Tolnaricum 2017.

Új magyar motoros bázist fedeztünk fel Hermagor közelében, a nemrég elkészült – gyakorlatilag vadonatúj Tolnaricumot.

 Mi ez?

A paksi Fazekas házaspár döntött úgy, hogy abbahagyják sikeres üzleti vállalkozásukat, eladják a házukat és kiköltöznek Ausztriába.

Szerették a Presseger-tó környékét. Egyszer hosszabb időt töltöttek itt, alaposan körülnéztek és rátaláltak erre az épületcsoportra, amely egy tönkrement autókereskedő birodalma volt. Megvették a banktól és munkához láttak, az épületeket rendbe hozták és kialakították a szálláshelyeket.

A Tolnaricum most több mint 20 fő számára tud apartman szállást biztosítani különböző kategóriákban. Vannak két ágyas apartmanok, plusz kihúzható 2 személyes kanapéval, van 4 ágyas apartman szintén 2 fős kihúzható kanapéval nagyobb családok számára és van olcsó turista osztály, amelyben 8 fő alhat emeletes ágyakon és ebben is van 2 fős kanapé. Kicsiknek betehető külön gyerekágy.

Az apartmanok kialakítása különlegesen igényes. Néhány dolog, amit ritkán láttunk hasonló helyeken és különösen elnyerte a tetszésünket: külön WC és fürdőszoba, extra méretű zuhanyozó fülke, lecsapódás gátlós WC tető, a konyhában Nespresso bekészítés, méteres (42″) HD TV 78 HD csatornával, mindenütt hasít a WiFi, mennyezeti panel fűtés távirányítóval (wireless thermo control system), tűzoltó készülék és esernyő. Minden vadonatúj és igényes, egységes dizájn.

Az egykori autószalon számos nagyobb épületből állt, ezek egy része ma közösségi helyiséggé, szolgálati lakássá, vagy garázzsá alakult. Nem csak motorosoknak, de akár traktoros turistáknak is van zárható parkoló. Külön helyiségben lehet a vizes ruhákat megszárítani, télen ez a sí tároló. Az egyik nagyobb épületben rengeteg játék, csocsó, pingpongasztal, felnőtt méretű gumiasztal, játéksarok várja az aktív vendégeket. A gyerekbarátsághoz hozzá tartozik a fellépő és az etetőszék.

Annak ellenére, hogy apartman jellegű önellátó vendéglátásra rendezkedtek be, a reggeli és a vacsora elintézhető. A legközelebbi bolt, étterem és benzinkút 2 km-re van a házaktól, de apróságok a háziaktól is beszerezhetők. Egy biztos, szomjan nem fog halni senki, Fazekasék a szekszárdi borászat tanult szakértői.

Játszótér és közösségi ház. Némely falvak megirigyelhetnék.

A célközönség nyáron a motoros, természetjáró, kerékpáros társaságok, télen a síelők, akik Nassfeldhez közeli szállást keresnek. A teraszról rálátunk a Pressegger-tóra, ahol több strand van és a Nassfeld terület sípályáira. Itt megy el a Németországot az olasz tengerparttal összekötő kerékpárút, de a tó is körülbiciklizhető.

A Tolnaricum Budapesttől főleg mellékutakon, autópálya nélkül kb 550 km. Nekünk motorral a távolság bruttó kb. 9 óra volt, 7 óra mozgással és 2 óra állásidővel. Ez közel 80 km/óra mozgás közbeni átlagsebességgel teljesíthető. A 2 óra állásidőbe két tankolás, egy kényelmes kávézás és egy kiadós ebéd fért bele. Magyarországon a 7-es és 8-as utakat, Ausztriában a déli határ mellett futó utakat használtuk, köztük a 69-est és délről elkerültük Klagenfurtot, meg Villachot is.

A szolgálati lakások alatt is van egy garázs …

… de traktoros turistákra is fel vannak készülve.

 Miért menjek oda motorral?

Amennyiben a Tolnaricum a motoros bázisunk, akkor a következő túraterületek vannak a közelünkben (a távolságok a Google útvonal tervezővel számoltam):

 • Faak am See 38 km, az éves nagy Harley Davidson találkozó nincs messze.
 • Kanyarvadászoknak a közelben van a Nassfeld strasse, amely Pontebbáig mindössze 43 km. Ezt oda-vissza javaslom bejárni. Belefér egy délelőttbe.
 • Az egyik legrövidebb túra Greifenburgig oda és vissza kevesebb, mint 80 km egy nem akármilyen szép szerpentinnel, és tehetünk egy kis kitérőt a hegyek közé zárt Weissensee felé, amely fürdésre és hajókázásra egyaránt alkalmas.
 • A Villacher Alpenstrasse felső vége 56 km.
 • A Malta-völgy a Kölbreinspreicher duzzasztó gátig 82 km.
 • A szlovéniai Bovec 60 km, Bled 85 km, a Mangart panorámaút vége 55 km, ezek mind felfűzhetők egy 280 km-es túrára a Triglav körül.

 • Innerkrems, a Nochalmstrasse északi bejárata 70 km, a Nockalmstrasse bejárása háztól házig mindössze 165 km-es kör.

 • Murau a hegyeken keresztül 110 km, visszafelé lehet Klagenfurt felé kerülni, a teljes kör így 260 km-re jön ki.
 • A Köstendorf – Heiligenblut – Grossglockner – Bruck – Mittersil – Lienz – Köstendorf kör 322 km.
 • Egy a Grossglocknert és a Nockalmstrassét egyaránt magában foglaló nagyobb kör 374 km.

 • Mallnitz, ahonnan Bad Gasteinbe lehet vonatozni az alagúton, mindössze 77 km. Erre kerülve is útba ejthetjük a Grossglocknert.

 • Aki ennél többet szeretne, annak ajánlom a Dolomitokban a Sella csoport megkerülését hazafelé egy Staller Sattel közbeiktatásával, ami összesen 440 km. Ez nagyjából így néz ki: Köstendorf – Hermagor – Kötschach-Mauthen – Lesach tal – Obertillach – Kartischer sattel  – Sillian – Dobbiaco – Cortina d’Ampezzo – Falzarego-hágó – Arabba – Pordoi-hágó – Canazei felé, majd át a Sella-hágón – Grödner-hágó – Corvara – Brunico után a 49-es főúton keletre – Anterselva – Staller Sattel óra 30-tól 45-ig van nyitva az egysávos rész nyugat felé – Erlsbach után felgyorsulunk – Defereggental – Huben után gyorsabb haladás a 108-as úton – Lienz után gyors haladás a 100-as úton – Oberdrauburg tovább a 100-ason – Greifenburg – Weisach – Kreuzberg Sattel (különösen nagy élmény) – Weisbriach – Hermagor  – Köstendorf
 És mi lesz ha esik?

Van itt egy méretes játszóház …

… játékokkal fiataloknak …

… és idősebbeknek.

 Lássuk közelebbről!

Kétágyas apartman nappalija a konyhával.

A konyha felszerelése.

Négyágyas apartman nappalija a konyhával.

A négyágyas apartman hálószobája.

A turista osztály emeletes ágyakkal.

Itt is külön WC-k és fürdőszobák vannak.

A turista osztály közös helyisége.

Itt száradhatnak a vizes motoros ruhák.

Mi 2017.05 27 és 30 között 3 éjszakát töltöttünk a Tolnariumban és azóta a különösen ajánlható motoros szálláshelyeken tartjuk számon, amely nem kis mértékben a családias vendéglátásnak, a háziak odaadó vendégszeretetének köszönhető.

Agárdi György, 2017.05.31.

Tags:

2 hozzászólás to “Tolnaricum 2017.”

 1. Várhidy András július 24, 2017 at 8:08 de. #

  Kedves Gyuri, köszönöm ezt a leírást (is), holnap megyünk arrafelé és akkor mindezt megnézhetjük. Üdv, András

 2. Várhidy András július 24, 2017 at 8:06 de. #

  Kedves Gyuri, köszönöm ezt a leírást (is), holnap megyünk arrafelé és akkor mindezt a valóságban is megnézzük. Üdv. András

Szólj hozzá!