Kalifornia 2010. 6 – Glacier Point

A Yosemite indián szó, amelynek a jelentése grizzly medve. A Yosemite völgy Kaliforniában, a Sierra Nevada nyugati oldalán szinte tökéletes, U alakú gleccservölgy, amit egy jégfolyó faragott gránitból. Itt van a világ második legmagasabb vízesése, El Captain, az 1095 m magas gránittömb, Half Dome, a negyed gömb alakú óriás szikla és megannyi óriás mamutfenyő. A 13 km hosszú és 1,5 km széles Yosemite-völgyet Abraham Lincoln már 1864-ben védetté nyilvánította. 1890-ben az USA második nemzeti parkja lett a Foxi-Maxiból ismert Yellowstone után, amely egyébként a világ első nemzeti parkja volt.


Pazar panoráma, ingyen koszt, nem jár újság, nem kell TV …


A teljes útvonal térképe.


A Yosemite park és Mariposa.

 7.nap: 2010. július 5.
 Fresno – Auberry – North Fork – Yosemite Nemzeti Park – Wawona – Glacier Point – Yosemite Valley – Mariposa  (270 km)

Fresnoi szállásunk kényelmes volt, de semmi izgalmas nem volt benne. Későn érkeztünk, korán indultunk. Az emeleten voltak a szobáink.


Fresnoi szállásunk.


Reggeli tankolás.


A V8-as ez esetben egy zöldséglé márkaneve. Paradicsom és répa.

Reggel 9-kor indultunk tovább. A 9 óra lassan beidegződéssé vált. Még mindig korán keltünk, de már nem hajnalban és kényelmesen hagytunk magunknak időt mindenre. Fresnoból kb. 120 km-t kellett utazni a Yosemite park bejáratáig. Auberry és North Fork felé mentünk a Hwy 41, vagy Yosemite Highway helyett, amely valószínűleg gyorsabb, de unalmasabb lett volna.


Vidéki mellékutak.


North Fork Kalifornia közepének tartja magát. A Sierra Vista látványúton vagyunk.


Pont olyan mint a miénk, csak piros.


A Sierra természetvédelmi terület.


Súlyos teher.


Off-roadozásra kijelölt terület.

Yosemite Nemzeti Park

A Yosemite-parkot délről közelítettük meg és a Déli Bejárat (South Entrance) nevű kapunál léptünk be. A kb. 3.000 km2 területű nemzeti parkot évente több, mint 3,5 millió ember látogatja. San Francisco-tól 4 órányira van, Los Angelestől kb. 6 órányi vezetés gépkocsival. A parkban 263 mérföldnyi kiépített út van, egy részét épp ott jártunkkor újították fel. A parkban a következő látványosabb területek találhatók:

 • Yosemite-völgy: A leglátogatottabb része a parknak. Innen tekinthetők meg a vízesések, a Merced völgye és körben az égig emelkedő gránitfalak. Ezt megnéztük.
 • Wawona és a Mariposa Grove: A Mariposa-csoport 500 hatalmas mamutfenyőből álló facsoport. Wawona néhány ház és egy múzeum, amely a terület történelmével foglalkozik. A Wawona a bagoly hívó huhogására utaló név, ez a a fák védőszellemének a hangja (az indián hagyományok szerint).
 • Glacier Point: A völgy lélegzetelállító látványa több, mint 1.000 m magasból. Ide is elmentünk.
 • Tioga Road: Ez a 39 mérföldes út a Sierra Nevada egyik hágója, ami a parkot keresztezi. A legnagyobb magassga 3.031 m, a szintkülönbsége kb 914 m. Van róla néhány video a Youtube-on. Cool, de mi találtunk jobbat.
 • Tuolumne Meadows: Népszerű kirándulóterület. Tavak, rétek, béke. Nem motorozásra való.
 • Hetch Hetchy: A völgyben ma víztázozó van, amely San Francisco áram és ivóvíz elátását biztosítja. Az O’Shaughnessy-gát építését 1913-ban hagyta jóvá Wilson elnök a történelem egyik legnagyobb természetvédelmi vitáját követően, amelynek elvesztésekor – úgy tartják – John Muir, a park híres védelmezője belehalt a kudarcba.

A park maga is kiválóan motorozható, és a park területét is természetvédelmi területek veszik körül. Idefelé a Sierra National Forest-en haladtunk át.


Sorbanállás ezúttal a Yosemite Nemzeti Park bejáratánál.


A 80 dolláros belépö az Annual Pass, ami minden nemzeti parkba érvényes.


Matricát is kaptunk a szélvédőre.

A Yosemite park kapujában feélreálltunk és áttanulmányoztuk a térképet. Ha a hátunk mögött Fresno van, akkor jobbra esik a Mariposa Grove és balra az egész park. Mariposa-csoport az óriás mamutfenyő csoportok közül az egyik legnagyobb és leglátványosabb, ráadásul a bejárathoz közel van, mindössze 6 km-t kellett volna motorozni oda, meg ugyanannyit vissza. A facsoport a nevét arról a kaliforniai megyéről kapta, amelyben megtalálható. 1857-ben fedezték fel a fehér telepesek. Itt található a Grizzly Giant, amely az egyik legnépszerűbb óriás fenyő. Itt van a Wawona-fa is, amelybe alagutat fúrtak és ami 1969-ben eldőlt.


A Maripposa Grove az óriás mamutfenyők egy csoportja. Erre sajnos nem mentünk el.


Wawona felé indultnk.


A parkban nagyüzem volt, sokan jöttek.


A mókusok a fenyőtoboozt szedik darabokra, ha nincs más, de mindig akad.


A szimpatikus ranger, aki elhessegetett minket a bejárat közeléből.


Az út minősége valószínűleg átjön ezen a képen.


Ez az aszfalt nagyon új lehetett.

Egy vizenyős, lápos terület mellett álltunk meg, egy kidőlt fenyő közelében és rövid fotósétát tettünk. Távolabb a fák árnyékában még megmaradtak hófoltok, pedig nekem úgy tűnt egy szál trikóban is, hogy nagyon meleg van.


Járda a lápban.


Kihasználjuk a lehetőséget.


Itt valami készül.


Ezt a cincért Cica találta.


Lelépni nem szabad, mert elmerülsz.


Gábor az apró élőlényekre vadászik.


Ég felé törő fiatal fenyők.


Ez már kidőlt.


Motorosok szép számmal utaztak erre.

Washburn Point

A Glacier Point felé vezető utat többfelé építették. Hamarosan ezek a szakaszok is feketén csillogó sárga csíkos erdei pályák lesznek, amelyeken öröm lesz a motorozás. A Washburn Point útba esett. Itt is megálltunk és lelkesen elcsodálkoztunk, de csak azért, mert még nem tudtuk mi vár majd ránk a Glacier Pointnál.


A Washburn Point parkolója.


Szemben a Half Dome.


A Half Dome síkjával kb. egy vonalban vagyunk.


A Half Dome-tól jobbra a Vernal-vízesés és  Nevada-vízesés a Merced-folyón.

A Yosemite-park kétségkívül legnépszerűbb látványossága és ikonja a Half Dome, amely egy 2.600 m magasra kiemelkedő, 87 millió éves gránitszikla. A föld mélyében formálódott, titokzatos erők a felszínre emelték, ahol az erózió, folyók, gleccserek és sziklaomlások hozták létre mai különleges alakját.


A Half Dome látvány a Washburn Point kilátóról.


A Wahburn-kilátópont.


A Merced vízesései közelebbről. 

Glacier Point

A Glacier Pointhoz hasonló kilátóhelyet most hirtelen nem tudnék mondani. Láttam a Grossglockner jégfolyóját, a Niagara-vízesést, a Grand-Canyont és a természet számos egyéb grandiózus alkotását és mind király volt, de ez a látvány az én mércém szerint maga az ász. Nem tudtam igazán, hogy hol kezdjem dokumentálni és mit vigyek haza belőle, csak kapkodtam jobbra-balra, miközben Cica nagyszerű képeket készített.


Glacier Point.


A Glacier Point térképe.


Lenn a völgyben a Merced kanyarog.


Hald Dome sztenderdek I.


Hald Dome sztenderdek II.


Hald Dome sztenderdek III.


Hald Dome sztenderdek IV.


Ez lenne a Yosemite-völgynek az a része, ami egy 10-es gyújtótávolságú lencsébe belefér.


Ezeket látjuk.


A Glacier Point közönsége.


Hald Dome sztenderdek V.


Nehéz elszakadni.

Miután jelentős időt eltöltöttünk a Glacier Point dokumentálásával és egy keveset fagyizással és mókus etetéssel, elhatároztuk, hogy készítünk néhány címlap fotót.


Címlap fotó I.


Címlap fotó II.


Lassan végleg elhagyjuk a Glacier Pointot.

Tunnel View

A Tunnel View kilátópont a Yosemite-völgy bejáratánál, a 41-es alagútjának a keleti végén található. A völgy maga, az El Captain szikla, a Half Dome, a Sentinel Rock, a Cathedral Rocks és a Bridalveil-vízesés egyszerre láthatók innen. Azt mondják különösen szép a látvány naplementekor egy kiadós eső után.


A 41-es alagútja.


Jobbra a Bridalveil-vízesés, balra az El Captain. Középen hátrébb látszik a Half Dome csücske.


Kreatív I.


Kreatív II.


 A Bridalveil-vízesés szívárván színei.

Yosemite-völgy

A völgybe bementünk, de épp csak körbemotoroztuk a Merced partjain, aztán elindultunk Mariposa felé a szállásunkra, mert kezdett sötétedni.


El Captain.


Nem győkök betelni.


Hosszúak az árnyékok.

Mariposa felé

Mariposa több, mint 50 km-nyire van a park Arch Rock nevet viselő, a Yosemite-völgy kijáratánál található kapujától. A Merced völgye mentén továbbra is vonzó volt a mozi. Sziklás, köves meredek oldalak között vezetett az út. Két ideiglenes hidat, meg egy útszakaszt kellett építeni egy darabon, mert az eredeti utat vaskos sziklaomlás takarta be.


Ideiglenes híd.


Vegyesbolt az út mentén.


Érkezés Mariposába.

Mariposába szürkületkor érkeztünk. A relatíve távoli szálláshelyet az árak miatt választotta Monica. A parkhoz közel, illetve a parkban nagyon magasak voltak a szoba árak. A beköltözés után a motel éttermében vacsoráztunk. Amennyire emlékszem nekem bejött amit kaptam és jó volt a salátabár is. A szállóban két éjszakát maradtunk. Ez volt a bázisunk a másnapi park látogatáshoz is.


Mariposa. Miner’s Inn.


Benzinkút a szállásunkkal szemben.


A Mariposába bevezető út.


A Miner’s Inn étterme. Itt nincs 8 személyes asztal.


Kinn kaptunk helyet.


Egérke társasági lény.


Salátatál előételnek.

Előző rész   Következő rész   Első rész

Agárdi György, 2010. július

Tags: ,

No Responses to “Kalifornia 2010. 6 – Glacier Point”

 1. Asaba Dooso augusztus 15, 2010 at 10:17 de. #

  Még-még-még!!!
  A leírás és a képek is zseniálisak. Én meg függő lettem.

 2. Anonym augusztus 13, 2010 at 3:53 du. #

  Nagyon szép helyeken jártatok. köszönjük, hogy megosztjátok. Gyönyörű képek, hatalmas fenyők, hegyek, vízesések. Amerikában tényleg minden hatalmas. Ide el kell menni. Beterveztem a következő 5 éves projekt keretében. Várjuk a folytatást. 🙂

 3. Gada augusztus 10, 2010 at 11:39 du. #

  Fantasztikusak a képek, klassz beszámoló. Sokat jártam arrafelé munkából, de ezt az arcát csak érintőlegesen láttam az USÁnak. Kedvet csináltál. Ez baj 🙂

Szólj hozzá!