Stájerország Hohentauernből

Ausztriában Stájerország Karintia és Burgenland között van. Egy kicsit közelebb esik hozzánk, mint , Salzburg, vagy Tirol tartományok és ugyanolyan élménydús hegyi motorozásokra nyílik lehetőség ezen a területen is.

A következő motoros túraterv a Niedere Tauern és a Gurktal Alpok területén vezet végig. Kiindulópontja Hohentauern, a 2000 éves múltra visszatekintő kis hegyi falu 1.274 méteres tengerszint feletti magasságban, amely a tavaszi, nyári motoros túrák ideális bázisa. Itt van a Waldgasthof Panorama, a Tourenfahrer Motorrad Hotel, amely a környéken egyedülálló motorosbarát szálloda.

 11 hágó
Hohentauern – Mörderbrugg – Sankt Oswald – Seckau – Knittelfeld – Zetweg – Weisskirchen – Obdacher saddle – Bad Sankt Leonhard – Klippitztörl – Löllinggraben – Althofen – Treibach – Gurk – Deutschgriffen – Turracher magaslat – Nockalmstrasse – Innerkrems – Thomatal – Mandling – Tamsweg – Prebersee Landstrasse – Schöder – Erzherzog-Johann-Strasse – Sölkpass – Stein an der Enns – Öblarn – Pyhrnpass – Spital am Pyhrn – Windischgarsten – Hengstpass – Altenmarkt – Sankt Gallen – Admont – Dietmannsdorf – Trieben – Hohentauern
550 km

Legkésőbb 9-kor érdemes elindulni Hochentauernből a B114-esen nyugatnak, majd délnek a Judenburg felé. Möderbruggnál megállhatunk tankolni. A pékségtől 500 méterre balra fordulunk az L515-ösre és Sankt Oswald után elkezdjük a kapszkodást az 1.644 méter magas Sommerthörl hágóra. Bischoffeld után kis kerülőt tehetünk az L517-esen Steckau felé mielőtt Knittenfeldnél keresztezzük a Mura völgyét.
Dél felé tartva a B78-ason hagyjuk el Stiriát és lépünk be Karintiába Bad Sankt Leonhard után fordulunk jobbra az L91-esre. A Klippitzthörl hágó következik, amely 1.644 méter magas. Tetején megállhatunk kávézni, mielőtt legurulunk Löllinggraben felé. Hinterberg után elhagyjuk az L91-est és figyelni kell, hogy ne tévesszük el Althofent, ahol 140 kilométer után megint tankolhatunk.
Treibach után jobbra észak felé fordulunk a B93-ra, a Gurktal Bundesstrasse-ra. Gurkban megállhatunk nézelődni, van egy katedrálisuk. A B93-mast Kleinglödnitz után hagyjuk el, ahol jobbra fordulunk az L64-re Deutshgriffen felé és megint szerpentinezünk a Hochrindl Landstrassen.
A Turracher Bundesstrasse elérése után (B95) már csak néhány kilométer és balra ráfordulhatunk a Nockalmstrassera, amely Ausztria egyik legszebb motoros túraútvonala. Az áthaladásért fizetni kell. Hagyjunk rá egy kis időt, hogy a két csúcson megálljunk és megigyunk egy kávét a fogadókban, amelyek ismert motoros találkozóhelyek. Ha valaki szeret hegytetőről kanyargó utakat fényképezni, akkor ez az út számos lehetőséget kínál erre.

A Nockalmstrasse belefut az Innerkremser Landesstrasseba, ez az L19-es, amelyen jobbra haladunk tovább és egy darabig Salzburg tartományban fogunk motorozni, ahol az utat már L276-nak jelölik és Bundschuh Landesstrasse a neve. Bundschuh után jobbra fordulunk az L225-ösön Thomatal felé a Thomataler Bundesstrasset követve egy nagyon szép völgyben. Ezt az utat Madlingig követjük, ahol éles kanyart veszünk balra a B95-ösre Tamsweg felé és a Mura patak és a mellette futó vasút mentén haladunk északnak.

Tamswegben megállhatunk a piactéren körülnézni egy kicsit. Tovább haladva jobbra keresztezzük a vasutat és a patakot is, amikor a B96-ra fordulunk. Itt meg kell találni a Prebelsee Landestrasset, amely az L262-es út az északkeletre fekvő Haiden felé. A szerpentineken visszatérünk Stiriába és az utat most L521-nek jelölik és Krakauhintermühlen a neve, csakúgy mint a falué, amely mellett majd elhaladunk, előtte azonban Fiegler után az út elágazik és nekünk balra kell fordulni, ahol a jelölés L522. Lefelé menet Krakaudorf után balra Schöder felé kell tartani.
Schöder után balra lesz az Erzherzog-Johann Strasse (L704), amely felvisz minket az 1.788 méteres Sölkpassra, majd le Stein am der Ennsbe. Itt lehetne jobb minőségű is az út.
Öblarn, Irdning, Aigen következnek, ezeken a mellékutakon elkerülhetjük a B146-ost (E651), de ugyanúgy Leizenbe érkezünk. Innen megyünk fel a Pyhrnpassra (B138) Spital am Pyhrn felé Windischgarstenig, miközben kicsit átgurulunk Felső Ausztria tartományba is. Itt megállhatunk tankolni, eddig 400 kilométert tettünk meg.
Windischgarsten után az Östereichische Eisenstrasse nevű L550-öst követjük. Átmegyünk a 958 méteres romantikus Hengstpasson Altenmarkt bei Sankt Gallenig, ahol megint megállhatunk inni valamit, mielőtt a B117-esen elindulunk Sankt Gallen felé. Admont után a Buchauer nyergen megyünk át 861 méteren. A B117 után az L713 következik dél felé, amelyen további szerpentinek várnak ránk Triebenig. Triebenből pedig a B114-est követjük Hohentauernig.

 8 hágó
Hohentauern – Pölsental – Mörderbrugg – Oberzeiring – Lachtal – Hochegg – Schiltern – Niederwölz – Teufenbach – Neumarkter Sattel – Neumarkt – Hüttenberg – Knappenberg – Richtung Mösel – Lolling – Klipitzthörl – Kliening – Wiesenau – Twimberg – Köflach – Großfreistritz – Zeltweg – Spielberg – Knittelfeld – Kobenz – St. Michael – Traboch – Trofaiach – Vordernberg – Präbichl – Hieflau – Gesäuse – Admont – Kaiserau – Dietmannsdorf – Trieben – Triebener Tauern – Hohentauern
350 km

 

Linkek
Motorrad Hotels http://www.moho.at
Hohentauern honlapja http://www.hohentauern.at/

A fenti túratervek a MoHo ajánlása alapján készültek.

Tags:

Még nincs komment.

Szólj hozzá!