Kastélyút

Schlösserstrasse (Kastély-út) témaútvonal Ausztria keleti felén, Stájerországban és Burgenlandban, közel a nyugati magyar határhoz. Azoknak ajánlom, akik kastélyokat és várakat szeretnek látogatni.

A látnivalók viszonylag nagy területen, szóródnak szét. A Kastéy-út igaziból inkább egy útvonal-rendszer számos ösvénnyel és kerékpárúttal, amelyeket megjelöltek a kastélyút logójával. A szervezethez 17 vár és kastély, Bad Radkersburg város, meg egy egész csomó vendéglátóipari szolgáltatóhely csatlakozott. A kastélyok többségében szálloda is működik, némelyiknek ez az összes funkciója. A Kastély-út honlapján kérhetsz térképet, amit postán díjmentesen elküldenek.

A túrát a magyar oldalon Kőszegről, vagy Szombathelyről indítjuk. Ugyaninnen számos más ausztriai túra is tervezhető, akár több napi csillagtúrázásra is alkalmas bázisok.

Érdemes tudni, hogy osztrák mintára a magyar oldalon is megalakult a Kastélyút egyesület.

 Túraútvonal (Kőszeg bázissal)
Kőszeg – Lockenhaus – Bernstein – Stadtschlaining – Herberstein – Kornberg – Riegersburg – Güssing – vissza a B57 és B56
230 km

Ez az útiterv egy olyan 230 km-es út, amelynek mentén egy magyar vár és 7 ausztriai vár, illetve kastély látogatható meg. Egy napra maximum kettőt, legfeljebb hármat érdemes számolni, de akkor már valószínűleg rohannunk kell. A kastélyok, várak ismertetése mellett megjelöltük, hogy hány órát számoljunk egy-egy hely kényelmes megtekintésére.

Utunk első állomása Kőszegtől kb. 10 kilométerre a kis Lockenhaus (Léka) település közelében álló lovagvár, amelyben ma szálloda, koncertterem és múzeum működik. A szépen rendben tartott várba két belső udvaron keresztül mehetünk fel, miközben igazi hercegnős, sárkányos romantika vesz minket körül. A felső várban a nagy középkori lakomák nyomai, hatalmas tűzhely, gyertyatartók vesznek körül. Az egykori lovagteremben ma több szintes nézőtér, a pódiumon koncertzongora vár minket. A várat érdemes kívülről is körbejárni egy kicsit. A legjobb fényképeket a fölötte futó B56-os útról lehet készíteni, amelyen ez alkalommal majd visszafelé jövünk.

Léka vára

Erdős, dombos Burgenlandi tájon haladunk a B55, majd B50-es utakon Bernstein felé. Bernstein várát messziről, egy dombtetőről látjuk először a messzeségben nyugat felé. Ez a vár magas körbefutó fala miatt talán kevésbé látványos. Szálloda van benne, a nagyközönség számára nincs nyitva, tulajdonosai azonban barátságosan fogadtak, amikor bementünk és érdeklődtünk náluk, felidézték az Angol beteg emlékét, ami a vár marketingjében jelentős elemmé változott.

Letérünk a B50-esről, amely a Burgenland Bundesstraße hangzatos nevet viseli a Stadtschlaining nevű kis falu felé az L105-ös úton. Ez egy keskenyebb erdei út, a Schlaininger Landesstraße, amely elvezet minket a Schlainingi várhoz. Erre a várra csak a madarak látnak rá igazán, annyira körülveszi az erdő. Belsejét közcélokra alakították át, puritán, olyan mintha gyerekeket táboroztatnának itt nyaranta. Van egy állandó kiállításuk, amely az emberi erőszakról szól. Kiállításból láttam már izgalmasabbat, jobban tetszett a képzőművész iskola növendékeinek néhány munkája, akik épp a kastély díszítőelemeiről készítettek vázlatokat.

Az L240-esen térünk vissza a B50-esre, amelyen nyugat felé tartunk, először Hartberg felé, majd a B54-esen, a Wechsel Bundesstraßen gurulunk tovább, amíg meg nem látjuk a Sankt Johann bei Herberstein felé vezető leágazást.

Útitervünk nem tartalmazza ugyan, de opcionálisan meglátogathatjuk Pöllaut és mellette Pöllauberget, amely 15 kilométerre keletre van Hartbergtől nagyon szép környezetben. A Pöllaui kastély ma egy nagy múzeum és kicsit unalmas, de a település főtere és temploma érdekes látnivalók.

A Herberstein kastély udavarán várják a látogatók, hogy bemehessenek.

A Herberstein család ősi kastélya körül nagy állatkert és botanikus kert épült, amelynek a megtekintése hosszabb időt vesz igénybe. A belépőjegy is drágább. A parkon kívülről a kastély nem látható, ezért csak akkor érdemes erre jönni, ha be akarunk menni – egyébként maradjunk az 54-esen és menjünk tovább Kornberg váráig, amely itt van a közelben, Gleisdorf felé.

Konberg vára kisebb, a mi Kőszegi Jurisics várunkhoz hasonlítható építmény, amelyben jó vendéglátásra, érdekesen berendezett múzeumi kiállításra találunk.

A Kornberg kastély Herberstein közelében van

Dél felé folytatjuk az utunkat az A2 autópályát keresztezve a B66-os Gleichberger Bundesstraßen közelítjük meg Riegersburg várát.

Riegersburg vára

A vár nagyon látványosan magasodik a hatalmas bazaltszikla fölé, amely bevehetetlen falként védi az építményt. A szikla egy völgyben áll és a völgy másik oldalára felkaptatva oldalról látjuk az erődöt az alatta elterülő völggyel. Egy kicsit irigylem az ott lakókat ezért a kilátásért. Azért már kevésbé irigyeltem őket, hogy azokon a hihetetlen dőlésszögű utakon kell közlekedniük. Télen mindegyik egy-egy fekete pálya lehetne (felvonó nélkül). A sziklára erről a látványos oldalról gyalog is fel lehet menni, de a vár másik oldalán van egy felvonó. A szikla teteje egy nagy fennsík szőlőültetvényekkel. A várban a kiállítás érdekes, a sok helyen alkalmazott viaszfigurákat látjuk itt is, van egy boszorkánymeséjük és bemutatják az egykori várnép egy heti étrendjét, amely nagyon egészséges volt, csak ünnepnapokon ettek húst.

Utunk következő állomása Güssing, ahol szintén sziklán áll a vár és nagyon jó kilátásunk lesz rá dél felől közelítve. A várba felkapaszkodva szép kilátásunk lesz a környékre, elsősorban a fal alatt elterülő kis településre.

Útvonalunk a B56-os Geschriebenstein Bundesstraßen folytatódik, de csak Edlitz im Burgenlandnál válik igazán izgalmassá. Itt kezdődik az a hegyi szerpentin, amely felvisz Geschriebensteinhez, hogy aztán majd Lockenhausban érjen véget. Motorosok járják ezt a vidéket, amely nagyszerű aszfalttal szép ívű kanyarokkal várja a döntögetőket.

Lockenhaus után elbúcsúzunk a vártól, amit reggel már megcsodáltunk és az utolsó 10 kilométerrel visszatérünk Kőszegre.

Utak
B56 Geschreibenstein (Írottkő)  környéke
Jó minőségű, kanyargós hegyi út, legszebb része az Írottkő – Lockenhaus szakasz

Az utak Ausztriában általában mindenhol jó minőségűek, tiszták, jól motorozhatók. A táj rendezett, igazi élmény erre hajtani. Sok motoros jár erre. Az 56-ost különösen szeretem, ha tehetem egy nap oda-vissza is megjárom.

Rövidebb túrának lehet pld. egy Kőszeg – Léka – Güssing – Léka – Kőszeg útvonalat betervezni. Léka vára egyébként is kötelező látnivaló.  Ha nagyszerű tájakat akarsz látni, akkor kanyarodj el Riegersburg felé. A várhegyre több oldalról egyedi kilátás nyílik.

A burgenlandi várak és kastélyok sora még folytatódik. Északabbra majd Sopronból indulunk megnézni Forchtenstein várát és Eisenstadt kastélyát az Eszterházy túrán a Fertő tó körül.

Letöltés

 Download GPS Data

Az ajánlott útvonalak Garmin MapSource térképei a Garmin GPS készülékekre feltölthető formában.

Agárdi György, 2005. március 3.

Tags:

No Responses to “Kastélyút”

 1. placsi április 1, 2008 at 4:15 du. #

  Sziasztok!

  Valakinek megvan már esetleg az emlitett Microsoft MapPoint Europe 2006 sware? Engem is erdekelne … en is meg a 2001-est hasznalom … azota meg tortent egy-ket valtozas …

  Koszonom es jo motorozast mindenkinek!

 2. peter_a szeptember 10, 2006 at 3:52 de. #

  Magyarország visszakerült az MS 2006-os Európába szánt térképszoftverébe, amit mostmár Microsoft MapPoint Europe-nak hívnak. Igaz, továbbra sem olyan részletes mint a nyugatabbra lévő országoké de a 2002-esnél már jobb.

 3. motorostura.hu augusztus 30, 2006 at 7:51 du. #

  Az útvonalakat korábban Microsoft AutoRoute (az amerikai utakat Microsoft Streets & Trips) szoftverrel terveztük. Az AutoRoute-nak azonban a 2002-es kiadása tartalmazta utoljára Magyarország térképét, ezért 2006 áprilistól a Garmin MapSource programot használjuk. A korábbi cikkeinkben folyamatosan cseréljük a térképeket és egyidőben azok Garmin GPS-re közvetlenül letölthető változatát is közzétesszük. Az innen letöltött útvonalak megfelelő konverzióval, pld. a GPSBabel programmal más gyártmányú GPS-ekre is konvertálhatók.
  AG

 4. Blue_devil augusztus 30, 2006 at 3:55 du. #

  Microsoft autoroute….
  Én legalábbis erre tippelek….

 5. Tomi augusztus 24, 2005 at 10:37 de. #

  Sziasztok!
  Gratulálok a honlaphoz.
  Meg tudnátok mondani, hogy milyen útvonaltervező programot használtok a számítógépeteken?

  Válaszotokat előre is köszönöm.

  Üdv: Tomi

Szólj hozzá!