Alpesi látványutak Olaszországban

Hajtűkanyarok az ég felé kúszó szerpentinek hófödte csúcsok, sziklaóriások, örökké zöld fű és erdők között. Felfelé kettesben, hármasban nagy nyomatéktartalékkal, két ujjal a féken figyeled a közeli exitpontokat, és amint az utat belátod mélyre döntve kigyorsítasz. Az aszfalt sima, szépen karbantartott szürke szalag, az ég fehér felhőfoszlányokkal díszített sötétkék függöny. Az erősen tűző napfény éles kontúrokat rajzol. Néha óriási fák, máshol szédítő mélységek, vadul zúgó patakok, sziklákról aláhulló vízesések látványa fog vissza egy kicsit. Felérve szétnézel a világ négy égtája felé, hagyod, hogy megérintsen a csúcsok örökkévalónak látszó világa és megint  irigyled a madarakat. Aztán lefelé hagyod szaladni a vadat, olykor erős motorfékkel megzabolázva, egyre csendesebben, amíg végül megérkezel a völgybe.

Stelvio

Szerencsére sokan vannak, lehet válogatni közöttük. Sajnos messze vannak tőlünk. Ha azonban egyszer felkerekedsz aligha felejted el élményeidet, és az Alpok leghíresebb hágói újra meg újra visszavárnak.

 Grande Strada delle Dolomiti  
Az olaszok Bolzano-ból (németül Bozen) Cortina D’Ampezzo-ba vezető 109 kilométeres útvonalat hívják Nagy Alpesi útnak (Grande Strada delle Dolomiti).

 • Bolzanoból kelet felé indulunk Cardano (Kardaun) felé az autópályával párhuzamosan, majd átmegyünk alatta.
 • Val d’Ega (Eggental) – ezen folyik át a Karneid patak. Bal oldalon egy meredek sziklán áll a 13. századi Karneid kastély
 • Ponte Nova (Birhabruck) felé szép kilátásunk nyílik jobbra a Latemar-ra, balra a Rosengarten-re. Ponte Nova után az Ega völgyet elhagyjuk és a Welschofen völgy felé haladunk.
 • Nova Levante (Welschnofen) téli-nyári sportcentrum festői látványt nyújt a hegyoldalban. A Hainzer fűrészmalomtól lifttel lehet felmenni a hegyekbe.
 • Lago di Carezza (Karersee) szinte csak szálláshelyekből álló település 1,530 m. magasan, természetvédelmi terület tóval, amelyben a dél felé magasodó Latemar (2.794 m) magas szirtjei tükröződnek. Északkelet felé a Rotwand (2.806 m) látszik.
 • Passo di Costalunga (1.753 m) – itt van a német/ladin nyelvi határ, a Latemar és a Rotwand között. Magasan a hágó felett Theodor Christomanos szobra áll.
 • Vigo di Fassa a Fassa völgy egyik síközpontja, katonai temetője van és a 15. századi templomában freskók.
 • Vigo di Fassa után elhagyjuk az SS241-est és az SS48-ra fordulunk balra, észak felé.
 • Pozza di Fassa – síterepek, Avisio folyó
 • Campitello di Fassa – síterepek, kirándulóhely, télen-nyáron járó felvonó a Col Rodella-ra (2.387m). Kb. 15 perc alatt ér fel.
 • Canazei – népszerű üdülőhely és túrabázis. (szálláshelyek: Valle di Fasse turistahivatal, Via F. Lli Bronzetti 60, I-38033 Cavalese). Canazainél az SS48-as letér az egyenes irányról és észak felé fordul.
 • Amennyiben egyenesen megyünk tovább délkelet felé az SS48-ról az SS641-re, akkor Alba és Penia falukba, majd a Fadaia hágó felé, a Fadaia-tóhoz (Lago de Fadaida) jutunk. Ha már elmentünk erre, akkor érdemes Caprile felé továbbmenni, ahol északnak fordulva visszatérhetünk a Falzaregora. Caprile-től még délebbre van a az Alleghe-tó, amit szintén érdemes megnézni. Caprile-től északkeletre választhatjuk a Giau hágót is a visszatérésre a Falzerago helyett.
 • Canazeitől északra kb 3 kilométerre jobbra fordulunk, még mindig az SS48-on maradva.
 • Pordi hágó
 • Pieve di Livinallongo – az utunk a Livinallongo-völgyet követi a Cordevole folyóval. Dél felé letérhetünk Caprile és az Alleghe-tó felé. Észak felé a Col di Lana (2.462 m) tornyosul, amely gyalog három óra alatt érhető el. A csúcson intenzív harcok folytak 1915-től 1918-ig. Az olasz alpesi csapatok alagutat ástak az osztrák tüzérség állásai alá a csúcson, amit 1916 április 17-én felrobbantottak. Nagyszerű panoráma emlékkápolnával.
 • Passo di Falzarego (2.177 m) – nyugatra a Sasso di Stria (“boszorkányok sziklája”; 2.477 m), keletre a Cinque Torri (“öt torony”; 2.362 m), délre a Nuvolauo (2.575 m). A hágótól északra egy kötélpályás felvonó visz fel a Piccolo Lagazuoi-ra (2.362 m). Az Öt Toronyhoz egy 6 kilométeres mellékúton kitérővel felmehetünk, a Falzarego teteje után 7 kilométerrel a Refugio Cantore felé. Innen indulnak a Tofana meghódítására a hegymászók.
 • A Falzarego-hágóról északnyugat felé tehetünk egy kitérőt a Lago di Valparola mentén a 2.192 m. magas Valparola oromhoz. Ezen a látványos úton a jobbra eső Tofane sziklái alatt lemehetünk egészen La Villa-ig a Gader völgyébe, ahonnan Corvara felé Arabbánál visszatérhetünk az SS48-asra, a Dolomiti útra. 
 • Pocol
 • Cortina d’Ampezzo

Érdekességek a Nagy Alpesi út környékén:

 • A Dolomitok hegyei egyedi masszívumokba rendeződtek, ezeket minden oldalról völgyek vesznek körül, amely lehetővé teszi az útépítést. A háborúk is hozzájárultak a dolomiti úthálózat fejlődéséhez. Az osztrák-magyar birodalom erődöket épített az újonnan alakult olasz állam elleni védekezésképp az Alpokban. I. Ferenc József trónralépésének ötvenedik évfordulója alkalmából elkezdték az utak megerősítését és 1909-re a Falzerago hágótól Cortináig vezető utolsó szakasszal is elkészültek.
 • 1915 május 23-án az Olasz Királyság kilépett a Hármas Szövetségből és hadat üzent az Osztrák-Magyar Birodalomnak abban a reményben, hogy megszerzi Trentinot, Isztrát és Dalmácia egy részét. Az osztrák-magyar hadsereg ekkor már hadban állt 1914 augusztusa óta a szerbiai és a galíciai fronton. A hadüzenet hírére az osztrákok elhagyták Cortinát, amely 1511 óta Ausztriához tartozott és visszavonultak a Tre Sassi Fort erődbe a Valparola hágón.
 • Az első világháborút követően az alpesi sportok iránt megnőtt az érdeklődés. Ekkor váltak Cortina d`Ampezzo, Val d`Isère és St.Moritz világhírű síterepekké és ekkor vált igazán népszerűvé a Nagy Alpesi út is.
 • Cortina környékén számos filmet forgattak. Itt készült a Cliffhanger Sylvester Stallone főszereplésével, a For Your Eyes Only James Bond film és a Rózsaszín Párduc David Niven és Peter Sellers főszepeplésével.
 • Cortina  d’Ampezzo volt az 1956-os téli olimpia helyszíne, miután az 1944-es olimpiát a világháború miatt elhalasztották.

Pordoi

 Passo Pordoi (Pordijoch) 
A Pordoi hágó a Dolomitok egyik legmagasabb hágója az Alpokban. Északról a Sella csoport, délről a Marmolada csoport zárják közre. A hágó magassága 2.239 méter Arabba (Livinallongo del Col di Lana) és Canazei (Val di Fassa) között. A Pordoi hágó csak néhány kilométernyire van Canazeitől keletre. Ez a határvonal Trento és Belluno provinciák között. A 48-as Strada Regionale Delle Dolomitinevű úton van, amely része a Cortina D’Ampezzo felől a Falzerago hágón át érkező Nagy Dolomiti útnak.Érdekességek a Pordoi hágó környékén:

 • Arabbában van egy csontház, ahol az első világháború olasz-magyar frontvonalán meghalt kb. 500 katona maradványait őrzik.
 • Egy régen zergevadászok által kitaposott ösvény vezet a Boè menedékházhoz, amely kb. két órányi gyaloglás. Innen érhető el a hegycsoport legmagasabb csócsa, a Piz Boè (3152m).
 • Azok, akik a könnyebb utat kedvelik egy kötélpályás felvonón juthatnak fel a Sass Pordoi magaslatra, ahonnan 50 perces gyalogtúra a Piz Boè. A két pont között kifeszített kötélpálya 750 métert emelkedik. Négy percig tart az állomások közötti utazás.
 • A síelők a hágóról elérik a Belvedere és a Canazei síterületeket is. Közel van Arabba, ahol a Sellaronda síterülethez lehet csatlakozni.

Adatok

Passo Pordoi

Magasság 2.239 méter
Szintkülönbség

774 méter

Hol van?

Olaszország, Trentino tartomány, Dolomitok, néhány kilométernyire Canazeitől.

Eleje – vége

nyugaton Canazei, 1456 m. N46 28.486 E11 46.607
keleten Arabba 1602 m., N46 29.826 E11 52.421

Maximális emelkedés

8%

Útvonal hossza 22 km.
Hajtűkanyarok száma 58
Nyitvatartás egész évben
Útdíj Nincs
GPS pozíció N46 29.245 E11 48.775

Pordoi

 Passo Sella (Sellajoch)
A Sella hágó ugyancsak a Dolomitok egyik legmagasabb hágója az Alpokban, közel a Pordoihoz. A hágó legnagyobb magassága 2.244 méter a Wolkenstein (Val Gardena) és Canazei (Val di Fassa) közötti úton. Nevét a Sella csoportról kapta. Kíváló kilátást kínál a Sella csoportra, a Sass Pordoi-ra, a Marmolada-ra, a Sasso Lungo-ra és az Odle csúcsra.Érdekességek a Sella hágó környékén:

 • A Sellaronda a síelők kedvelt 30 kilométer hosszú körpályája a Sella csoport körül, amelyen a pályák esése mintegy 3.000 méter.

 

Adatok

Passo Sella

Magasság 2.244 méter
Szintkülönbség

775 méter

Hol van?

Olaszország, Trentino tartomány, Dolomitok, néhány kilométernyire Canazeitől.

Eleje – vége

északon Wolkenstein, 1.563 m. N46 33.377 E11 45.315
délen Canazei 1.456 m., N46 28.486 E11 46.607

Maximális emelkedés

11%

Útvonal hossza 17 km.
Hajtűkanyarok száma 29
Nyitvatartás egész évben
Útdíj Nincs
GPS pozíció N46 30.472 E11 46.125

 

 Passo dello Stelvio (Stilfser Joch)
A Stelvio az alpesi hágók királya. Magasságára nézve csupán 10 méterrel elmaradva a második az aszfaltozott hágók között a Col de l’Iseran (2.770 m.) után, illetve ha a legmagasabban fekvő aszfaltozott utakat mind beszámítjuk, akkor Col de la Bonette (2.802 m.) is megelőzi, amely azonban nem hágó. Híres északkeleti szakasza 48 számozott hajtűkanyarral emelkedik a hágóig, amelyek közül több igazi kihívást jelent, főleg, ha szemben is jönnek.Érdekességek a Stelvio hágó környékén:

 • A Stelvio hágón az utat 1820-ban kezdték el építeni Ferenc császár alatt (Lombardia ekkor még a Habsburg birodalom része volt), hogy a Valtellina és a és a Val Venosta közötti összeköttetést megteremtsék. A bresciai Carlo Donegani fél év alatt befekjezte a terveket és 1820 áprilisában elkezdődött az építkezés, amely mindössze 5 évet vett igénybe 2.000 munkással. Azóta folyamatosan rendben tartják. Az út vonalvezetése szinte egyáltalán nem változott. Az Iseran 1936-os megnyitásáig ez volt a legmagasabb kiépített hágó Európában.
 • A Stelvio területe 1935 óta nemzeti park. A nagy forgalom erős megterhelést jelent a természeti környezetre, ezért azt tervezik, hogy 2007-től útdíjat fognak szedni ezen a hágón is. Személyautóknak 10-15 Euró, motoroknak 5 Euró lesz a jegy ára.
 • Minen évben július első hetében nemzetközi motoros találkozó van a hágón, amit motorosok százai látogatnak.
 • A Stelvio az Alpok egyik legismertebb nyári síterülete. A pályák 2.760 és 3.450 méter között vannak. A Stelvio az európai nemzeti síválogatottak kedvelt edzőhelye.
 • A Stelvio a kerékpárosoknak is paradicsoma. A leglátogatottabb kerékpáros bázis Glurns a svájci oldalon. A kerékpárosok legkedveltebb köre a Trafoi, Stelvio hágó, Svájcban az Umbrail hágó, Santa Maria Val Muestair, Glurns útvonal, amely nem túl hosszú, de annál megerőltetőbb. Az olaszok nagy kerékpárversenye, a Giro d’Italia is gyakran erre vezet.
 • Néhány éve a hágót Szeptember első szombatján reggeltől estig lezárják a motoros járműforgalom előtt Bormio és Trafoi között és ilyenkor kerékpárosok, gyalogosok ezrei veszik birtokba az utat.

Adatok

Passo dello Stelvio (Stilfser Joch)

Magasság 2.757 méter
Szintkülönbség

1.870 méter

Hol van?

Olaszország, Dél-Tirol és Lombardia tartományok között.

Eleje – vége

északkeleten Spondinig, 887 m.
délnyugaton Bormio 1.217 m.

Maximális emelkedés

15%

Útvonal hossza 50 km.
Hajtűkanyarok száma 87
Nyitvatartás júniustól október végéig
Útdíj Nincs
GPS pozíció N46 31 42.5 E10 27 10.1

Stelvio

Letöltés

 GPS data download 

Az alpesi útvonalak Garmin MapSource térképei a Garmin GPS készülékekre feltölthető fromában. A kívánt útpontokat válaszd ki és hozz létre egy útvonalat velük, így megkapod a fenti útvonalterveket.

Agárdi György, 2006. november 11.

Tags: ,

Még nincs komment.

Szólj hozzá!