Útvonaltervező programok

Valószinüleg többen vagyunk, akik az útvonaltervezéshez különféle szoftvereket használunk. Ezekkel viszonylag gyorsan kideríthető, hogy
 • valami hol van a térképen,
 • milyen útvonalakon lehet odajutni,
 • két pont között az utakon haladva mennyi a távolság,
 • hogy néz ki ez a térképen,
 • és szöveges instrukciókat is kaphatunk.
 Mik vannak?

Az útvonaltervezésre alkalmas szoftvereket a következő kategóriákba sorolhatjuk:

 • PC szoftverek
 • PDA szoftverek
 • GPS-hez adott szoftverek
 • Interneten futó alkalmazások
 Mit használunk mi?
2006-ban a Garmin MapSource-ra tértem át, amely a Garmin GPS-ek tartozéka, és amelynek nagy előnye, hogy az útvonalakat le lehet tölteni a GPS-re, és az eszköz úgy vezet végig azokon, hogy alig kell az útjelző táblákkal foglalkozni.
Korábban sokáig a Microsoft Autoroute 2002 szoftverét használtam, azért ezt a régi verziót, mert ebben még benne van Magyarország viszonylag részletes térképe is, ami az újabb, 2006-os kiadásból hiányzik. A 2006-os szoftvert is kipróbáltam, mert POI (Point of Interest, azaz Érdekes Pontok) adatbázisa nagyon sok adatot tartalmaz.
Megvettem a Motorrad Tourenplaner 2005/06-ot is, ez azonban nagyon nagynak és számomra kicsit nehézkesnek tartottam, igaz ugyanakkor, hogy rengeteg előre programozott motoros túrát tartalmaz, ami esetenként egyszerűsítheti a tervezést.
A csomagolt szoftverek mellett a weben is megjelent számos on-line útvonaltervező.  Azok közül is kipróbáltam néhányat és a Map24 tetszett a legjobban.
Az alábbiakban összeszedtem néhány adatot az útvonaltervező szoftverekre vonatkozóan. Ebben segítségemre volt a Motorrad Abenteuer 2006/1. száma, amely röviden összefoglalta a németországi kínálatot. Az alábbi táblázatban a POI a Point of Interest (fontos pontok) rövidítése, a mellette szereplő szám a szoftver adatbázisában szereplő látnivalók, létesítmények, vendéglátóhelyek száma.
 Garmin MapSource

A legdrágább, de egyben számomra a legjobban használható megoldás. A Garmin GPS-em tartozékaként kaptam a meglehetősen alapos regisztrációs védelemmel ellátott MapSource szoftvert, aminek tartozéka volt a City Navigator Europe NT+ v8, amely Nyugat-Európa részletes térképét tartalmazza. Csehország nyugati határmenti vidékei is rajta vannak. A Naviguide Hungary 4.1-et is megvettem hozzá, hogy tudjak itthon is navigálni és útvonalakat tervezni.

 Garmin MapSource

Ára A GPS árában benne volt
Helyigénye kb. 1 GB.
Eszközigénye PC (a szoftverhez két darab regisztrációs számmal azonosított GPS kapcsolható)
POI
Térkép City Navigator Europe NT+ v8 Nyugat-Európa részletes térképe, még csehország nyugati határmenti vidékei is rajta vannak.
Naviguide Hungary 4.1 – Magyarország
  Az adatokat és útvonalakat oda-vissza töltögethetjük a GPS és a PC között
Viszonylag egyszerű használat
Térképek nyomtatása
Csak angolul tud
Drága
 Linkek
City Navigator Europe NT+ v8

 Microsoft Autoroute 2006
A legegyszerűbben használható szoftver, amellyel viszonylag jól használható térképek nyomtathatók. Az Egyesült Államok a Microsoft Streets and Trips 2006-ban van benne, amely funkcionalitására nézve ugyanaz, csak a térképe más. A szoftver 2002-es kiadása még tartalmazta Magyarországot is. A szoftver helyigénye attól függ, hogy felmásoljuk-e a térképet is a hard diskre, vagy a CD-t használjuk.

 Microsoft Autoroute 2006

Ára 70 EUR
Helyigénye 1 GB, ami felére csökkenthető, ha a térképadatokat CD-ről olvassuk be minden alkalommal.
Eszközigénye PC
POI 860.000
Térkép Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság részletes térképe mellett Csehország és Szlovákia néhány fontosabb útvonala is szerepel a térképen, de kelet felé haladva ez egyre hiányosabb. Magyarországnak csak a fontosabb települései vannak rajta a térképen egy-egy pontként.
  Egyszerű használat
Térképek kimásolása vágólapra
Csak angolul tud
Nincs benne Magyarország
GPS-re nem lehet letölteni/konvertálni a megtervezett útvonalat
 Linkek IT Reviews cikk angolul
Autoroute cikkek németül

 Motorrad Tourenplaner 2005/06
606 előre programozott motoros túraútvonalat tartalmaz. A túraútvonal magasságprofilját is kirajzolja. A Motorrad Abentauer 2006/1. számában az egyik legjobb szoftvernek értékelik. Nagy előnye az előre programozott túraterv, illetve hogy kifejezetten motorosoknak készült. A szoftver kezelőfelülete német nyelvű. Nekem sokáig kellett szokni a használatát, az MS Autoroute kezelésével hamarabb megbarátkoztam. A 2006/07 verzió, 707 túraútvonalat tartalmaz. A régi verzió árát felezni szokták, amikor már az új is kapható.

 Motorrad Tourenplaner 2005/06

Ára 40 EUR
Helyigénye 5.51 GB
Eszközigénye PC
POI 19.000
Térkép Nyugat-Európa
  Előre programozott motoros útvonalak
  Csak németül tud
Nagyon sok helyet foglal a lemezen
  Linkek
 ADAC Tourenplaner D/EU 2006/07
45 előre programozott motoros túraútvonal van benne. A Motorrad Abentauer 2006/1. számában az egyik legjobb szoftvernek értékelik. A szoftver kezelőfelülete német nyelvű.

 ADAC Tourenplaner D/EU 2006/07

Ára 40 EUR
Helyigénye ??
Eszközigénye PC
POI 50.000
Térkép Nyugat-Európa
 
  Csak németül tud
Linkek
 Egyéb szoftverek

További szoftverek, amelyek kaphatók, de részletesen nem néztük meg őket:

PC szoftverek

 • Power Route 2005 Europa
 • GData PowerRoute
 • Falk Groser Reiseplaner 2006
 • Marco Polo Groser Reiseplaner
 Az on-line útvonal tervezők

Sziasztok!
TIPP!!!
Rengeteget keresgéltem térkép és útvonaltervező progikat. Akik ezért nem szeretnének pénzt “kidobni” azoknak melegen ajánlom a www.uk.map24.com -ot , vagy aki a német külhoni nyelvet részesíti elönyben annak www.de.map24.com . Itt nem szükséges sem a regisztráció sem a dombornyomott kártyánk varázsszámai. Viszonylag türhetők az állítási lehetősége. Természetesen egy komoly progival nem említhető egy lapon, de jobb és gyorsabb mint a manuális térképböngészés.
Jó túrázást és szép időt mindenkinek. 

A webes on-line útvonaltervezők egyszer valószinüleg felülmúlják majd a csomagolt szoftvereket. Jelenleg a legfontosabb korlátjuk a térkép viszonylag lassú kezelhetősége. Ezt a korlátot valóban a map24 oldotta fel a leghatékonyabban azok közül amiket ismerek. Az interaktív térkép kezelése lenyűgözően gyors, van 3D megjelenítése, rakéta funkció, ha az ember elveszne a részletekben, nagyon gyors zoom és távolságmérés.

További útvonaltervezők:

Agárdi György, 2006. február 21.

Tags:

No Responses to “Útvonaltervező programok”

 1. Pásztorházi Gyuri április 28, 2008 at 7:06 du. #

  MAP24 mellett nekem hasznos még a Google Map.
  http://maps.google.com/
  Megszoktam már a google használatát és lényegében mindent tud amit a Map24. (távolságot mutat, domborzatot…) A javasolt útvonalat könnyen módosíthatod ahol tetszik.
  Nekem bevált.

 2. brugi április 21, 2007 at 2:30 du. #

  A map24 magyarul is tud a http://www.hu.map24.com oldalon

 3. dtk március 16, 2006 at 9:02 de. #

  Sziasztok!
  Napi rendszerességgel használom a Destinatort. szerintem nagyon jó. Tudomásom szerint az IGO ennek a továbbfejlesztett változata.
  Azonban a Destinator csak egy országot tud tervezni. Ha van nagy kapacitású memóriakártyád, akkor vihetsz magadal több térképet, de például Erdély (Románia) nincs meg hozzá.
  Ezzel szemben a pc-n futtatható Sonymappal egész Európára tervezhettek. Az egész 80Mb.
  üdv
  dtk

 4. Molnár Imre Antal március 4, 2006 at 6:07 du. #

  Szevasz Dani!
  A GPS-ekhez kapott térképek szerintem jók, legalábbis a mit én próbáltam. Egy PDA-t vettem és ahoz adtak/vettem egy IGO Magyarország térképet. Vannak pontatlanságok, főleg az új építésű utak, körforgalmak nincsenek benne, de ezek csak pillanatnyi elmezavart eredményeznek, mert a szoftver újratervez gyorsan. A Destinatorról is hasonlóak a tapasztalataim, bár nekem az IGO a szimpibb.

 5. dani március 2, 2006 at 8:35 du. #

  A gps-ekhez kapott utvonaltervezo programok mennyire hasznalhatoak?

 6. kicsen március 1, 2006 at 1:25 du. #

  Szerintem tök jók! 🙂

Szólj hozzá!