Ajándékötletek

1.000 forint alatt

Felvarrható márkajelzések (750-1500 Ft.)

Minden ruhára minden márkát felvarrhatsz, kívülre is belülre is.

Maszk (900-2.290 Ft.)

A kisebb maszkok is sokat számítanak hidegben, a nagyobbaknak víztaszító nyakrésze van, ami esőben nagyon hasznos.

Csokoládé

Mi motorosok általában szeretjük a csokoládét. Talán még egy marcipánmotor is kijön ennyiből.

5.000forint alatt

Bögre (1.600 Ft.)

Hallottunk már olyanról, hogy valaki betért a Harley bázisra és vásárolt egy bögrét, azután fél év múlva már a saját Harleyn motorozott.

Modell motor (1.200-2.100 Ft.)

A kisebb méretarányú modellekből több is elfér a polcon. Előttem itt az asztalon most épp egy 1:12 méretarányú darázsmintás Honda CBR600 álldogál. Nagyon kedvelem, néha megforgatom az első kerekét és játszom a kormánnyal. Még a Mikulástól kaptam.

Vesevédő (2-5.000 Ft.)

A motoros boltban ez fogy a jegjobban. Végülis mindenkinek szüksége van legalább egyre. Akinek van az lehet, hogy kihízta, vagy már unja a tavalyi modellt. Utasnak is adható.

Motoros kesztyű (2.990-13.500 Ft.)

A kesztyűk élettartama 2-3 év. Az egyszerű, olcsó nyári kesztyűnek minden motoros örül. Esős napokon a kesztyű elázik és ilyenkor jó, ha több pár van nálunk. A melegebb téli kesztyűk ára kicsit magasabb, közelebb jár a 10.000 Ft-hoz. A sportkesztyűk a legbonyolultabbak. Erős kevlár protektorok, szellőzőnyílások vannak rajtuk és általában elég kényelmetlenek, de nagyon jó védelmet biztosítanak egy esetleges esésnél.

Olcsó nyári motoros kesztyű

Kendő (2.330 Ft.)

Ebből sok kell, mert mindig elhagyjuk őket. A fekete a legbiztonságosabb szín, az mindenhez megy.

Póló (4.800-5.500 Ft.)

A motorosok hosszú ujjú pólókat hordanak a bőrruhák alatt.

Baseball sapka (2.500 Ft.)

A baseball sapka vásárlás különleges felkészültséget igényel. Tudni kell ugyanis hogy hívják az illető motoros által kedvelt/használt motor gyártóját. Ajó hír az, hogy a fejméretét nem kell tudni.

Újságok, motoros kiadványok

Az év végén, novemberben, vagy decemberben adják ki az éves motorkatalógust. Ezt szívesen böngészi minden motoros. Nyelveket beszélőknek külföldi motoros magazinokat is lehet kapni.

Elemlámpa

Minden túrázónak alapvető felszerelési tárgy. Nem baj ha több van otthon. Van fejre szerelhető, kis fogyasztású, magasfényű, LED-es, meg mindenféle. Vegyél hozzá elemet is. (Minden bevásárlóközpont tele van velük.)

10.000 forint alatt

Plexi a bukósisakhoz

Minden plexi egy-két év alatt elkoszolódik.  A jobb sisakokhoz lehet tartalékot kapni. A páramentes, két rétegű plexi a legjobb. Van aki a sötétített plexit szereti, ami helyettesíti a napszemüveget, de sötétben kevésbé használható. A sisak típusát tudni kell hozzá.

Napszemüveg, motoros szemüveg

A napszemüveg alapvetően fontos kellék. A nyitott sisakkal járó chopperesek zárt, szélvédett motoros szemüvegeket használnak.

Könyvek, motoros albumok

A könyvesboltokban ezért az összegért szép fényképes albumokat lehet kapni. Évről évre nő a választék. Vigyázz, hogy olyat vegyél ami még nincs meg. Hosszú téli estéken bele – bele nézegetünk. A túrázót a túracélpontokról szóló információk is érdeklik. Sok utikönyvre és térképre van szükségünk. Szabványunk a “tanktáska méret”, ami kb 2×25 cm-t jelent, csak kicsivel kisebbet, mint egy A4-es lap.

Lakat. biztonsági zár (3-5.000 Ft.)

Ha még nincs, akkor érdemes venni egyet.

Zoli bemutatót tart. Az eszakíthatatlan biztonsági lánc.

30.000 forint alatt

Tanktáska (17.900 Ft.-tól)

A jó takntáska a következőket tudja: A belső űrtartalom cipzárral megnövelhető, az is jó, ha két darabból áll. Mágnessel rögzíthető a tankra, de akkor sem esik zavarba, ha a tank csak hírből ismeri a vasat. Hátizsáknak is használható (még jobb, ha ehhez nem kell zippzárazni.) A tetején nagy térképtartó van, amibe kívülről lehet beletenni a térképet. A mágneses alsó része lezippzárazható. A tanktáska beázik, legyen hozzá esőkabát, legjobb az átlátszó. Legyen sok, könnyen nyitható oldalzsebe, amibe apróságokat berakhatsz.
Akinek már van táskája az szeretne egy kisebbet is amibe szinte csak a fényképezőgép fér el. Mielőtt megveszed kérdezd meg a boltban, hogy az adott motortípusra felszerelhető-e. A chopperekre pld. másfajta táskák illenek.

Bicska

A bicska alapvető túrafelszerelés. Inkább kés szaküzletben kell keresni, mint a motoros boltokban. Az egy kézzel összecsukható, tisztán fémből készült modelleket ajánlom. (Monnique alábbi hozzászólása után arra a következtetésre jutottunk, hogy talán valóban jobb, ha kést és ollót nem ajándékozol a baljós árnyak elkerülése végett. Ezért ezt a részt töröltük. Köszönjük, hogy figyelmeztettél Monnique. Most azonban kevesebb lett egy tippel. Légyszíves írd meg, hogy Te mivel pótolnád.  )

Kiegészítők és dísztárgyak a motorra

Főleg  chopperekhez ajánlom a különféle kiegészítőket, mint a krómozott visszapillantó tükör, a speciális markolat, a bukócső és egyéb díszítő alkatrészek. Vásárlásuknál vigyázni kell arra, hogy az adott motorra felszerelhető legyen amit veszünk. Sajnos sok olyan megoldás is van amik ütik egymást, pld. az első kiegészítő fényszóróktól egyes típusokon a szélterelő lemezeknek már nincs hely. A motorokon a csövek többféle méretűek, ezért tudni kell, hogy mi mihez illeszthető. Néhány ilyen cucc csak fúrással szerelhető fel, amitől a tulaj esetleg ideges lesz. Kérj tanácsot az eladótól. 

50.000 forint alatt

Intercom

Az utas és a motorvezető közötti beszélgetést támogató készülék. A leggyakoribb megoldás egy egyszerű PMR (rádió adó-vevő), amelyhez néhány kiegészítőt, kábelt, mikrofont, hangszórót kell venni ahhoz, hogy menetközben beszélgethessen vele az utas és a vezető. Egy másik ilyen készlettel a motorok közötti beeszélgetés is megoldható. A vásárláshoz tudni kell, hogy milyen sisakot használnak azok akiknek vesszük (felnyithatót, nyitottat, vagy zártat), mert mindegyikhez más mikrofon és hangszóró készlet kell.

Ruházat (Motoroskabát 28.000-34.900 Ft.)

Sok motoros ruházati termék kapható ebben az árkategóriában. A bőr tartós és nagyon jól védi az ember bőrét eleséskor, viszont hamar koszos lesz, nehéz tisztítani és issza a vizet. A műanyag jobban tartja a hőt. A ruha hátránya, hogy fel kell próbálni, ezért meglepetésnek kevésbé alkalmas. A kivehető bélés már természetes. Ma már az is követelmény, hogy a nadrágot és a kabátot össze lehessen zippzárazni. Vigyázz arra is, hogy a női és a férfi szabásminták itt nagyon távol állnak egymástól. Utasnak is adható!

Motoros csizma (26.000-48.000 Ft.)

Ha csizmát veszel, az legyen magas szárú és fontos, hogy jól állja a vizet. Túrázáshoz és sportmotorra megint mások a követelmények. A túracsizma gyaloglásra is alkalmas, vízvédelme a fontosabb szempont. A sport csizma kemény anyagokból készül inkább a láb védelmét szolgálja.

100.000 forint alatt

Bukósisak

A bukósisak hosszabb használat után kitágul, és elavul. Az új sisakok mindig könnyebbek, egyszerűbben tisztíthatók, biztosabban és könnyebben záródnak. A sisak életciklusa kb. 3 év. A sisak hátránya, hogy fel kell próbálni mielőtt megvesszük. A sisakhoz vásárolhatók viszont plexik, ami tuti ajándék, és 10.000 Ft. alatt van. Az olcsóbb sisakok anyaga gyengébb, ezek kevésbé védenek.

Markolatfűtés

A legtöbb géphez kapható utólag felszerelhető markolatfűtés. Ez nagyon hasznos dolog. Vigyázz, sok típusba már eleve beépítik.

500.000 forint alatt

GPS

A motorosok túrázók számára az egyik legnagyobb kihívás a tájékozódás. A térkép erre nagyon jó, de nekünk itt a XXI. században azért mégiscsak a GPS az igazi. A GPS több új motoroknál már szériatartozékként megvehető. Ha nem, akkor a legfőbb probléma a motorra szerelésének a megoldása. Csak akkor érdemes a készüléket megvenni, ha van megoldásunk a rázkódásmentes felszerelésére is. A másik megoldandó alapkérdés a tápellátás. A GPS eszi az elemeket, csak a motor elektromos rendszeréről érdemes meghajtani. 

Dobozkészlet (kb. 200.000 Ft.)

Az univerzális GIVI dobozokból a két oldalsó 110.000 Ft-ba, a hátsó 63.000 Ft-ba kerül. Ehhez még kell egy konzol kb. 32.000 Ft-ért és egy motortípustól függő másik konzol, ami kb. 10.000 Ft. Az egész készlet inkább a 200.000 Ft-hoz van közel. Az újabb GIVI oldaldobozok tetején van egy kis ajtó, amin be lehet rakni a kisebb dolgokat. Ez nagyon praktikus.

Légyszives írd meg nekünk itt lejjebb a hozzászólásoknál, hogy Te milyen motoros ajándékot szeretnél kapni, vagy mi az ami a tapasztalatod szerint motorosoknál bejön. Kösz.

Agárdi György, 2005. február

Tags:

No Responses to “Ajándékötletek”

 1. Szandra november 3, 2006 at 2:11 du. #

  Coyote!
  Magyarországon is büntetik a 8 centinél hosszabb éllel rendelkező bicska-tulajdonosokat. persze csak ha megtalálják nálad 🙂

 2. Coyote december 9, 2005 at 8:32 de. #

  Megjegyzés a bicskához.

  Érdemes tudni hogy az egykezes bicskák több országban fegyvernek minősülnek (köztük Svájcban és Liechtensteinben is)ezért nem biztos hogy érdemes a túrafelszerelés részévé tenni.

  Coyote

 3. István szeptember 24, 2005 at 9:24 de. #

  WINTEX gyorsasági motorosruha eladó
  64-es 6 hónapos kicsit csúszott 55EFt
  Szét zippzározható dzsekivel kevlár protectoros (piros -gyöngyház- fekete, a nadrág fekete)

 4. PISTI május 20, 2005 at 4:26 du. #

  PREMIER CARBONCEVLAR SISAKHOZ SZERETNÉK PLEXIT KAPHATÓ NÁLATOK?

 5. Groom április 24, 2005 at 3:23 de. #

  Kedves Jan!

  Vector típusú zárakat az Amargo-nál láttam, Abust meg asszem a Shox-nál.

  Üdv: Groom

 6. BLUE április 16, 2005 at 10:38 de. #

  Bicska tekintettében ellenben igaz az a "szokás", ha egy barátnak adsz egy bicskát és Ő ad érte egy fém pénzt akkor a barátságotok örök marad…….

  Olvastam is ezt, és volt már jópár filmben is (pl. The Edge)

 7. jan március 16, 2005 at 3:39 du. #

  esetleg tudja valaki, hogy a (3-5000 ft-os) vagy drágább biztonsági láncot hol vehetem meg?

 8. nobadi március 15, 2005 at 11:36 de. #

  Ha már így belendűltem….Lévén "motorostúra" oldal ill. bolt nem árt ha van 2sz. sátor is.Nem a legdrágább de ne is a gazdaságos:)

 9. nobadi március 15, 2005 at 11:27 de. #

  Üdv.Én azért jó ötletnek tartom a defekt javítót:)Bár soha ne ……..

 10. monnique február 14, 2005 at 1:31 du. #

  A bicskát, mint ajándék tárgyát nem javasolnám, mint tudjuk nem + kimenetelű eseményeket vetít előre a kapcsolat szempontjából..

Szólj hozzá!