Chili Riders Klub Bolt és Szerviz

A Chili Riders Motoros szaküzletben és gyorsszervizben jártunk a minap. Ballun Gergellyel, a cég tulajdonosával folytatott interjúból sok érdekes dolgot megtudhattok.

AG: Túracikkeitekben olvashatjuk a nevet, hogy Chili Riders. De pontosan mit is takar ez a név?

BG: A Chili Riders üzletünk cégére, egy motoros klub logója, címere.

AG: Mi a célja ennek a motoros klubnak?

BG: Szeretnénk e név, logó alatt összegyűjteni azon motorosokat, akik szeretik a túrázást és a kihívásokat, de nincs baráti társaságuk, akikkel extrém vagy távolabbi túrákra mehetnének.

AG: Mit tud nyújtani a Chili Riders a motorosoknak?

BG: Cégünk a Chili Riders Kft. három tevékenységi körre osztható:
1. Túraszervezés és vezetés, enduro tréningek és enduro túrák, kalandtúrák
2. Motoros szaküzlet. Motoros és túrafelszerelések, navigáció, motor kiegészítők értékesítése
3. Motor gyorsszerviz, motorgumik, gumicsere
Egyszóval minden egy helyen. Így egy túrázni vágyó motorosnak nem kell bejárnia a fél országot, hogy összeszedje magának a túra és a motoros kellékeket.

AG: Kezdjük a túraszervezéssel.

BG: Kezdeném a motoros túraszervezéssel és vezetéssel. Sok motoros álma, hogy eljusson a világ legszebb tájaira, érintetlen országaiba. Oda, ahol a gyönyörű környezet és a természet felejthetetlen élményeket nyújtanak. Sokaknál ez nem pénz kérdése. Viszont, ami pénzért nem vásárolható meg, az a közös érdeklődési kört nyújtó baráti társaság. Ezért hoztuk létre a Chili Riders motoros túraszervező és vezető cégünket. A Chili Riders segítségével olyan motorosok és motoros túrázni vágyók ismerhetik meg egymást, akik nélkülünk talán soha nem találkoznának. Ami számunkra is öröm, hogy új barátságok kötődhetnek, új motoros túra csapatok szerveződhetnek logónk alatt. Ráadásul egy a cél, maga a VILÁG…:) Üdvözlök mindenkit a Chili Riders Világában! A Túra itt kezdődik…

AG: Hová szervezitek a túráitokat?

BG: Fő profilunk Marokkó. Több útvonalat dolgoztunk ki, hogy a különféle igényeknek megfelelő körtúrát ajánlhassunk.

AG: Milyen marokkói túralehetőségek közül választhatnak az érdeklődők?

BG: Csomagokat állítottunk össze. Ezek a csomagok az összköltségvetésen kívül az útvonalak nehézségi fokaitól különböznek egymástól.

AG: Milyen költségekkel jár egy ilyen túra?

BG: Egy két hetes marokkói motorozás nem kerül többe, mint egy jobb minőségű nyaralás. Ha összevetnénk egy két hetes Alpesi túrával, ami érinti Ausztriát, Svájcot, Franciaországot stb. akkor biztos vagyok benne, hogy a Marokkói motoros túra olcsóbbra vagy ugyanolyan összegre jönne ki. Természetesen az árak az igénybe vett szolgáltatásoktól nagymértékben függenek. Lehet sátrazni, de lehet öt csillagos szállodákban is megszállni, ezektől függ a végső ár. Mi a középutat szeretjük, sátrazást a dűnéken és 3 csillagos szállásokat, hostelek-et a városokban.

AG: Milyen motoros tudás kell egy Marokkói túrához?

BG: Egy tízes skálán 5-ös szintet érdemes érinteni, hogy biztonsággal és élvezettel lehessen megtenni egy aszfaltos marokkói motoros túrát. Az adventure, más szóval kalandmotorozáshoz a 8-10-es szint kell. Itt jól jön egy pár éves motoros tapasztalat és a megfelelő motor, motoros felszerelés.

AG: Hogy képzeljem el a kalandmotorozást?

BG: Egyre népszerűbbek a nagy enduro motorok, mint például a BMW GS sorozat, Honda Varadero, Afrika Twin, Yamaha Teneré, Aprilia Caponord, Buell XB12X, Suzuki DL sorozat, KTM stb. Ezek gazdái részben, azért vásárolták meg e nagy enduro motorokat, hogy kihasználják minden előnyüket. Sajnos itt Európában e motorok vérbeli tulajdonságai kiaknázatlanok. Ezért, aki szeretné megtudni saját maga illetve motorja képességét, jöjjön el velünk egy Marokkó Adventure motoros túrára.

AG: Mennyire durva ez a 8-10?

BG: Nem kell megijedni, a túra 60% aszfalt túra, 40% terep. A terepszakaszok főként döngölt murvás földutak, néha homokos szakaszokkal ötvözve. Twinduro gumikkal könnyen teljesíthetők. De azt is figyelembe kell venni, hogy nagy a terepen történő esés valószínűsége, ezért fel kell készíteni a motorokat a túrára. És magunkat is óvni kell, megfelelő protektorokkal, motoros csizmákkal és motoros ruházattal.

AG: Estek –  keltek?

BG: Természetesen igen, de lehet egy kicsit eltúloztam, mivel az esést nem úgy kell elképzelni, mint egy nagy zakót 160-nál a főúton és onnan be az árokba landolva. Ezek az esések inkább nevezhetők borulásnak, eldőlésnek, kifarolásnak. A megfelelően bukócsövezett és védett motorban ilyenkor nem keletkezik maradandó sérülés. Mivel ezek a bukások kis sebességnél történnek. Általában a motoros „leugrik” a motorról, tehát neki sem lesz baja.

AG: Az enduro tréningek alkalmával, ezekre a helyzetekre készítitek fel a motorosokat?

BG: Részben emiatt is találtuk ki az enduro tréningeket. Sok motoros számára csábító lehet egy kis terepmotorozás, viszont sokan nem szeretnének külön vásárolni maguknak erre a célra kis enduro motorokat. Ezért nyújtunk terepmotor bérlési lehetőséget az oktatás idejére. Fontos megemlítenem, hogy ez az enduro oktatás, a teljesen amatőr és kezdő terep motorosoknak szól. Oktatóink segítségével olyan enduros alaptudásra tehetnek szert, ami egy kaland túránál nélkülözhetetlen. Saját nagy enduroval is lehet jönni, de a terepgumi kötelező…
AG: Mi olyan jó egy Adventure túrában?

BG: A közutakat elhagyva érintetlen tájakon haladunk túránk során. Emberektől és településektől messze verjük fel sátrainkat. Magunk vagyunk és a természet. Csak egymásra számíthatunk. Egy-egy ilyen sátrazás alkalmával életre szóló élményeket szerezhetünk, amit a csillagoktól tündöklő ég, a sivatagi szellő, a mesebeli táj nyújt nekünk. Ilyen élményeket egy közúton megtett túra soha sem adhat.

AG: Mit üzentek azoknak a motorosoknak, akik nem vágynak extrém körülményekre?

BG: Természetesen nekik is van program a tarsolyunkban. Jó minőségű aszfaltos úton megmutatjuk Marokkó nevezetességeit. Élvezzük a történelmi városok régi hangulatát. Vár minket az óceán parti város, Agadir. Remek célpont Essaouria kikötővároska hangulatos, tengeri csemegékben bővelkedő éttermei. A hosszú kanyargós szerpentinek az Atlasz hegységben pedig kanyarvadászatra csábítanak.

AG: Marokkón kívül hova szerveztek még túrákat?

BG: Szívünknek kedves Erdélyország. Egy évben többször megyünk Székelyföldre a barátaink panziójába. Szeretnénk megmutatni azon motorosoknak e csodálatos vidéket, akik eddig nem mertek, vagy nem akartak elmenni egy Keleti Kárpátok túrára. Egy 3-5napos túra keretein belül, ízelítőt adunk Erdélyből, ahol mára már remek minőségű utak vannak. Ezen kívül igény szerint szervezünk más országokba motoros túrákat. Ausztrián, Szlovákián keresztül egészen Norvégiáig, valamint honi túrákat, ezek általában hétvégi gurulások.

AG: Mit árultok a Chili Riders Motoros boltban?

BG: A Budakeszi telephelyű motoros szaküzletünkben minden megtalálható, ami egy jó motorozáshoz, motoros túrához kell. Motoros felszerelésekből nálunk minden megtalálható, az alá öltözettől kezdve, a protektoron át, a motoros kabátig. Motoros alkatrészeket, kiegészítőket is tartunk. Egy hosszú túrázáshoz szükséges és nélkülözhetetlen Touratech és Wunderlich túrafelszerelést, túrakiegészítőket is kínálunk. Törekszünk az elérhető minőségre, így közép és felső kategóriás termékeket árulunk. Motoros ruházatból megtalálható nálunk BF/Akito, valamint Spyke. Motoros csizmából a Forma és Gaerne csizmákat kínáljuk. Bukósisakok közül a Schuberth-et, a Nolan-t és a Laser-t említeném meg. A navigációk a Garmintól vannak. Kenőanyagokat is kínálunk, olyanokat, amik nálunk is beváltak, Castrolt, Motult és Iponet. A tapadást a Continentál, a Metzeler és a Michelin garantálja, ezek szintén elérhetőek cégünknél. Bővebb info: www.chiliriders.com és www.hofmann.hu

AG: Szép lett a motor gyorsszervizetek. Mondanál pár szót erről is?

BG: Idén nyitottuk meg motor gumiabroncs és gyorsszervizünket, amiben az általunk forgalmazott Hofmann garázsipari berendezésekkel dolgozunk. Ezekkel a berendezésekkel könnyűszerrel tudjuk szerelni a legspeciálisabb motorkerékpár kerekeket, gumiabroncsokat. Az összeszerelt kerekek centrírozásánál különféle felfogatókat használunk, a tökéletes, vibrációmentes futás érdekében. Szervizünkben vállaljuk motorkerékpárok, robogók szezonra történő felkészítését: olaj, fékbetét, valamint lánccserét. Továbbá vállaljuk motor kiegészítők, tartozékok, dobozok, plexik, felszerelést; navigációk, riasztók, elektromos tartozékok bekötését. Motorkozmetikánk az egyszerű mosatástól kezdve a teljes polírozásig minden kérést kielégít.

AG: Mik a terveitek?

BG: Ez évben tervezünk egy Erdélyi hosszúhétvégét május 5-9. között, ez egy remek kirándulás lehet az extrém körülményeket kevésbé kedvelő motorosok számára. A kalandot keresőknek pedig szeptemberben tervezünk indítani egy marokkói túrát. A tavasz és nyár folyamán pedig többször tartunk enduro traininget, illetve természetesen igény szerint szervezünk kiscsoportos túrákat Európába. Távolabbi tervünk bővíteni túráink célpontjait, hogy az általunk bejárt helyeket minél több motorosnak mutathassuk meg, valamint egy kalap alá gyűjteni az adventure motorosokat, hogy bejárhassuk velük a világot!

Ballun Gergely, 2010. március

Még nincs komment.

Szólj hozzá!