Magányos túra Szlovákiában

Magányos túra

Mint már oly sokszor ismét reggel leraktam a munkát – hiszen éjszakás voltam. A változás? Most tudatos volt az indulás, így a valuta, térképek, esőruha, kamera már bent figyelt a táskában. 🙂

Mivel senki nem jelezte szándékát hogy jönne, így nem kellett sehova sem rohannom. 6:20-kor felbőgött a motor, és indulás. A 6-oson az M0-nál már kezdődött a dugó, így inkább az M0 – M5-ös úton mentem be Budapestre. Itt a Hungárián könnyedén mentem előre – hála az egy nyomvonalúságnak, majd az M3 – 2B-n ráléptem a 2A-ra. Itt a szokás szerinti Shell kúton álltam meg elsőre így kezdésnek 55 km-rel a hátsómban. Lecsúszott egy kávé és telenyomtam a tankot is, aztán indulás tovább.

A 2-es utat épp javították, így ahol már épp megvolt az új aszfalt ott lehetett menni, ahol meg csinálták, fel volt marva ott épphogy lehetett menni. Az utolsó javítás a határ előtt (Parassapuszta-Sahy) volt 3-400 m-rel. No ott dekkoltam vagy 20 percig, de utána hajrá. 🙂

Tavaly is és idén is mindig megmaradt a koronám, így volt nálam 800 SK és nem kellett váltanom. A tavalyi utolsó két napos túra mintázatára ismét belefutottam a jóba. 🙂 A határig nem volt semmi, de ahogy beértem Sahyra a nyakamba szakadt az áldás folyadék formájában.

Ahogy kiértem Sahyról a kigyorsítás is elmaradt. Még jó, mert a következő fa árnyékában megbújó rendőrök már meg is találtak. Kiderült, hogy a távolban feltűnt nekik az ördög – és csak kíváncsiak voltak hogy a szarvakhoz pata is járult e, közben meg dőltek a röhögéstől a bukóm miatt. Ugye-ugye, néha jól is jöhet. :))

A tempó tényleg nem volt halálos, 40-70 km/h között mentem, ennek köszönhetően jó sokára érkeztem meg Bzovik (Bozók) várához. Itt dokumentálás, cigi, azt hajrá tovább.

1 Brynzové Halusky
2 dl Kofola
1 Espressó
———————–
96 korona (710ft)

Az egyik domb után megjelent a Nano által “Faragott bácsi” névre keresztelt szokásos kis csárdánk. Kb. 1 perc időm volt dönteni, hogy megállok-e vagy megyek tovább.

Hékás! Sztrapacska! NANÁ hogy megállunk.  🙂  Szépen betértem és rendeltem. Komolyan mondom beszarás. Idehaza hol kajálsz meg ennyiből? Persze úgy hogy jól is laksz!

 

No ettem, ittam meg néztem hogy mennyire fogok ennél is jobban megázni. A válasz egyszerű volt: Iszonyatosan.  🙂

Még jött egy olyan gondolat is, hogy visszafordulok. IGEN, gondoltam ilyenre is, pedig ugye ez nálam már nagy szó. 🙂 A végeredmény? Nem vagyok normális – hajrá tovább, hiszen ha nem mentem volna a tervek szerint, akkor most nem lenne mit olvasnod. 🙂

No tehát a következő megállás a kb. 90km-rel arrébb lévő Bojnice lett volna, de útközben a 50-es úton olyan látványokban volt részem, hogy arról nekem arról kép kellett.  🙂

Ugye milyen csodaszép?  És ehez adjatok még körbe hegyeket, zöldelő réteket és körbe ilyen és ehhez hasonló háttereket. Szóval frenetikus volt a látvány. Közben kimerült az elem, így a legközelebbi benzinkúton azt is vettem , nehogy lemaradjak valamiről.  🙂

Elértem utam második megállóját – Bajmóc várát. A városka hasonlóan forgalmas volt, mint tavaly, de ugye minek is köszönhető ez? Természetesen a várkastély látványának és a rögtön mellette lévő állatkertnek.

Most egy kicsit jobban körülnéztem mint tavaly, mikor volt más bajom is. Végigmentem a főúton, így más szemszögekből is sikerült képeket csinálnom, majd pedig fel akartam tolni a bejárathoz a motort, de a dombocska átment hegybe. Na jó akkor guruljunk fel.Itt is fényképezgettem, vásárolgattam, cigizgettem, aztán pakolás és hajrá tovább.

Mivel lassan átmentem szivacsba, így ismét betértem egy kútra, ahol könnyítettem magamon, no meg elő kellett halászni a telcsitöltőt is, mert a telefon meg közben megadta magát.

Ezután a 50/64-esen irány az utolsó megálló: Nyitra vára. Az út egy kicsit kessze-kussza, így 2x meg is álltam , hogy “most hol vagyok? De mind a 2x úgy voltam vele – és akkor mi van? Megyünk tovább.

Topolcanynál egy mellékútra tértem, és így gurultam le Nitraig. Közben még megnéztem egy romot és kacérkodtam egy kastéllyal is, de azt most kihagytam. Nitranál a menet egyszerű volt. Sajnos a várról csak hátulról tudtam csinálni képet, mert bár megkerültem a dombot amin áll, de nem volt olyan szög, ami tetszett volna.

A bejáratott viszont megtaláltam. Volt mellette egy hatalmas parkoló – szóval ide akár többedmagammal is visszatérhetnék. Visszagurultam a hátsó parkolóba, elnyomtam még egy “blázt”, azt irány drága hazám, ahol minden drága.  🙂 Na jó … egy poén! Tavaly olcsóbb volt kint a benzin. Most? 43,5 az átlag ár és 7,3 Ft. 1 korona. Ebből kiszámolható hogy bizza most odakint 317,55 Ft vagyis még az adonyi kútnál is drágább 5 ft-al.

Mivel már lassan hulla voltam, és ismét szakadt az eső – így próbáltam nyomni a tempón egészen Komárnoig, ahol is a terv tovább a 81-es lett volna Fehérvárig. Igen ám, csakhogy az a qrva határátkelő zárva volt állítólag 31.-ig. Így a 63-ason irány Sturovo/Esztergom, onnan pedig Dorog – Piliscsaba – Tinnye – Zsámbék – Biatorbágy – Érd – Adony volt az útvonal.

A végeredmény? 608km, 3x ronggyá ázás, egy frankó sztrapacska … és egy jó nap.  🙂

Képek és szöveg: Blue, 2006. augusztus 7.

Tags:

18 hozzászólás to “Magányos túra Szlovákiában”

 1. Tibor május 30, 2023 at 8:16 de. #

  Szia!
  Hol etted a sztrapacskát? Hol van az az étterem?
  “Faragott bácsi”???

 2. Blue május 14, 2008 at 6:57 du. #

  Wing Tesó!

  Ugyan már:-))))
  Amint láttom neked is megy a megázzás nélkülem is:-)
  A jó hír?
  Idén még 1x se áztam meg túrán……
  Sőt!!!!
  eddig csak 1x kapott el egy picike eső melóból hazajövet…..
  Szóval van remény:-) Vagy már odafent is unják , hogy állandóan engem és a velem gurulókat áztatják:-))))

 3. Blue május 14, 2008 at 6:54 du. #

  Az előbb jó hosszan leirtam a bejegyzésekre a válaszokat, de valamiért eltünt…..még1x meg le nem írom!

  De a lényeg!
  kedves NAGY MAGYAR TESTVÉREIM!

  1., nekem SZLOVÁKIA az ami…..Románia szintén!
  Nem érdekel és nem foglalkoztat ez a téma!

  2., ha valaki -bárki ettől lesz magyar, hogy tudja hogy Bojnice, az BAJMÓC az legyen boldog…..Én főleg azt kérném a NAGY magyaroktól, hogy ne csaljanak adót, fizessenek be minden KÖZterhet….hogy ne nekem/nekünk kelljen eltartanom/nunk ezt a qrva országot és a sok segélyen élőt.
  Lehet hogy nem lenne egyszerű??

  3., a leírásokban OLD WING az etanol!!!
  Nem azért írom hogy SAHY….BOJNICE….NITRA, mert nem tudom (amugy nem mindegyik tudom) – hanem azért hogy ha valaki szeretne arra menni, MGETALÁLJA akár térképen, akár GPS-be, akár ÚTJELZŐ TÁBLÁN!!!!!!!

 4. Blue május 14, 2008 at 6:47 du. #

  Ja most látom mi a hiba…..

  MONDOM HOGY NEM ÉN TETTEM FEL – és nem is kértem!!!

  Szóval aki berakta a leirást, és csinálta a térképet, az az emberke rajzolt rosszul…….Zvolenikg egyenesen mentem a 66-oson……majd Bojnice……

  “Selmecbányán” utoljára Emivel voltam……..(ekkor érintettük Lévát is) és hazafelé természetesen rongyááztunk:-))))))

 5. Blue május 14, 2008 at 6:41 du. #

  Nocsak….. úgy láttom már kérés nélkül is feltesznek ide beszámolt tőlem? HMMM csábító:-)))))

  Szóval mivel nem emlékszem, hogy kértem volna – igy pedig nem is tudtam, hogy fent van – így ugye most reagálnék mindenkinek

  1.,Frank….
  SAHY, NITRA…stb!
  Ez a nevük- és kurvára nem érdekel, hogy ezelőtt majd 1 évszázaddal (vagy több) mi volt a nevük!
  Ha valaki ettől lesz magyar – hát gartulálok!
  Nekem Nitra az SZLOVÁKIA, Erdély az Románia, és sorolhatnám……de nem megyek bele beddő vitába.

  Pampusz!
  Kösz:-) Legközebb megoldom…..bár ha nézegeted az oldalam, akkor biza látthatsz egy olyan képet is, hogy a tavalyi húsvéti menüt a doboztartóról fogyasztottam:-)))))

  Kutya!
  2006……augusztis-szeptember??? Most hirtelen nem tudom, de a webemen fent van…..
  http://akmtmedia.extra.hu…… valami “megázós magányos túra néven”

  Bulldog
  Ebben a túrában nem is érintettem “Selmecbányát”, vagyis elég nehéz lett volna képet csinálni:-)))))

  Wing tesó!
  Ez van:-) Elhiheted hogy nem jókedvből csináltam, csak ha már itt vagyok menjünk még egy kicsit…..ha meg már itt vagyok akkor még egy kicsit…….és a végén hazaértem:-)))))
  Amugy a határig nem esett……ez fent van a videón is……
  Ahogy átmentem ott szakadt le az ég:-))))
  Amugy jól mondod!
  A legtöbször azért használom az EREDETI neveket, hogy ha valakinek tetszik a hely, kép…stb, az megtalálja!!!!!
  Én legalábbis egy térképen nem láttam még azt hogy Nándorfehérvár……de azt hogy Belgrad azt már igen!

  Eper!
  Az előbbi mondattal meg is válaszoltalak……
  De ismét mondom, ha valaki ettől lesz magyar, akkor Én nem akarok magyar lenni………

  Kuruc
  Dettó…..
  Ez amugy elég tagolt téma……amit a politika még jobban felnagyít…..ebbe meg végképp nem folyok bele.

  Én vallom azt, hogy magyar vagyok……DE!
  Nem lengetek árpádsávos zászlót, nem tüntetek, és nem csinálom a balhékat – amik biza a mai “NAGY MAGYAROKRA” jellemző……
  Ellenben fizetem az ADÓT és minden közterhet, nem segélyekből élek, és elmegyek szavazni! ÉS tiszteletbentartom a másik véleményét 4 évig.(és persze röhögök a markomba, hogy saját maga alá tette a tűzelőt…..hát hadd égjen)

 6. kuruc április 1, 2008 at 11:09 du. #

  Vannak motorosok akik gps nélkül már a klotyora sem találnak el,amugy lehet kapni két nyelvü térképeket is nagyokos!

 7. kutya. április 1, 2008 at 7:53 du. #

  Egyszer gurulhatnánk közösen is arrafelé (pláne hogy ilyen közel van az indulási pontunk is ! :-)))

  Tényleg: ha valakinek van kedve, most szombat-vasárnap-hétfőn autós túrát szerevzünk a Tátra – Krakkó – Auswitz útvonalra. Várnézős, sétálós ( a sportolóknak a szállás mellett sípályás, szánkózós programokkal.)

  Ketten visszamondták a részvételt – ha valakinek van kedve jönni, a 3 nap ÖSSZESEN NINCS 10 EFt. Szívesen látjuk bármely motoros társunkat utitársnak !

 8. EMI április 1, 2008 at 7:24 de. #

  Kutyának igaza van! Mellesleg próbálj a nagy magyarságoddal kint eligazodni, ahol sem a térképeken, sem a GPS-ben nem tüntetik fel ezeket a neveket!

 9. kuruc március 26, 2008 at 9:30 du. #

  Az a lényeg kutya,hogy most már tudod hol az a bizonyos határ ,és talán Pozsony is Pozsony.Amugy jók az irásaid,és sok hasznos információt taláunk benne.

 10. kutya. március 26, 2008 at 5:55 du. #

  Szerintem épp fordítva : én először (2003-ban) úgy mentem ki, hogy nem tudtam hol volt az egykori határ, hogy mi a Magyar neve a városoknak, sőt: meglepődtem amikor a Szepesség túlsó felén is Magyarul szóltak hozzám.
  Azóta évente többször járok kint, ha tehetem mindig motorral, és fejből megy az a pár tucat városnév, ami igazán fontos nekem.
  Szóval csak óvatosan: én öt éve még Bojnicébe indultam, még ha azóta Bajmócról is jöttem meg…

 11. kuruc március 25, 2008 at 8:33 du. #

  Summa summárom,szerintem hozzátartozik az alap müveltséghez hogy tudjuk a történelmi magyar városok nevét,ha pedig kis településről,vagy faluról van szó akkor zárojelbe irjuk utána idegennyelven!

 12. eper március 25, 2008 at 7:30 du. #

  Nem hinném, hogy a magyar nevek ismerete (vagy éppen nem ismerése) generációs kérdés lenne…Önbecsülésünk, kultúránk, tájékozottságunk része (vagy éppen hiánya) ez is. Bécsbe is eltalálunk pedig a térképekre valami “Wien” van firkálva.

 13. oldwing március 25, 2008 at 3:36 du. #

  Blue!
  Kis csalódás ért, azt hittem, csak a csoportos túráknál járod el az esőtáncot, de hogy magadnak is esőt rendelsz, ez önkínzás!!
  Kutya!
  Ott figyel a képeken (kettőn) a dátum, ez bizony egy régebbi túra!!
  És kedves magyarosító barátaink, bizony nem minden fiatal motoros ismeri a nekik történelemelőtti helységneveket, és a mai térképeken, és GPS-en csak a szlovák név szerepel, így a leírásban szereplő helyeket megkeresni a térképen, ha netán kedve lenne odamotorozni, csak így tudja beazonosítani! Ezt is vegyük figyelembe!!

 14. Bulldog1100 március 25, 2008 at 7:25 de. #

  Azért nekem Banska Stiavnica, kimondhatóbb nevén Selmecbánya kicsit hiányzik a leírásból na meg, hogy egy fotó sem csattant ott az elég elkeserítő. De majd a legközelebbinél…

 15. kutya. március 24, 2008 at 8:28 de. #

  Előre féltem, mikor kerülnek elő a “Nagy-Magyarok” Zvolen-Zólyom-Bojnice-Bajmóc-Zdiar-Zgyár megjegyzéseikkel…
  Jó volt (ismét) leírás – megtudhatjuk mikor volt ez a karika?

 16. Pampusz március 23, 2008 at 6:31 du. #

  Jó az írás! Talán, az ebédet kelett volna a motoron tálalva fényképezni, csak a folytonosság miatt.DDDD
  Amugy grat a kitartásodért a locs-pocsban. Árpi.

 17. hoppá március 23, 2008 at 6:08 du. #

  Nekem is valami hasonló jutott eszembe olvasás közben, ha nem is ilyen radikális formában. Egyébként az írás jó (lett volna)!!

 18. Frank Pentangeli március 23, 2008 at 1:33 du. #

  Sahy, Nitra, Komarno, Sturovo.
  Esetleg Budimpesta.
  Ic do pici! (menj a picsába!)
  Frank Pentangeli

Szólj hozzá!