Túrdefranc

 Július 16 csütörtök: Fót – Zell am See

Sárvár: Vettem kis kaját. Meg inni. A Somló hegy nagyon szép. Meg a 8-as út környéke is érdekes volt idefele. Mondjuk az út nem túl jó. Nem volt melegem eddig, bár teljes szerkóban vagyok. Reggel 6 körül indultam.

14.30 Már elég régen Ausztriában vagyok. Szinte oda is értem Zell am See-hez, ahonnan holnap indulok a Grossglocknerre. Ausztria a régi. Tökéletes utak, csodálatos tájak. Szuper kanyarok, és szerentinek. Mondjuk egy gyöngykavicsos útjavítás majdnem megviccelt. Rengeteg platyanós bogár. Meg légy. Itt is. Meg Az a penetra trágya szeg az egéssz hegyvidéken. Kivéve a szennyvíztisztítók, meg a szippantós autók. Azok persze tökéletesen szagtalanok.

Az osztrákok elég nehezen kezelik a magyaros agresszív-deffenzív vezetési stílusomat. Csak néznek kifelé az Audiból a hülye aranykeretes szemüvegükben és nem értik. Miért megy távolságival a párhuzamos közlekedésben? Miért dudál a kereszteződésnél, ha főútvonalon jön és a többiek állnak? Vagy miért kezd tökölni ha a szemből jövő balra akar kanyarodni? stb…stb…Azután meglátja a magyar rendszámot, és azt hiszi már ért is mindent…pedig dehogy.

Az idő szuper egész nap. Nincs túl meleg. Mondjuk általában 800-1000 méter körül tekergek. Az osztrákok tök bénák. De udvariasak.
17.10 Zell am See – Kemping (15 Euró)

Tökéletes nap tökéletes befejezéssel. Fürdés a tóban, majd a zuhanyzóban, azután vacsora és szunya. Remélem holnap is jó idő lesz! Ja, a sátorszomszédaim szintén magyarok.

Elhagytam a PDA ceruzáját. Francba!

 Július 17 péntek: Zell am See – Krimml – Insbruck – Landeck – Galtür

11 körül reggelizek a kempingben. (Billa) Most értem vissza a Gg ről. (Grossglockner) Este esett. A sátram vízállóságának 102 %-áig. Volt már bent vizecske, de nem vészesen. Éjjel horkoltak a szomszéd sátorban mint az atom. Reggel 6 körül kinéztem, és láttam, hogy szuper az idő. Szikrázó napsütés, kék ég. 6:35- kor már gördültem is kifelé a kempingből. Igaz csak 7 kor nyitják a sorompót, de megoldottam. A Gg hochalpensrasse leírhatatlan. Maga a gleccser viszont elég fütyi. 18 eurót kérnek az úthasználatért, ami elég korrekt szerintem. (autó 28 asszem) Korán reggel alig volt még forgalom. Üres utakon nyomultam a gyönyörű lapos fényben. A Gg fotósa, (ilyen is van) egy furgonnal űzőbe vett, megállított, rábeszélt egy gyors fotózásra. Hasra vágta magát az út közepén én meg motoroztam körülötte 1-2 kört. Mondta majd küld a képből.

Bikers point, zászló stb. Összefutottam fönt a kemping szomszédjaimmal is. ( nem a horkolóssal, a magyarral) Nagyon jó arc házaspár akik évek óta először tudtak megszabadulni 6 éves porontyuktól.

Lassan befejezem a reggelit és indulok Insbruck felé. Krimmlön át. (vízesés, látványút)

Vajat akartam …élesztő lett. .

17:10 Galtür . Innen nem messze indul az a látványút (Silvretta), aminek a túlsó vége már a svájci határnál van. cca 70 km . Nem is lenne gond, de lóg az eső lába. Nem akaródzik nekiindulni, mert bejártam már ezt a szakaszt 2 éve esőben. Nem valami jó buli. Lehet holnapra marad. Ettem ittam OK vagyok. Csak az idő fütyi. Egyébként ez is jó nap volt. Szinte végig sütött. Eddig nem esett.

 Július 18 Szombat: Galtür – Wirl – Partenen – Gaschrun

12:00 Wirl. Ezt a sz@rt. Tegnap este elkezdett esni. Azután elállt. De már nem indultam neki. Vadiztam. Felállítom a sátrat, lefexem, elkezd esni. A sátor elkezd beázogatni itt-ott. Csöpög a víz a mellkasomra. Megoldom. Eláll az eső. Navégre. Megúsztam ennyivel gondolom. Azután valami hülye surrogó hangokat hallok. Azt hittem jön valaki. De nem. HÓ ESETT!!! És esik azóta is. Vagy 20 cm eddig. Beszarás. Mindenem vizes. Fázok. Lejöttem a hóhatár alá. Itt esik. Kezdek éhes lenni. Fúj a szél. Lesz még szarabb??? Ma mindenképp átmegyek a hágón, ha le nem zárják a hó miatt. 07.18-án. De durva. Gyalogoltam a hóesésben vagy 7-8 km-t. Belógtam egy kempingbe melegedni, meg wc-re. 22 euró ott egy szoba. Vissza is mennék, de ott meg szakad a hó. Alig bírtam a motort kiszabadítani a hóbol. A tehenek is csak néztek a hegyen, hogy most meg mi a szitu? Hova lett a fű? Apropó….

17:18 Gaschrun. Most futott be a Tour 14. szakasza. Ágyból néztem. De nem volt egyszerű. Átjöttm a hágón. Silveretta. 10.50 Euró. Gyönyörű az út, két vízzáró gáttal, és iszonyatos szerpentinekkel csodálatos tájon. Abszolút megéri az árát. Nem olyan monumentális mint a Gg, de a maga nemében veri. Nem hittem, hogy valaha esőért fogok imádkozni motorozás közben…..de a hágón megtörtént. Marék számra szedtem le a hólucskot a plexiröl jövés közben. Elfagytak a kezeim a nyári kesztyűben. Egyszer jobb kézzel kuplungoltam, (belemarkoltam az első fékbe) de szerencsére már semmi erő nem volt a kezemben, így elmaradt a tanya (eső miatt  )Egy perccel azelőtt értem át, hogy fagyottan pottyantam volna le a motorról. Innentől viszont sikersztori. Az első faluban betértem egy SPAR-ba. Sweet Home. Remegésem enyhítendő valami szénhidrátot szándékoztam magamhoz venni. Éppen egy doboz kólával melengettem a kezem (halál komoly) mikor begördült két motoros a bót elé, és a VZR-t kezdték mustrálni. Smúz. Elvittek a kempingjükig. Csak sátorhely. Nem jó. Tovább. 2. kempingnél szereztem zimmert 15 Euróért, reggeli nélkül. Forró tus, minden kiterítve száradni. Alvásra készülök. Rám is fér. Azt mondta az itteni ember, hogy holnap már jobb lesz. Utána meg kánikula. Lássuk!

 

 Július 19 Vasárnap: Gaschrun – Bludenz – Lichtenstein – Flüelen – Interkirchen – Andermatt

20.27 Kezdem a bosszúsággal, hogy azután már ne kelljen. Egy kurva automata-kút lekapott 100 eurót a kártyámról. Otthon az asszonykám rögtön levágta, és már harcol is a bankkal. Remélem sikerrel jár!

Reggel ébredéskor határeset volt az időjárás. Vissza indultam a tegnapi hágóra, Hogy most végre végig menjek rajta felhő, meg eső, meg hó nélkül. Megtörtént. Megérte (10.50 Euró). Ezután Lichtenstein felé vettem az irányt. Szép osztrák környékek, és utak. Zárt felhőzet. Bűz. Majd dél körül mikor Vaduzba értem kisütött a nap, és már nyerő volt minden.

Vaduz-Wallenstadt-Mollis. Innen kezdődött a buli. 10/10 Meséljenek a képek! A svájciak nem szednek útdíjat. Eddig. Viszont nem is olyan királyok az utak mint AU-ban. Volt 3 2000 fölötti hágó. Egy 2600 as is. Láttam egy motorbaleset nyomait. Meg a törött motort is. Az osztrákok még mindig ezt a hetekig fennmaradó sárga festéket használják helyszíneléshez. Gondolom elrettentő célzattal. Nálam bejön .

Belvederenél be akartam lógni a jégalagútba. A kerítésen már átjutottam…de aztán lekapcsoltak. Kezdek már kicsit beletompulni a sok lélegzetelállító látványba. Holnap érek a keddi Tour startjához. 16. etap.

Na megvacsiztam. Megyek hunyni. Kemping. Rossz helyre vertem a sátrat. Lakóautók közé. Azután költöztem. Nyitott sátrat cipeltem keresztül a főúton. Gondolhatod…..

 Július 20 Hétfő: Andermatt – Mustér – Biasca – Ulrichen – Visp – Cotterg

19:00 Martygny mellett. Itt volt a Tour befutója vasárnap. Mindenhol látszanak a nyomok. Egész DU fáj a fejem. Remélem csak a meleg front miatt, és nem megfáztam.

Mára cca 300 km-em volt, így nem szakadtam meg. Szinte az egész délelőttöt eltötyögtem a kempingben. Zuhanyoztam kajálgattam, szárítottam a cuccokat, átpakoltam. 11:00-kor indultam. Előbb hegyek hágók, később a megszélesedő folyóvölgy. Végig szép napsütéses idő, de semmi extra. Megint le akart húzni egy automata kút 100 euróra, de a kártyán már nem volt annyi szerencsére. Azt írta invalid. Egy Tour-kempingben vagyok. Egy nagy mező, meg 4 ToiToi WC, meg valami gagyi csap. Mára jó lesz. Csak ne fájna már a fejem! Nagyon szép ez a Svájc, de ennyi kb elég is volt belőle. Holnap már Franciában alszom. Ha megérjük….

 Július 23 Kedd

 

 

 Július 22 Szerda: Martigny – Chamonix – Albertville – Guillestre – Jausiers – Col de LaBonette – Guillaumes – Comps sur Artuby – Verdon kanyon – Sainte-Maxime

10:49 Col de LaBonette. Megérkeztem . Tegnap nem írtam ahogy látom.

Nem keltem korán, azután elindultam a Tourra. Az volt kiírva 13:00 kor lezárják az utat. Ehhez képest már 11:10 kor félreállítottak. Szerencsére egész jó helyen. Vártunk 3 órát. Addig volt egy Tourkaraván reklámokkal, meg szóró ajándékokkal. Majd jött a mezőny….és 2 perc múlva már ott se volt. Ez a Tour-fanság rafinált egy élvezet. Újabb fél óra, és már szabad is volt az út visszafelé. Innen Shamonixba mentem, majd föl a Mont-Blancra. Ameddig csak fölvitt a lanovka. 40 Euró. Nagy élmény volt. Utána a La Bonette felé vettem az irányt és még jöttem vagy 150 km-t.

A lanovkán egy japán csoporttal utaztam. Na az egy külön élmény volt. Kempingben aludtam (free) tus, kicsi mosás nyugodt éjszaka. Fél hétkor keltem, csomagoltam, és most itt vagyok. Erős a szél. Nincs meleg. Még megyek itt egy kört, és utána irány a Verdon Kanyon.

 Július 23 Csütörtök: Sainte Maxime

06.24 A Verdon cca 130 km a LaBonette hez. A szokásos hegyi kanyargós elég jó (nem kifogástalan) minőségű úton. Hegyen völgyön, kisebb hágókon (1600-1800 m) át. Jó része a „Nagy alpesi út”-on. (Route des Grandes Alpes) Vagy más néven „Napóleon útja”. Tényleg jó. Csak már lassan elég. A Verdon kanyonhoz megérkezni kicsit csalódást keltő volt. Először nem találtam a tutit. Csak kóvályogtam. Azután –részben véletlenül –(majdnem kifogyott a benzin) részben okosan, csak meglett a jóság. Egy út oda, Castellane-Moustires ste Artuby, egy vissza M. ste M. – Comps sur Artuby és láttam mindent amit csak akartam. És végre megtörtént…ami még soha….egyszer sem….lenyomtam egy helyi menőt a kanyon körüli szerpentinen. Igaz hogy 50 ccm es robival volt, és igaz hogy az öléből szotyizott közben, de azért keményen nyomta. Lendületből dobálta be a kanyarokba a mociját és nem volt benne cseppnyi tétovázás sem. De kihasználva hogy 36x-os löktérfogat előnyben vagyok, erőből lenyomtam .

Ezután jöttem le Ste. Maximebe. Itt csatlakoztam a vándorcirkuszhoz. A magyar VZR klub nyaral itt ugyanis. Kicsit csökkentett létszámmal, de roppant vidáman és zűrzavarosan. A szállás okés. Nem ázik be, nem havazik, és végre régi cimborákkal vagyok. Hazataláltam végre a parti Mc. Donaldsban. Ennyi.

Ma egy Nice-i kirándulás a terv, amire rögtön be is neveztem, mivel személyes kedvencem a hely. Tényleg imádom. Kíváncsi vagyok milyen ott elténferegni egy egész napot. Ilyen lődörgésre ugyanis még nem volt példa. De még mindig nem akarnak fölkelni….
Csak felkeltek végül. A tengerparti úton –kelet felé- elmotoroztunk Nice ba. Nem is emlékeztem, hogy ilyen jó kis motoros út van SainTropez és Nice között. 3.5 óra. Nice a szokásos Csoda. Fürdés sétafika, haza. Nem a tengerparton. Nem is autópályán. Jó kis motorozós úton. Utána medencézés a villaparkban. Csicsu.

 Július 24 Péntek: Sain Maxime-Siófok

Ste Maximeból tengerparti, és hegyi utakon az olasz határig. Ahogy az Igo diktálja autópálya nélkül. Utána Olaszon át végig autópályán. (42 euró) Majd keresztül Szlovénián. Autópálya. Ingyenes. Kicsi Horvátország, majd M7 Siófokig.

 Július 25 Szombat: Siófok-Fót

Régi 7es úton kényelmesen haza.

Hát ez volt a 2009 es motoros túrám. A motorról nem írtam sokat, mert nem is volt mit. Tökéletesen tette a dolgát. Nem hagyott kétséget. 3000 km es kora óta egy kézben van. Tóth Laci barátomhoz járunk felülvizsgálatokra. Aki ismeri, tudja hogy az Ő neve garancia. A mostani túra előt is átnézte a gépet, és megtette amit kellett. Maximális lelkiismeretességgel,és profizmussal. Így a motor még így 60.000 km után is csak megy..megy….és megy. 5.5 l/100 km alatti fogyasztással ha úgy akarom. Az olajat nem csipegeti. Így arra sem volt gondom. Újabb 4300 gondtalan kilométer .

Üdv Boombaba

 Hasznos blokk
# Dátum Nap Útvonal Program
1 2009. július 16. csütörtök Fót – Zell am See
2 2009. július 17. péntek Zell am See – Krimml – Insbruck – Landeck – Galtür
3 2009. július 18. szombat Galtür – Wirl – Partenen – Gaschrun
4 2009. július 19. vasárnap Gaschrun – Bludenz – Lichtenstein – Flüelen-Interkirchen – Andermatt
5 2009. július 20. hétfő Andermatt-Mustér-Biasca-Ulrichen-Visp-Cotterg
6 2009. július 21. kedd Tour de France
7 2009. július 22. szerda Martigny-Chamonix-Albertville-Guillestre-Jausiers-Col de LaBonette-Guillaumes-Comps sur Artuby-Verdon kanyon-Sain Maxime La Bonette
Aquile de Midi
8 2009. július 23. csütörtök Sainte-Maxime
9 2009. július 24. péntek Sainte-Maxime – Siófok
10 2009. július 25. szombat Siófok – Fót

Boombaba, 2009. október 15.

 

Tags: , ,

No Responses to “Túrdefranc”

  1. Noresz október 18, 2009 at 10:44 de. #

    Portugál óta csak a moci változott….szerencsére…:)Jó volt…Köszi

Szólj hozzá!