Chili Riders Balkán Túra

Chili Riders Balkán Túrabeszámoló 2009. július.

Bosznia, Horvátország, Montenegró, Albánia, Görögország (Korfu), Makedónia, Koszovó, Szerbia körtúra!

Motoroztál már piramis oldalán? Mert mi igen! És ehhez nem is volt szükségünk több ezer kilométert utaznunk, hiszen van piramis Európában is!!! Sőt méghozzá itt a szomszédos országban, Boszniában! Nem hiszed!? Pedig igaz! A Szarajevó előtti, Visoko település félig a piramis oldalára épült.

Mi sem sokat tudtunk erről, de most úgy terveztük, hogy a hírek nyombába eredünk és megnézzük ezt a híres piramist. Utunkba esett, hiszen Dubrovnikba tartottunk aznap. Amikor Visokoba értünk a sok hegy közül az egyik valóban kakukktojás volt. Oldalait szemmel láthatóan éles sarkok szegélyezték, és csúcsa sokkal élesebben tört az égnek, mint a többi társa. Ezt a hegyet is fák és dús növényzet, erdő fedte. Ez lenne a piramis, gondoltuk magunkban?

Bementünk a faluba és megkérdeztünk egy embert, hogy hol találjuk a piramist. Itt állunk rajta, mondta és a földre mutatott. Ekkor döbbentünk rá, hogy a kis falucska egy része a piramis oldalára épült és az utcát, ahol haladtunk a piramis oldalába építették. Mivel pár éve lett felfedezve, az ásatások még csak most kezdődtek, de már eddig is óriási a felfedezés! A piramis kétszer nagyobb, mint az Egyiptomiak és háromszor olyan öreg. A környéken még több piramis is található, amiknek csúcsait összekötve egy egyenlő szárú háromszög rajzolódik ki. Hmmm, 27 ezer éve….? Lehet, mi vagyunk kissé elmaradva technikailag? Mi az Adventure-ok nyergében utazzuk körbe a világot, ők valami máson az Univerzumot? Néhány link, akit érdekel ez a különleges felfedezés:
http://www.magharakademia.hu/regeszet/regeszet/a-boszniai-piramisok.html http://www.piramidasunca.ba/en/

Innen utunk Dubrovnikba vezetett, ahol szokásosan, mindig megalszunk az errefelé vezető túráink során. Néhány szó erről az adriai ékszerdobozról. Dubrovnikot teljesen felújították, gyönyörű, tiszta terek, műemlék épületek, sörözők, éttermek, bárok, rengeget turista és égbe szökellő árak jellemzik a helyet. Itt egy szocreál apartmanban, reggeli nélkül 30 Euró/ fő volt a szállás. Borsos!

Másnap Dubrovnikot elhagyva, a Kotori öböl és Montenegró felé vettük az irányt. Kicsit esett, így lehetőségünk volt letesztelni az újonnan felrakott gumikat is. A szokásos enduró méret, elöl a 110/80R19, hátul a 150/70R17 nekem Michelin Anakee2-ből volt fent a garnitúra, Gábor a Metzeler Tourance EXP-t nyúzta. A Michelin Anakee (régi) sokkal jobb volt, mint most az új. Sajnos a vizes útfelületen sokkal jobban oda kellett figyelnem a technikára, mint azelőtt. De a végén megszoktam az enyhe csúszásokat és nem törődve velük vártam, hogy végre kisüssön a nap. Gábor a Tourance-okkal gyönyörűen húzta az íveket, a még annál is szebb tengerparti úton.

Az Albán határra érve az idő is kitisztult és igen meleg lett. A helyzet viszont olyat változott, hogy még mi sem akartuk elhinni. Az útlevél villámgyors ellenőrzésén és a kifizetett 10-10 Eurón kívül, más adminisztrációs dolgokkal nem tartottak fel minket. Öt perc volt a határátlépés. Aznap Durresben szálltunk meg egy tengerparti új 4csillagos szállodában. Reggelivel mindössze 30 Eurót fizettünk.

Durres után Vlore volt a cél, ahol egy pihenő napot iktattunk be. A meseszép tengerparton, kis fa viskóban elfogyasztott haltál és a hideg sör mesés élményt nyújtott. A fürdés és egy kis pihenés is jól esett.

Vlore, egy fejlődő tengerparti város, esti nyüzsgés, korzózás szigorú időbeosztás szerint 18-22-ig! Kevesebb Mercedes, mint azelőtt. Több kisebb, más márkájú autók füstölték a radiált, és bűvölték a korzózókat.

Vloréból, Sarande majd Görögországba át, Igoumenitsa-ból komppal át Korfura. Teljesen felújított pálya minőségű utakon gyorsan lejutottunk a kikötőbe. De azért az úttesten kérődző teheneket és a kötél húzta folyami ladikot nem úsztuk meg.

A sűrűn járó ferri-vel olcsón 18 Euróért, egy óra alatt jutottunk el Kerkyrára. A nyugodt időjárás és a szikrázó nap a lágy szél, kellemessé tette a kompozást. A szigeten Sidariban szálltunk meg. Ahol három napot töltöttünk strandolással, motorcsónakázással, bulizással, sörözéssel és a természetesen a sziget motorral történő bejárásával. A remek hangulat miatt, nehezen hagytuk ott Korfut.

Kompozás, motorozás és máris Makedóniába az Ohridi-tó partján, mi másba, mint Ohrid városba találtuk magunkat. A tó gyönyörű a Garda-tó és a Balaton keveréke. A város próbálja sugallni több, kevesebb sikerrel az exkluzivitást. Porsche, Audi, BMW egy kis szoci behatással fűszerezve. Ez az embereken is látszódott. Az étel, ital pazar, és nem drága! A szállás sem!

Merre jöjjünk haza? Tettük fel a kérdést. Menjünk Koszóvó országba, onnan majd Szerbiába és Belgrádon keresztül haza. Vasárnap reggel indultunk az egy hetes túránk utolsó napján Ohridból. A tervezett hazaérést 22h-ra saccoltuk, majd Belgrád után az autópályán húzzuk neki… Hát egy kicsit elhúzódott a hazaút, ugyanis hétfő hajnali 4-re értünk haza, hogy miért is? Elmesélem.

Skopje fele tartottunk, majd Koszovóba lépve még a határon megkötöttük a kötelező biztosítást 15 napra potom 20 Euróért. Jött Pristina a főváros. Új, giganagy Merci és BMW szalonok mellett haladva, még ott voltak a rendfenntartó katonai táborok. Pristinában csapattunk egy kört, megnéztük a gyönyörű koszovói Albán lányokat, majd a Szerb határ felé mit sem sejtve száguldottunk. Itt a konténer határon állva a Koszóvóiak megnézték a papírokat és figyelmeztetve minket, hogy a Szerbek úgy sem fognak beengedni, de azért útnak engedtek minket a határsáv irányába. A Szerb oldalra érve a talpig felfegyverzett határőr ránk förmedt, hogy mit képzelünk magunkról, miért nem álltunk meg a Stoptáblánál. Elkérte az iratokat, a motorét is. Negyed órás várakoztatás után, kijelentette, hogy ezen az általa „ideiglenes” határnak mondott határon ugyan nem megyünk át. És azonnal forduljunk vissza. Persze nem hagytuk magunkat, bukó le, motor leállít és elkezdtünk vitatkozni. Sajnos nem sok sikerrel, még egy civil angolul tudó Szerb nő is segített, de meg kellett fordulni, amikor már éreztük, hogy nem lenne jó kihúzni végleg a gyufát.

Így visszafordultunk, üdvözöltük a másik oldalon a Koszovói „haverokat” és újra országukba élvezhettük a vendégszeretetüket. Hol is menjünk át, hogy érünk haza? Gyors térképböngészés, majd valami hegyi ösvényt találva Pec-nek, Montenegró, felé vettük az irányt. A Koszovói Montenegrói határon, ami kb. 1500 m-en, alpesi viszonyok között helyezkedett el, könnyen átvergődtünk. Montenegró után újra, immáron a „rendes” határon Szerbia, némi kötözködés, azért itt is volt, mivel előrefurakodtunk a sorban állók mellett. Szerbiában Belgrádig a jó minőségű szerpentines úton élvezet volt a döntögetés. A főváros előtt lecsúszott még egy fél grill kecske, a szomjunkat is oltotta pár kóla. Belgrád, Újvidék (Novi Sad), Szabadka (Subotica) pályán értünk át Magyarországra, majd értünk fel Budapestre. Szerencsére csak majdnem, de egy elalvó szembe jövő autós Újvidéknél, majdnem örökre befejezte számunkra, a motoros és más élmények további gyűjtését. Ez után Redbull-ra már nem volt szükségük.

A Chili Riders jövőre is szervez egy hasonlót, de egy kicsit a motorost és motort jobban kímélő túrát. Ez a túra is, mint az őszi Marokkói fent lesz a www.chiliriders.hu oldalon!

Hasznos blokk

Magyarország – Albánia ChiliRiders túraterv

2009. június 20- június 27-ig 8nap Szombattól Szombatig!

1.nap Budakeszi-Mostar indulás 8:00 érkezés kb. 18-19 óra táv: 650 km

Gyülekező ChiliRiders bázis Budakeszi! (itt feltankolás Agip kút, pisi, Redbull). Első nap lefelé haladunk. Érd, M6 Szekszárd, majd Udvar határállomáson kilépünk, Horvátországba áthaladunk Osijek és jön BIH határon, megállunk ca. 13-14 között helyi étteremnél, belekóstolunk, az
imádott nemzeti gasztronómiába. Délután tovább gurulunk gyönyörű dombokon, hegyeken,kanyargós utakon keresztül megérkezünk este Mostarba ,itt szállás elfoglalása, kaja ,séta az óvárosban hídon átkelés kiértékelés, szabadon pálesz, sör, vagy bor! Este kinek kell, lánc spray!!!!!

MOSTAR HOTEL ERO 3*
Fekvése: a 165 szobás légkondicionált szálloda,Mostar központjában található.
Szobák: minden szobája fürdőszobával, tv-vel,telefonnal és internet csatlakozóval ellátott.
Szolgáltatások: recepció, étterem, bár, kerthelység,edzőterem, mosodai szolgálat és konferencia terem.
A szálloda rendelkezik parkolóval. Vacsora és reggeli!

2. nap Mostar-Tirana indulás 9:00 érkezés kb. 18-19 óra kb. 450 km

Reggeli után, elhagyjuk a szállodát majd lecsattogunk a Neretva folyó mentén a csodás Adriai tengerhez Neum érintésével, tovább Dubrovnik, majd itt fotó. Ezt követően átlépünk a Montenegroi „kollégákhoz„ a világ egyik legszebb öblén átkompozunk, amit úgy hívnak Kotor, ezt elhagyva megközelítjük az Albán határt, Skoder-nél átlépve, csacsik és mercik között szlalomozva, egy kis egyenessel fűszerezve átéljük az albán feelinget és este megérkezünk az ismerős Tiranába. Szokásos szálás foglalás, zuhi, vacsi, pija, séta,bár, csajok (csak a szemnek, hogy edződjünk)

HOTEL WHITE DREAM 3*
Fekvése: a 21 szobás szálloda Tirana nyugodt részén helyezkedik el. 1 kilométerre a városközponttól.
Szobák: fürdőszobával, légkondicionálóval,tv-vel, mini bárral és telefonnal felszereltek.
Szolgáltatások: 24 órás recepció, étterem,bár internetezési lehetőség és szoba szerviz.
Étkezés: félpanzió (reggeli és vacsora).

3.nap Tirana-Vlore indulás 10:00 érkezés kb. 15-16 óra kb. 200 km

Indulás, szokás szerint reggeli után 10 kor, irányt veszünk a tengerparti Durres városába, ahonnan délnek fordulva célba vesszük Vlore várost ,mindeközben a Mercedes-Benz teljes skáláját megcsodálhatjuk utunkon. Este úgy, mint a többi, a „teljes kiértékeléssel„ végződik.

HOTEL NEW YORK 3*
Fekvése: a 68 szobás szálloda közvetlenül a tengerparton található. A városközponttól 2 km-re fekszik.Szobák: fürdőszoba, légkondicionáló, telefon,tv, hajszárító, mini bár, széf és internet csatlakozó. Szolgáltatások: recepció, étterem, bár, lift,medence, 24 órás szoba szerviz konferencia terem és mosodai szolgálat. Étkezés: félpanzió (reggeli és vacsora).

4.nap Vlore-Sarandre indulás 10:00 érkezés kb. 15-16 óra kb. 120 km

Nos, eme napon a kanyarok minden, mennyiségben. Nem gyorsak ,nem döntősek ,de szűkek és sokan vannak!:)
Trükkös!

5.nap pihi Sarande helyben

Fürdőzés ,fagyi szemmel való nézegetés (a kiváló Albán csajok…) P I H E N É S

HOTEL BRILANT 4*
Fekvése: Saranda gyönyörő részén található 24 szobás szálloda. A tenger 2percnyi sétára fekszik. Szobák: fürdıszoba, hajszárító, tv, telefon, mini bár, légkondicionáló,Szolgáltatások: recepció, étterem, koktélbár, szoba szerviz, széf, napozóterasz és parkoló.

6. nap Sarande-Ohrid indulás 9:00 érkezés kb. 16-17 óra kb. 300 km

A már kihűlt paripák újbóli izzítása úgy 9 óra körül és indulás felfelé Görög határ mentén a szintén mesés Makedon „csempész” tó felé . Útközben, sok- sok fényképezés bunkerekkel.

http://www.youtube.com/watch?v=N6Yrv8HexKk&feature=related

HOTEL TINO 4*
Fekvése: az Ohrid tó partján fekvő szálloda150 méterre található a központtól. Szobák: a 27 szoba mindegyike fürdőszobával, légkondicionálóval,telefonnal, kábel tv-vel és mini bárral felszerelt. Szolgáltatások: recepció, étterem,konferenciaterem és parkoló. Étkezés: félpanzió (reggeli és vacsora).

7. nap Ohrid-Sarajevo indulás 9:00 érkezés 18-19 óra kb. 550 km

Macedoniát elhagyva egy új államba, Koszovóba belépünk, ezt követően Szerbián átvágtatunk és az ismerős Bosznia fővárosába, a világvallások egyvelegébe megérkezünk.

http://www.youtube.com/watch?v=qj9IwKlBnYs

HOLLYWOOD HOTEL 3*
Fekvése: a szálloda Ilidža központjában található pár kilométerre Szarajevó központjától. Szobák: fürdőszobával, hajszárítóval, tv-vel, telefonnal, mini bárral és internet (WIFI)lehetısséggel felszerelt. Szolgáltatások: recepció, étterem, bárok, taverna, kávézó, Wellness szolgáltatások
(szauna, masszázs), bowling pálya, üzletek és parkolási lehetıség. Étkezés: svédasztalos reggeli és vacsora.

8. nap Sarajevo-Budakeszi indulás 9:00 érkezés 18,00 óra kb. 550 km

Reggeli után elugrunk Visokoba, ahol megnézzük a híres piramist, ami régebbi állítólag, mint az egyiptomiak, majd honvágyunkkal ereinkbe és élményeinkkel a lelkünkben, kishazánkba visszatérünk.

A fenti túra ára 160.000 .- ft /fő volt (költőpénz, biztosítás, benzin nélkül)

CHILI RIDERS
Keresztyén Gábor
Ballun Gergely
06-30-20-34-132
g.ballun@chiliriders.hu

Story by Chili Riders, 2009. július 26.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bikeman
2009-8-11  10:9


Gyakorlatilag ugyanezt az utat tettem meg a múlt héten, hogy jövőre ide szervezzek motoros túrát. Koszóvóba tudtam, hogy csak belépni lehet , ki nem ! ha nincs szerb belépő pecséted, ezért ez egyből kimaradt, illetve Sarandéból közvetlenül kompoztam Korfura. A többi stimmel! Ohridot én még méltattam volna….mert nagyon bejött!

 

Kornel72
2009-7-27  18:54


Gratulálok az úthoz! Az élményekről, tapasztalatotokról kicsit keveset írtál, de ízelítőnek elég. Az albán határnál nem kellett volna júniusban 10 eurót fizetni fejenként, májusban eltörölték ezt az összeget, de a határőrök még most is bepróbálkoznak (:

 

F. R.
2009-7-27  16:51


OK., köszi a választ.

 

Gergő
2009-7-27  9:23


Koszovóból Montenegró, majd onnan be Szebiába!

 

Tags: , , ,

Még nincs komment.

Szólj hozzá!