Grossglockner Hajnal Ákossal

Már évek óta útba ejtem túráim során a Grossglockner HochAlpenstrassét, de ezidáig csak állandó rossz idő, köd, hóesés fogadott. Kétszer fel, egyszer le nem engedtek ,hóesés miatt, kétszer pedig sz…á áztam és semmit sem láttam a ködtől.

Idén úgy döntöttem nem bízom a véletlenre. Lesz ami lesz, addig próbálkozom míg egyszer meg nem teszi nekem a” HEGY” azt a szívességet, hogy rám rohadjon a termo ruha, és száraz legyen az út! Előre lefoglaltam négy éjszaka szállást a Grossglockner déli lábánál fekvő Heiligenblutban. Plusz ráhagytam még 3 tartaléknapot hátha.

 Odaút

Budapest-Székesfehérvár-Rábafüzes-Graz-Willach-Spittal-Heiligenblut. 650km

Indulás hajnali 4-kor, megérkezés délután 3ra, sima felhőtlen út 28 fokos meleg. A hotelbe megérkezve magyarul üdvözöl a recepciós lány(Tényleg igaz, hogy mindenhol vannak magyarok). Majd átnyújt egy belépőt a panorámaúthoz ami négy napra szól. Ez náluk a foglalással együtt jár. Szívélyes fogadtatás. Plusz kapok még bónuszba egy Karintia kártyát, amivel kedvezményesen vagy ingyen használhatom a megye felvonóit, múzeumait,strandjait. Úgy látszik itt értik, hogy kell megfogni a vendéget.

Mivel kora délután van és süt a nap(errefelé még úgysem láttam ilyet) hát uccu neki beváltom a belépőt a Grossglockner panorámaútra. 2000 méter felett járok 18-20 fok száraz út, sehol egy felhő. El se hiszem! Mivel hétvége van rengeteg a motoros, sokkal több mint az autós.

A körforgalomnál balra a Ferencz József magaslat felé indulok. Fent lerakom a motort a parkolóba és lerakom a cuccaimat a BIKER SAFE be. (Nálunk mikor lesz ilyen?) Jó gondolat és hasznos. Ne kelljen cipelni a motorosnak a bukóját meg a kabátját ilyen melegben.   Ausztriában több helyen is láttam ilyet. Megnézem az olvadó és fogyó Pasterze gleccsert. A globális felmelegedés itt aztán tényleg jól nyomon követhető. Felcipelem magam a Swarovsky kilátóba, ahol a kihelyezett távcsövekkel megfigyelhető a környező táj és élővilág. A kötelező fotók után indulok a Hochtor alagút felé. Az egyik shopban megvásárolom a panorámaút történetéről és megépítéséről szóló magyar nyelven is megírt könyvecskét (4 EUR). Hihetetlen erővel és nagyrészt kézi munkával építették ezt az utat 70 évvel ez előtt. Fuser Lackén elídőzök az építők kis múzeumában, mielött továbbhaladok az Edelweiss spitze kilátó és motoros gyülekezőhely (Biker’s Point) felé. Szinte hihetetlen de itt 2500 méter fölött ezerrel süt a nap és a hőmérő szerint 17 fok van!!!

1 km-rel lejjebb megnézem még a geológiai múzeumot, majd estére vissza 26 km kanyargás Heiligenblutig. A hotelban hibátlan Ungarische gulasch suppe és palacsinta a mai menü.

 A következő napok

A következő napokban a belépő mellé kapott motorosoknak szóló füzetből túraajánlásokat választok és ezzel múlatom az időt. Zell am See-Krimml vízesések-Gerlos Alpenstrasse-FelberTauernTunnel-Lienz. Még két nap a Glockneren a kimaradt helyekkel, rövid túrák 2600 méter fölé, mormotákat etetek és így búcsúzok el, az elmúlt 4 hibátlan és csapadékmentes naptól.

Mindezt azoknak írom üzenetként,akik jártak már ott, de csúnyán megszívták az időjárás miatt. Fel a fejjel és ne adjátok fel! Én is így tettem, mire végre sikerült jó időt elcsípnem.

 Szállás

Hotel Heiligenblut ****  (Én itthon fizettem be, félpanzióval 12000 forint/éj)

A szakácsok, felszolgálók és a recepciós hölgyek között is van aki magyar. ***

Az árban medence,szauna, infra kabin használat.

Link: hotel-heiligenblut.at

 Belépő árak
Grossglockner panorámaút:   17 euró/motor/nap, vagy 25 euró/motor/hónap

Gerlosstrasse:   4 euró

FelbertauernTunnel:   8 euró

A nap süssön rátok!

Képek és szöveg: Hajnal Ákos, 2006.július 26.

Tags: ,

No Responses to “Grossglockner Hajnal Ákossal”

 1. Erika július 28, 2007 at 6:21 du. #

  Szia Ákos!
  Honnan nem engedtek le?Tényleg komolyan érdekel, hogy előfordulhat az, hogy fentről se jöhetek le?! És hol van az a pont, ahol utamat állhatják?Mi Egerből indultunk hajnal 3.30-kor, du 3-ra voltunk Heiligenblutban -755 km-, de közben volt Spittál, egy-két vízesés, stb. Én is azért foglaltam négy éjszakát Heiligenblutban, hogy legalább egy jó napot kifogjunk.Első nap felmentünk, egészen közelről megcsodáltam a Pasterze jegét, viszont az Edelweis nem sikerült, a Hochtorról visszafordultunk, mivel az orrunknál tovább nem lehetett látni…Harmadik nap reggel 6.30-kor hólánc nélkül nem engedtek fel, de dél felé újra megpróbáltuk, immár sikerrel.
  Csodálatos napsütés volt, fenn egy félórás igen sűrű hóesés, majd újból ragyogó napsütés.Júliusban én eddig még sohasem hógolyóztam…A hóesés alatt kiürült a parkoló, a férjem replikázott, hogy menjünk, mert most pedig majd le nem engednek, de én ezen csak nevettem.Valóban előfordulhatott volna? Annyira lenyűgöző volt az út a meredek hajtűkanyarokkal, maga a vidék, hogy jövőre szeretném ezt megismételni, de az lenne az igazi, ha egy hüttében sikerülne szálást foglalni. Ilyen infód nincs véletlenül? Üdv.: Erika

 2. TTamás július 5, 2007 at 2:27 du. #

  Most értünk vissza erről a túráról,szerencsére jó időnk volt.Ajánlom mindenkinek,kihagyhatatlan élmény.

 3. Hajnal Mónika július 27, 2006 at 11:06 de. #

  Király vagy! … én meg csak sárgulok az irigységtől …

 4. Varga István július 27, 2006 at 11:02 de. #

  Mi másfél hete jöttünk haza innen. Hálistennek ekkor is hibamentes volt az időjárás. Tényleg nagyon tutti útvonal ez.

  Az út előtt elolvastam mindent amit találtam vele kapcsolatban. Sok "okosság" volt leírva, amit most szeretnék kiegészíteni a magaméval, hátha segítségére lesz valakinek.

  Szóval a POLICE! Figyeljetek nagyon, mert sok rendőr van. Három nap alatt hat alakalommal találkoztam velük. Kettőnek fizettem 20, illetve 25 Eurót! Gyorshajtás és a "előzni tilos" miatt.

  Amíg a Malta strassétól átértem a Grossgolocknerhez, három alkalommal mérték a tempót. Az egyik egy kanyar után, másik egy sövény mögül, a harmadik egy buszmegálló-házikó ablakán keresztül. (Na itt buktam meg én)
  Szóval rejtekhelyről mérnek, kézi radarpisztollyal, rendőrautóautó eldugva, nincs fotó, nincs vita. És ami a leg meglepőbb, hogy mindössze egy alkalommal jeleztek a szembejövő motorosok (szerintem nem osztrákok voltak). Úgy vettem észre ott nem divat ez.

  Sokkal inkább betartják a közlekedési szabályokat mint mi.

  A következő napon Liezen előtt, 5-7 km-t mentem egy dögszállító autót követve, 70 km/h-val, mert végig "előzni tilos" volt. Elunva a szagot, megelőztem. Micsoda rohadt pech! Ott várt rám a motoros rendőr a fák alatt a parkolóban.

  Úgy vettem észre, hogy csak akkor állítanak meg, ha szabálysértést tapasztalnak.

  Mindkét esetben kőrbenézte a motorom a "szerv". Tudtam hallomásból, hogy kint harapnak a nyitott kipufogóra. Na nekem ilyen van fent. Fel voltam rá készülve, hogy bel fognak kötni, de (láss csodát) egyik esetben sem szóltak érte!

Szólj hozzá!