Aggtelek – Bükk – Mátra

Ezt az egynapos motoros túra javaslatot MGP küldte be nekünk egy meleg tavaszi hétvégét követően. Szeretnénk ha majd egyszer a mi lapunk is olyan élményekben gazdag lenne, mint az Övé, ezért aztán kaptunk az alkalmon és gyorsan közzétesszük. Szavai szerint – “Főleg a keleti partvidéknek javasolt, de persze megfordítható az út. Eredetileg városkerülésnek, maximum Tokaji fagyizásnak indult.” 

 Túraútvonal
Sóstó – Tiszavasvári – Tiszalök – Boldva – Edelény – Szalonna – Perkupa – Szín – Jósvafő – Aggtelek – Ragály – Zádorfalva – Kelemér – Szentsimon – Hangony -Domaháza – Zabar – Cered – Zagyvaróna – Kazáron át a 23-asra – Miskolc – Tokaj – Sóstó
450 km

A túra útvonala.

 MGP így írja le az utat

Sóstó – Tiszavasvári – Tiszalök.
A magas víz miatt elbontották a pontonhidat, de ilyenkor ingyenes a komp. Hernádék felé tovább. Az

Arnod – Boldva
szakaszon a középkori templom megér pár perc pihenőt.

Edelény – Szalonna – Pekupa – Szín

A Jósvafő – Aggtelek – Trizs – Ragály útvonal hazánk szégyene, kiemelt és fokozottan védett terület, nemzetközi hírű hely és tengelytörő kátyúk.

Ragály – Zádorfalva – Kelemér
Itt kell balost dobni jelenleg a födútnak tűnő valamire, ami egyébként aszfalt, de épp gázt
fektetnek.

Putnokot keresztezve a Sajómérce – Uppony – Borsodbóta a legszebb a sok kis út közül, hihetetlen a panoráma az Upponyi-szorosra. A tározóhoz is érdemes elgurulni. Ózdod csak érinti az út.

Szentsimon – Hangony – Domaháza – Zabar – Cered
(Zabarnál el lehet térni Szilaspagonynak, ha figyel az ember a fák között egy kellemes tavat talál, ideális piknikező hely. A környék az endurosoknak ismerős lehet, egyébként is hazánk legszebb tájainak egyike).

Zagyvaróna
Innen van egy közvetlen földút a Somoskői várhoz, de egy szakasza védett, inkább Salgótarján felöl menjünk. Én itt pihentem.

Kazáron át a 23-asra
Fel akartam menni Parádra, a térkép jelölt is utat, de sajna nem volt részletes. Végül két kis továbbfutás után, Szuhán keresztül egy kis keskeny egysávos erdei úton lyukadtam ki Parádon, nem sokkal a parkoló felett.

Motorosok a parádi parkolóban.

Természetesen jó pár motorossal találkoztam ezen a szakaszon. Innen adott, hogy a

Sirok – Eger
út nem hagyható ki. Rövid piheno, majd irány a Bükk. Egész szép szakaszon újraaszfaltozták, nagy élmény most ott a kanyargás.Persze a Felsőtárkány utáni szakasz még mindig vacak.

Miskolc – Tokaj – Sóstó már csak utazás volt.

A Keleti-Régiónak jó kis kör, Budapestről indulva a Tarján – Putnok közötti szakaszt javaslom, vissza a 25-ös és 23-mas utak végig kanyargósak.

Üdv
MGP

Tags:

No Responses to “Aggtelek – Bükk – Mátra”

  1. lukács zsolt június 23, 2010 at 8:39 du. #

    heló szivesen elmenék csatlakoznék mocis társaimhoz csak az anyagi oldaláról nemirtál .részletes tájéksztatódat várom..csá.bástya..

  2. Tarpay Endre április 25, 2009 at 11:49 du. #

    Sajómérce=Sajómercse a pontos

Szólj hozzá!