Szidónia

Cica születésnapjára (többek között) egy wellness hétvégét kapott a Szidónia kastélyszállóban Röjtökmuzsajon. Ha már úgyis ott vagyunk az osztrák határ közelében – gondoltuk – akkor motorozzunk egy kicsit kedvenc váraink körül egy-egy fél napot a szaunák, gőzfürdők és masszázsok után.

 0. nap – 2007. június 8.
Budapest – 1-es Bicske – Tata – Komárom – Győr – 85-ös Csorna – Kapuvár – Röjtökmuzsaj
270 km

Pénteken késő délután utaztunk le az egyesen, majd a 85-ösön a Sopron közelében fekvő kis falu nevezetes kastélyába. A Bettina nevű szobát kaptuk. Aznap este a szállóban vacsoráztunk. Azt mondták másnap esküvő lesz.

A Szidónia Kastélyszálló Röjtökmuzsajon. A kastélyt az államosítás után gyermeküdülőnek használták de szerencsére visszafordíthatatlan kárt nem szenvedett. A 90-es évekre kiürítették és az éveken át gazdátlanul állt, leromlott, parkja elvadult. Új tulajdonosai 1997-ben vásárolták meg az elfeledett, rossz állapotban lévő épületet és két év alatt teljesen helyreállították. Az előkészítő munkák, a felmérés, tervezés 1998. februárjától augusztusig, a kivitelezési munkák 1998. szeptemberétől 1999. decemberig, a belső berendezés 1999. szeptemberétől december végéig zajlott. 2000 szilveszterén megnyílt a négycsillagos Szidónia Kastélyszálloda.

A kastélyszálló hallja a bár felől.

 1. nap – 2007. június 9.
Röjtökmuzsaj – Fertőd – Pamhagen – Apetlon – Illmitz – Podersdorf – Forchtenstein – Röjtökmuzsaj
270 km

Korán kelünk, még alig van valami mozgás az étteremben. A reggeli bőséges, a négy csillagos szállóhoz méltó kiszerelésben. Rendelhetünk friss tojásrántottát, amit itt kinn azonnal elkészítenek.

Ezt az asztalt választottuk. Tetszenek a székek. Színük jól illeszkedik a terem és a környék hangulatába, a kárpit osztrák tervezésre emlékeztet. Kedvelem az ilyen színes darabokat.

Reggeli után sétálunk egyet a kertben. Ehhez kaphatunk kerékpárt, vagy bringó hintót is.Ez a kis tó az uszoda nyitott napozóteraszát veszi körül.  A környezetében egy csomó különleges növény lakik.

Ebben a hátsó udvarban többnyire gyógynövényeket termesztenek kisebb szögletes ágyásokban.

Bettina – a szobánk – ablaka a Holland kertre néz.

Az uszoda egyelőre még csak kívülről.

A gyermekmedence külön helyiségben kapott helyet. A szálloda gyermekbarát, adnak összecsukható babaágyat és etetőszéket is. Többen jöttek kisgyerekkel akkor is, amikor ott voltunk.

A szauna és a gőzfürdő egészen néptelen volt. Legtöbbször csak kettesben élveztük.

Délben indulunk el a kastélyból egy laza motorozásra a Fertő-tó körül.

A kastély közelében meglátogatjuk a közeli Vízimalom vendéglőt. Lehet, hogy majd később benézünk egy vacsorára. Röjtökmuzsajon szelektíven gyűjtik a műanyag palackokat. Lehet, hogy a papír és az üveg a szomszéd faluké?

A Fertődi kastélyban épp filmet forgattak, ezért csak a kapuig jutottunk, ahol egy gyors fotóra futotta, mielőtt a zord vörösingesek elzavartak minket. Pomogynál (Pamhagen) keltünk át a határon, majd az Apetlon, Illmitz útvonalon közelebb húzódtunk a tóhoz. Ez a terület a Neuseedler-see Nemzeti parkhoz tartozik, amely madárrezervátum. Kerékpárral áthajthatunk rajta murvás utakon, de a gépjárművek innen szigorúan ki vannak tiltva.

Podersdorfba beérve balra kell letérni az útról ehhez a szélmalomhoz. A BMW játszva felugrott a meredek domboldalon, hogy a lépcső másik végén is készülhessen egy fotó.

Podersdorf a Fertő-tavon olyan, mint Siófok a Balatonon. Itt lehet szörfözni, fürödni, csónakot bérelni, korzózni, kompra szállni. A mólóhoz vezető úton híres kerékpárosokra emlékeztetnek a csillagok, akik itt hagyták tenyérlenyomatukat is.

Rövid megállás útközben a Forchtensteinhez vezető szerpentinen.

Forchtenstein vára.

Ezek a fiúk is fel-alá motorozgatnak az L149-esen, a kb. 10 kilométeres szerpentinen Forchtenstein és Hochwolkersdorf között.

Egy kicsit letértem a főútról. Ez az utacska egy portához vezet.

Ez a tábla nekünk szól.

A dombos szántóföldeken és az erdőkben ezek a színes munkagépek tartanak rendet.

Schwarzenbach előtt meglepetésemre egy kis szerpentint találunk, amely 7 hajtűkanyarral szalad le a völgybe. Pont olyan, mint az Alpok magas hegyein, csak épp rövidebb egy kicsit. (N47 38 40.0 E16 20 02.0). A legfelső kanyarban pihenő motoros valószínleg fel alá élvezkedett rajta és most egy kis szünetet tart. Innen fentről majdnem az összes kanyar látszik.

Nagy örömmel látom, hogy egyre szaporodnak az ilyen táblák. Egyre több szállásadó hívogatja a motoros turistákat speciális szolgáltatásokkal, mint Mössnerék is Schwarzenbachban.

Kobersdorfban áll ez az erődített kastély, a Schloss Kobersdorf. Körbejártuk, de úgy tűnik magánterület és nem látogatható. A kastély elődjét először a 13. században említi egy dokumentum, majd 1528-ban ennek a helyén épült meg ez az erődszerű épület. Újkori történetében volt a francia tisztek szállása 1809-ben, 1876-ban leégett, 1914-ben és 1942-45-ig háborús börtönként szolgált, 1963-ban pedig le akarták bontani a romos épületet, de Martha Bolldorf-Reitstätter, Ausztria első női akadémikus építésze elhatározta, hogy újjáépíti, gyakorlatilag minden vagyonát feláldozva. 2001-ig tartott a projekt, amikor a hölgy elhalálozott. A kastély 2004-ben fogadott lánya Dr. Anna Schlanitz tulajdonába került. Jelenleg a kastélyban rendezvényeket szerveznek.

 2. nap – 2007. június 10.
Röjtökmuzsaj – Kőszeg – Lockenhaus – Geschriebenstein – Stadtschlaining – Szombathely – Pápa – Mór – Bicske – Budapest
260 km

A napot lustálkodással kezdjük, kicsit meghosszabbítjuk a kiköltözés szokásos időpontját és délig a wellness fürdőben múlatjuk az időt. Masszázs, fittness gépek, medence, szauna, gőzfürdő, napozás váltogatják egymást.

12:20-kor indulunk Kőszeg felé, hogy még egy kis kört tegyünk a határmenti legszebb motoros utakon az osztrák oldalon.

Első megállónk Lockenhaus (Léka) vára alatt ez a tavacsaka, amely egy murvás úton körbejárható.

Léka vára a tó felől.

Lockenhaustól Rechnitz felé délnek indulunk a B56-oson. Ezt az utat gyakran látogatják a motorosok különlegesen cakkos vonalvezetése és nagyon szép erdei környezete miatt. Innen lehet kitérni a nagy parkolónál Geschriebenstein felé egy földúton.

Geschriebenstein (N47 21 13 E16 26 01), vagyis Írottkő 884 méteres magasságával a Dunántúlnak is és Burgenlandnak is a legmagasabb pontja. A csúcs az osztrák oldalon Rechnitztől északra és Lockenhaustól délre található. A kilátóponton fut keresztül az osztrák-magyar határ. Ezen a helyen kőből építettek egy kilátótornyot 1913-ban egy korábbi 1891-ben épült Árpád-torony nevű kilátó helyén. A kilátó 2001, a vasfüggöny összeomlása óta látogatható.

A Geschriebenstein parkolótól 30 perc gyaloglásra van az osztrák-magyar határon álló kilátó. Semmi nem tiltotta, hogy motorral guruljunk be a kb. két kilométeres földúton.A határon meglepetésemre nincs senki. Régen ebben a kis házban mindig állomásozott egy osztrák határőr, akinek az volt a legfőbb gondja, hogy csak az útlevéllel érkező magyarokat engedje fel a kilátóba.

Kilátás Magyarország felé a Dunántúl legmagasabb pontjáról.

A kilátó épülete Magyarország felől. A határon átlépve 20 méteren belül egy hatalmas kupac szemét fogadott minket. Vissza is fordultunk azonnal.

A szerpentinen több veszélyes kanyarban ilyen erős műanyagból készült korlát védi meg a nagyobb ütésektől az esetleg kisodródó motorosokat. Írottkőnél kis útmenti kereszten bőrruhában mosolygó fiatalember képe és otthagyott bukósisakja emlékeztet arra, hogy ez az út is szedi az áldozatait azok közül, akik versenypályának nézik.

Kőszegtől kb. 21 kilométerre kb 8 óránál, vagy kicsit északabbra áll a kastély egy Stadtschlaining nevű pici faluban. Az L361, L105 és L240-es utak visznek oda. Művésziskola, és egy erőszakellenes kiállítás van benne.

A kastély bejárata előtt leparkolok egy-két fotó idejére.

A kastélytól egy saroknyira van a falu főtere, ahol megiszunk egy jegeskávét és elmajszolunk egy almáspitét.

 Hasznos blokk

GPS adatok letöltése

A bejárt útvonalak Garmin MapSource térképei a Garmin GPS készülékekre feltölthető formában.

 

Költségek

[Ft]

Szállás (2 éjszaka két főre)

80 000

Tankolás (3 alkalommal tankoltunk)

12 000

Étkezés (két teljes nap két főre)

18 000

Összesen

110 000

 

Ajánlott linkek

URL

Geschriebenstein Nemzeti Park naturpark-geschriebenstein.at
Írottkő Natúrpark naturpark.hu
Szidónia Kastélyszálló szidonia.hu

Agárdi György, 2007. június 24.

Tags:

No Responses to “Szidónia”

 1. kutya. június 25, 2007 at 10:05 du. #

  Azért a póló fölé (alá) javasolnék valami hatásosabb védelmet (ha nagy meleg van, akkor esetleg protektoringet) sosem lehet tudni…

 2. Kárpáti Frigyes június 25, 2007 at 4:16 du. #

  Gratulálok az egyszerű, olcsó, de szép úthoz!
  Ezt a határmenti kirándulást még anno a négy gyerekkel, kocsival tettük meg. Fraknó (Forchenstein) várát kötelező osztálykirándulási célponttá tenném, hogy lássanak egy igazi, ép végvárat, amit nem ostromoltak rommá a törökök és nem robbantottak fel a labancok. Érdemes még Borostyánkő (Bernstein) kastélyát is megnézni, ez ugyanis az "angol beteg" Almásy tulajdonában volt és környékének kőzetei is érdekesek.
  (Na, már megint oktatok…)
  A szülinapi welness nekünk is bejött.
  Széles utat kívánok: Kárpáti Frigyes (Fricibaa)

Szólj hozzá!