van az olaszországi Aosta, és a svájci Martigny közöttnagyjából félúton az E27-esen. A hágó tetejéről nagyszerű a kilátás. A határőrök itt nem sokat vacakolnak a motorosokkal. Ezen az úton kevesebb hajtűkanyarral kell megküzdeni, mint a Kis Szent Bernát hágón.

Kis Szent Bernard hágó 

A 2.188 méter magas hágó a Bourg St Mauricetól északkeletre vezető N90-es úton van, amely Olaszországban SS26-ként folytatódik. A Bourg St Mauricehoz közel eső hajtűkanyarjait minden motoros magasztalja, a Stelviohoz hasonlítják. Az út Pré-Saint-Didiernél ér véget, az Aosta-völgyben a Strada statale della Valle d’Aosta-n, az olasz 11010 -es úton.

 Látnivalók

Aiguille du Midi

Európa legmagasabb ponton épült kilátóhelye a Mont Blanc mellett. A Chamonixból 1.024 méterről induló 3.842 méter magas kilátóra két lifttel lehet felmenni. Ebben a magasságban már elfogy a levegő és meggondoltan kell mozogni

Agárdi György, 2005. december 29.

Tags:

Még nincs komment.

Vélemény, hozzászólás?