Árva és Bajmóc

Szlovákiában sok olyan vár van, amit megkímélt a történelem forgószele. Ezeket szépen rendben tartják, múzeumokat rendeztek be bennük és némelyikük legaláb olyan izgalmas, mint nyugatabbra eső társaik. Az alábbi útiterv szerint a két legszebb várat vesszük sorra. Közben persze motorozunk is egy kicsit.

Árva vára

Az alábbi túrát egy nap alatt megjárhatjuk. Budapestről indulva nagyjából 550 kilométert fogunk megtenni. Ez a szokásos 70 km/órás mozgási átlagsebességgel számolva nagyjából 8 óra. Ha a két-két órát számolunk a két várra, akkor már tizenkét óránál tartunk, vagyis célszerű korán indulni és a főutakat választani, mert lehet, hogy reggel 8 órás indulással is este 8 körül érkezünk meg.

A túrára vigyünk magunkkal némi szlovák készpénzt. A tankolást elintézhetjük kártyával, de az étkezésre és a belépőkre valószinüleg kell majd a készpénz. A határon tudunk váltani. A Szlovák korona kb. 7 forintot ér. Erre az egy napos útra két személyre kb. 1000 koronát vinnék magammal.

 Túraútvonal
Budapest – Vác – Rétság – Hont – Sahy – Zvolen (Zólyom) – Banská Bistrica (Besztercebánya) – Ruzombrok (Rózsahegy) – Dolny Kubín (Alsókubin) – Oravsky Podzámok (Árvaváralja) – vissza Dolny Kubín – Martinban (Turócszentmárton) dél felé a 65-ösön – Pribovceénél jobbra az 519-esen – Prievidza (Privegye) – Bojnice (Bajmóc) – Ziar nd Hronom (Garamszentkereszt) – Stúrovo (Párkány) – Esztergom – Budapest
Táv: 550 km

Ez a térkép csak nagyjából követi a fent leírt útitervet, mert egyes alacsonyabb rendű utak hiányoznak belőle.

Árvaváralja Budapesttől 240 kilométer a legrövidebb úton, vagyis három és fél óra menetidő. Egyszer-kétszer érdemes lesz megállni egy kis pihenőre.

Budapestről az M3-mason, majd a kettesen mehetünk Rétság, Hont felé a parassapusztai határállomásra. A másik oldalon Sahy (Ipolyság) van. Zvolenig (Zólyom) jó úton, tempósan haladhatunk, ha odaértünk érdemes a vasúti felüljárón át a városközpontba bemenni és a másik oldalon kihajtani a Banská Bistrica (Besztercebánya) felé vezető autópályára. A táblák az elkerülő utat mutatják, de az nagyon nagy kerülő. Az autópályán csak egy ugrás Besztercebánya, ahol felmegyünk a hegyekbe. Az úttól balra a nagy Fátra nemzeti park, jobbra az Alacsony Tátra nemzeti park húzódik.

Röviddel azután, hogy Besztercebánya után véget ér az autópálya balra megy el az 577-es út, Turcianske Teplice (Turcsányfürdő) felé, amely legalább olyan népszerű a szlovákiai motorosok körében, mint nálunk a mátrai 24-es. Az hossza mindössze 30 kilométer és a szerpentinek a középső harmadára esnek. Ezt most kihagyjuk, de az 577-es leágazása után jobbra érdemes megállni egy kávéra a Szent Kristóf csárdánál (Koliba u Sv. Krištofa) Banská Bistrica fölött.

Hamarosan elhagyjuk Donovalyt is, ifjúságunk egyik kedvelt síterepét és a hegyek után megérkezünk a Vág völgyébe. A folyót Rózsahegynél keresztezzük. Innen továbbra is az E55-ös, vagy 59-es utat követjük Dolny Kubín (Alsókubin), majd Oravsky Podzámok (Árvaváralja) felé és megérkezünk Árva várához.

A vár alatt megvesszük a jegyet, végigjárjuk a csoporttal az erődítmény minden zugát, ami elég sok lépcsőzéssel jár, de megéri. A vár alatt aztán lehet egyet ebédelni mielőtt tovább mennénk.

Árva vára az árva folyó mellett.

Visszafelé ugyanazon az úton haladunk, amelyiken jöttünk Dolny Kubínba, de ott az Árva folyót követve a 70-esen, majd a vágot nyugat felé követve a 18-ason futunk tovább Martinba (Turócszentmárton). Onnan dél felé a 65-ösön haladunk egy darabig. Ez egy nagyon gyenge minőségű autópálya, amelyről Pribovce felé jobbra az 519-esre lekanyarodunk a vasutat keresztezve Prievidza (Privigye) felé. Az 519-es úgy él az emlékeimben, hogy nagyon szép tájakon vezet keresztül. Legutóbb színes paplanernyők is gazdagították a látványt.

Bojnice (Bajmóc) itt van Privigye mellett, attól 1-2 kilométerre nyugat felé, ami nekünk most jobb kézre esik. A vár közelében leparkolunk és bejárjuk ezt az építményt is.

Bajmóc kastélya.

Amikor végeztünk még mindig van nagyjából 200 kilométer hazáig. Keletnek tartunk a 50-esen Ziar nd Hronom (Garamszentkereszt) felé, majd előbb Levice (Léva) felé, később Stúrovo felé a 65-ös és 76-os utakon.

Stúrovonál (Párkány) átjövünk Esztergomba és a 10-esen haza Budapestre.

  Hasznos blokk

GPS adatok letöltése (GPS waypoints, tracks, routes)

A bejárt útvonalak Garmin MapSource waypoint és track adatai a Garmin GPS készülékekre feltölthető formában.

Agárdi György 2006. június

Tags:

No Responses to “Árva és Bajmóc”

 1. kutya. augusztus 25, 2006 at 1:31 du. #

  Istenem, Brindzovy Halusky !!!!!!! Életem kajája ! Amennyire egyszerű olyan tökéletes, egyszerűen nem tudunk betelni vele!
  És Zdiarban, a Gorall Házban (Goralsky Dom) hihetetlen finomra készítik !

 2. Blue_devil augusztus 24, 2006 at 8:10 du. #

  Nem írok sokat:-)
  Olvasatok:
  http://blue-devil.uw.hu/tura/errejartunk/06/20060807.doc

  Ha nem rohangáltok akkor a környék tele van még "kavicsal":-) N ezzeket is kedvelem……

  Ha pedig kibírjátok a kaját?
  Akkor DOBRA NIVA-nál a jobb oldalon lesz egy kis csárda…..
  96 korona a menüm:-) (710ft!!!!)
  – Brinzove halusky (Juhtúrós sztrapacska)
  – 2dl KOFOLA
  – KV

 3. Péter február 7, 2006 at 9:56 du. #

  Én is Dunszerdahelyi mocis vagyok, de nekem nincs nagymotorm, bár nagy túrákat én is szoktam csinálni 50-55 km/h átlagsebességgel haladva. Ilyen nagy túrán én is részt vennék.

 4. Zámbó Gábor január 20, 2006 at 12:38 du. #

  Ha mentek a Felvidékre, akkor Besztervebánya után ki ne hagyjátok a BB-Turcianske Teplicei utat, ami motoros álomút.
  Ebben az esetben Martin felé motorztok és onnan Rózsahegy ,
  stb. De ha nagyon tetszik az út, akkor visszafelé is lehet dönteni ott (kb 50 szuperkanyar).
  A totalbike.hu oldalon irtunk erröl cikket.

  üdv
  JIM

 5. Biró Ambrus Csaba szeptember 25, 2005 at 11:15 du. #

  Épp most érkeztem haza egynapos felvidéki motorostúránkról, (Bp-Sahy-Banska B.-Bojnice) így igazán frissek még az élményeim, melyet megosztanék veletek. Röviden és tömören 🙂

  Megjártuk Besztercebányát, eljutottunk Bajnóc (Bojnice) várába is. Besztercebánya központját, a régi városrészt gyönyörűen felújították. Bajnóc vára – a magyar történelem egyik megkimélt tanúja – mesebeli kastély hangulatát idézi, gazdag látnivalóval szolgál. (belépő 130 SK, csoportos idegenvezetéssel (mi szlovák nyelvűt fogtunk ki, magyar nyelvű ismertetőt adnak)

  A 64 és 65 -ös utak között fekvő 512-es út Oslany – Zarnovica között nagyon szép tájon vezet keresztül, na hagyjátok ki.

  Mivel már reggel éreztük, hogy egy nap kevés lesz,ezért Zólyom városán csak áthaladtunk, de legközelebb visszatérünk ide is.

  Az E77 (66) -es és 50-es útak jó minőségűek, gyors haladást tesznek lehetővé.

  Mindenkit bíztatok, hogy guruljon el bevenni régi várainkat. A szép táj és a várak miatt mindenképpen megéri!

  üdvözlettel,

  Ambrus

  -2005.09.25-

 6. sörös május 16, 2005 at 8:38 du. #

  Helooooo MOTOROSOK!
  Szlovákiából-Dunaszerdahelyi motoros vagyok,aki szintén a túrákat kedveli,csakúgy mint Ti.Nagyon jó kapcsolatban vagyok a Györi motorosokkal,magunkénak tudunk pár nagyon sikeres túrát…..Ha szlovák vagy csehország-i relációba segítség kell,szívesen segítek amibe tudok.
  na……..akkor motorra….heló

 7. Blue_speed november 23, 2004 at 6:19 du. #

  Üdvözlet!

  Elismerésem, csodálatosan kidolgozott itinrrel álltál/tatok ki a túrázni vágyok elé!
  Ha kevés lenne a létszám – a majd teljes AKMT-re számíthatok.

  2005-re Én is inkább a külhoni részt tervezem a cimboráknak, mert idehaza már horror akár 1 hétvégére is elmenni valahova.

  Tehát lehetséges hogy egyszer még megtoldjuk a csapatotokat egy 20-30 motorral.

  Üdvözlettel: Blue
  http://www.tekergok.hu

Szólj hozzá!