Bakony 2013.

Szépalma, az egykori Eszterházy ménesbirtok 1994 óta svájci befektetők tulajdona, akik két év alatt a leromlott épületek átalakításával és újak hozzáadásával egy konferencia szállót alakítottak ki a területen. A négy csillagos szállót legtöbben az itt sűrűn zajló csapatépítő programok kapcsán ismerhetik. Még valamikor egészen újkorában én is voltam itt tojás fölött gerendán egyensúlyozni, térkép nélkül odatalálni, csoportosan összegabalyodva fákon és köteleken tornászni, egymásban bízni, meg ilyenek. 

Az évek során többször akartam ide visszatérni, de mindig közbejött egy esküvő, egy konferencia vagy valami más, ami miatt módosítanunk kellett a programot. Egy forró júniusi csütörtökön a hétvégét tervezgettük, és eszembe jutott, hogy tehetnénk egy újabb próbát. Ezúttal volt szoba és le is foglaltunk egyet egy szombat éjszakára.

A BMW jól bírta a földutakat két személlyel is, bár Cicának sokszor erősen kellett kapaszkodnia

 Hasznos blokk

Programtervünk

nap útvonal program
1 Budapest – Csákvár – Majkpuszta – Zirc – Szépalmapuszta
160 km
Reggeli a teraszon
Majkpuszta: Négy Remete étterem (jegeskávé)
Ebéd Szépalma Hotel
Gyalogtúra Bakonybél felé a sárga jelzésen
Vacsora és szállás:
Szépalma Hotel és Ménesbirtok ****
2 Szépalmapuszta – Kőrishegy – Bakonybél – Odvaskő szálloda – Zirc – Tündérmajor –
Pálihálás – Szépalmapuszta – Zirc – Csetény – Bodajk – Csákvár – Bicske – Budapest
180 km
Reggeli után Jacuzzi a hotelben
Vajda Péter kilátó a Kőris-hegyen (erdészeti és murvás utak)
Ördöglik (gyalogtúra)
Bakonybél
Tönkölösi Likas-kő (gyalogtúra)
Ebéd: Odvaskő Hotel 
Pálihálási Mamutfenyő (erdészeti és földutak)
Még egy fagyi és hideg italok Szépalmán

A fenti program több olyan erdészeti utat tartalmaz, amelyre a behajtáshoz külön engedély kell!

Felszerelésünk

Pénteken reggel rákapcsoltam a BMW-t a 220-ra, mert az akku már elég sokat állt a tavaszi rövid utazások óta. A GS-t három Trax dobozzal és egy kis méretű tanktáskával szereltem fel. A Trax dobozokban nagyszerűen elfértünk, több holmit tudunk bennük szállítani, mint az FJR dobozaiban. Érdekes volt látni, hogy az egy hetes németországi utazásunkra kb. ugyanannyi cuccot vittünk, mint most erre az egy éjszakára.

Az apró technikai felszerelések zacskójából ezúttal nem hiányzott az iPhone töltője és a defektjavító készlet sem (most a telefonom maradt a tollaslabdás táskában). A bikázó kábelt otthon hagytam, ami a GS-nél mindig kockázatos dolog, de bíztam a szerencsémben, ami ezúttal nem is hagyott el. Újdonság volt, hogy most először használtam a GS eredeti vezető ülését a mélyített változat helyett. Nem éreztem jelentős különbséget azon kívül, hogy ezt a nyerget nehezebb beilleszteni a helyére.

A nagyobb hely miatt a Canon 7D és néhány jobb optika is velünk jöhetett a a Canon t1i (Szegényke) és a Nikon Coolpix mellett. Az utolsó pillanatban még egy másfél literes ásványvíz is beugrott az egyik oldaldoboz teteje alá.

Költségek

A szállodáért egy éjszakára kb 31 eFt-ot fizettünk reggelivel együtt, a szállodában az ebéd 7 eFt, a svédasztalos vacsora fejenként 4,5 eFt volt és még egy ezrest elfagyiztunk. Az Odvaskő Hotelben az ebédért 5 eFt-ot fizettünk. Volt még egy kis desszert a Négy Remetében kb. 2 eFt-ért. Egyszer kellett tankolnunk kb. 5 eFt-ért. Mindösszesen a kirándulás kb. 60 eFt volt ha utólag nem kapok még egy csekket valamiért.

A motoros kabátokon minden szellőző rést fullra kinyitottunk

 1.nap: 2013. július 27. szombat
 Budapest – Csákvár – Majkpuszta – Zirc – Szépalmapuszta

Egyes, Bicske, Vértesboglár, Csákvár, onnan fel Oroszlány felé. A Majki-tónál álltunk meg először egy jegeskávéra, meg egy újragondolt mákos gubára.


Ilyen egy újragondolt mákos guba.


Mindennel lehet fizetni.

Oroszlányon csak áthajtottunk. A Rákóczi Ferenc úton a lakótelepi házak falán megcsodáltam a szocreál motivációs freskókat. Az egyiken nagy mellű és fenekű combos menyecskék pörgős szoknyában kidobóst játszanak, egy másikon napbarnított rosszul táplált bányászok  elsüllyedt csónakból halásznak, van gyermekét magasba emelő apa és egyéb, a XXI. században már mosolyt kiváltó közhelyek. A bódvalenkei falak nekem jobban bejönnek. Az oroszlányiakban viszont nagyra becsülöm, hogy bármit örököltek, azt megbecsülik, mert a falfestmények többségét tisztességesen helyreállították. Az önkormányzat 2011 évi gazdasági programja szerint ezek védett homlokzatok.

A gazdasági programot azért kezdtem el olvasgatni, mert érdekelt hogy a város hogyan alakult át és vonzott ide egy csomó nemzetközi vállalkozást az ország egyik elsőként megalapított ipari parkjába. Elsődleges prioritásuk a munkahely teremtés, aztán a város komfortfokozatának és a humán erőforrásainak fejlesztése következik. Ezeket az infrastruktúra fejlesztés, a környezetvédelem és a turizmus követik. E legutolsó program keretében kapott 800 mFt-ot a védetté nyilvánított Majki Műemlékegyüttes Rehabilitációs Program és 500 mFt-ot a Bányászati Múzeum, amit még az EU is kiegészített.

Császár keleti végében épül és gazdagodik a Henryx City Western Farm, ahol Henryx Sheriff és Buick Klub várják a látogatókat. Egyszer régen megálltunk már itt is. Most csak integettünk nekik.

Arra hajtottam, hogy Csesznek vára mellett egy kicsit élvezhessem a kanyargó 82-est, ezért Rédén keresztül hajtva Bakonyszentkirálynál ráfordultam a 82-esre, de pechemre kifogtam egy hosszú kocsisort, amely egészen Zircig tartott.


Cica aznapi kreatívja 


Az én aznapi kreatívom


Szépalmát mások is látogatják motorral

Kora délután érkeztünk Szépalmára, becsekkeltünk és ott ebédeltünk. Jól esett a hideg zuhany és a könnyebb öltözet a közel negyven fokos melegben. Van free WiFi és nem kell hozzá jelszó – gondolom, hogy ezt az ide látogató céges rendezvények értékelik. Egy darabig eltartott, hogy iPadről is be tudjak csekkelni a Foursquare-en, de valahogy megoldottam. A szálloda prospektusára a számtalan fénykép mellé egy térképet nyomtattak a környékről. Ezt érdemes felhasználni a kirándulások tervezéséhez. Gyakorlatilag minden benne van, 10 kiemelkedő közeli látnivalót külön is megjelöltek rajta GPS koordinátákkal.


A szálloda belső udvara

A viszonylag késői ebéd után gyalogtúrára indultunk Bakonybél felé. A szálloda mellett világos útjelző táblák mutatják, hogy mi merre van és milyen jelzés mentén. Induláskor a táblákat csak az egyik oldalon néztem meg és a piros négyzeten indultunk – jelentős kerülővel – Bakonybél felé. Visszafelé a sárgán jöttünk.


Valahol azt olvastam, hogy egy erdei fotó akkor jó, ha minél kevesebb talaj van benne. Most kísérletezem.

A piros négyzet után a piros kereszt (P+) jelzés vitt rá a sárga (S) jelzésű erdészeti útra, amin addig gyalogoltunk Bakonybél felé, amíg a tornacipőm véresre nem dörzsölte a sarkamat. Az aznapi tanulság az volt, hogy gyalogos kiránduláson előnyök származnak abból, ha az ember hosszú szárú nadrágot, hosszú ujjú inget és zoknit visel. Kicsit hiányoltam az Endomondot, így csak becsülni tudom a távolságot amit megtettünk – nagyjából 10 km lehetett. Szépalmától Bakonybél 8 km-re van a turistautakon.

A szép kis erdei út történeti érdekességét ez a tábla jelzi: AZ ERDÉSZETI FELTÁRÓÚT ÉPÍTÉS 25. ÉVFORDULÓJÁN AZ ELSŐ KM SAJÁT KIVITELŰ BURKOLT ERDEI ÚT ÉPÍTÉSE EMLÉKÉRE ÁLLÍTOTTA ORSZÁGOS ERDÉSZETI EGYESÜLET BALATONFELVIDÉKI ERDŐ ÉS FAFELDOLGOZÓ GAZDASÁG 1982. Szóval, ha jól számolok, akkor 1957-ben építhették az utat.


A hetes kilométerkőnél kell letérni Szépalma felé a sárga jelzést követve.

A vacsora nem volt olcsó, viszont végig kóstoltunk mindent. Király volt a szarvas raguleves és a sajtmártás is nagyon bejött. Na meg a desszert is.

Az este már halvány fátyolt dobott a tájra – vagy legalábbis valahogy így énekelné Till Lindemann. (… Doch der Abend wirft ein Tuch aufs Land, Und auf die Wege hinterm Waldesrand … Nem tudom miért kattantam ennyire rá a Rammsteinre. Ez valami betegség. És azt sem értem, hogy miért németül tanulok, amikor most kínaiul kéne.) Szóval sötétedett, amikor a kiadós vacsi után elmentünk sétálni a szálló előtt elkerített kis arborétumba. Némelyik fa már elég régi volt ott. Azon gondolkodtam, milyen könnyű lehetett annak idején egzotikus növények magvait, vagy palántáit áthozni a határokon. Ma már talán le is sokkolnának, ha pld. az USA-ból megpróbálnék valami növény féleséget kicsempészni. Itt meg szabadon nőnek a mamutfenyők.

 2.nap: 2013. július 28. vasárnap
 Szépalmapuszta – Kőrishegy – Bakonybél – Odvaskő szálloda – Zirc – Tündérmajor – Pálihálás – Szépalmapuszta – Zirc – Csetény – Bodajk – Csákvár – Bicske – Budapest

A reggeli hőség nem kímélt minket. Gyümölcsöket reggeliztünk és megbeszéltük, hogy benézünk a wellness részlegbe is. Volt időnk, mert a recepciós hölgy kedvesen felajánlotta, hogy a szobában hagyhatjuk a holminkat délutánig, a takarítók úgysem érnek oda ma, és pont a 210-es szobára nem lesz szükség másnap. Ez egy óriási előny volt, nem kellett kabátba öltözni és nem kellett megterhelni a GS-t a holminkkal, ami földutakon hasznos. A kedves hölgy még azt is felajánlotta, hogy segít nekünk behajtási engedélyt szerezni az erdészeti utakra.

Nem kellett felszámolnunk a rendetlenséget 10-ig. Ezért a gesztusért Szépalma nálam rögtön 5 csillagot kapott.

A jacuzzi – amit használtunk …

… és a fitnesz szobácska, amit nem.

A sorompó után balra fordultunk és végigmentünk a karámok mellett. A murvás utacska emlékeimben jobb minőségben élt, de látszott, hogy igyekeznek karbantartani.

Nézik mit nézek

A kis térkép a szállodából hasznosnak bizonyult.

A Kőris-hegyen meglátogattuk a Vajda Péter kilátót a polgári légi irányítási radarállomás épületei mellett. A radar állomást 2007-ben korszerűsítették. Az országot három radar figyeli, egy van Ferihegyen, meg egy Püspökladányban. Nyári csúcsidőben naponta 2.000-2.500 repülőt fogadunk.

A Vajda Péter kilátónál megtanultuk, hogy ez a Bakony legmagasabb pontja a maga 709 méterével. A kilátó lépcsői szélesen kilengtek, amikor felmásztunk rajtuk. Nem csoda, hogy az erdészet igazgatója minden felelősséget a látogatókra hárít. Cserébe viszont megígéri, hogy hamarosan felújítás lesz.

Térképünk (a szállodai) hatossal jelöli az Ördöglikat. Ez kevés gyaloglással megközelíthető a Kőris-hegyről lefelé haladva a kék omega jelzésen haladva, vagy lentől is az erdészeti út egyik kanyarjánál az erdőbe letérve a Márvány-völgy felől egy keskeny meredek gyalogúton, amelyet gyakran kereszteznek hatalmas kidőlt bükkfák. Ezeknek a törzsét az alattuk, vagy rajtuk átmászó turisták már simára csiszolták.

Az Ördöglik a Bakony legmagasabban nyíló barlangja. Lényegében egy 36 m mély függőleges akna, ami csak azért nem tűnik veszélyesnek, mert a bejárata közelében eltömődött, a bele hulló nagyobb fák és kövek álfeneket hoztak létre.

Ördöglik

Bakonybél mellett az ERDŐ bejáratánál rövid tájékoztatást kapunk a Bakonyerdő Zrt.-től, hogy mik a látogatás szabályai. Gombát, virágot és díszítőlombot csak az egyéni szükségletnek megfelelően szabad gyűjteni. Kerékpár, ló, motor, autó csak az úton közlekedhet. Napnyugta előtt két órával lövöldözésbe keveredhetünk és ez napkelte után két óráig is eltarthat. Aki nem tart be az bírságot fizet, stb.

Gyalogtúrára indultunk megint, ezúttal a Tönkölösi Likas-kőhöz. Ezzel a likas-kővel már régen tartoztam magamnak. Közös történetünk a fent már emlegetett csapatépítésen kezdődött, amikor is egy térkép nélküli közel egész napos erdei bolyongás végállomásaként ide kellett volna megérkeznünk. A küldetés kis híján ugyan, de végső soron nem teljesült, mert az utolsó szakaszon eltévedtünk. A likas-követ így sohasem láttam másképp, csak egy apró frusztráló ábraként egy emléktrikó hátára nyomva. A T-shirt a mai napig ott fekszik a szekrény alján és amikor egyszer-egyszer a kezembe kerül mindig az egykori közös kudarcra emlékeztet.

Itt volt tehát előttem a Tönkölös-hegy nevű magaslat, a GPS-ben a Likas-kő kooordinátái, kezemben a térkép és elszántan indultam, hogy teljesítsem, az egykori küldetést. Jobb későn …

Nagy számosságú szintvonal keresztezése után a Cser-árkot követve végül megtaláltuk az egyébiránt elég jól rejtőzködő Likas-követ. Hát mit mondjak – nem egy nagy flash. Inkább sportértéke van annak, hogy valaki ide ellátogasson. A Cser-árok a bakonyi erdők egyik legelhanyagoltabb darabja. Kidőlt fák, leszakadt ágak ott hagyott fakitermelési hulladék teszik nehezen járhatóvá. Viszont jó meredek.

Mire visszaértünk a bakonybéli parkolóhoz, az erdészeti út sorompója már zárva volt. Az erdészeti utak errefelé csak engedéllyel használhatók, de lehet rajtuk engedély nélkül is kerékpározni meg gyalogolni.

A közeli Odvaskő Hotelbe mentünk tovább ebédelni. Gombaleves kaptam un-ortodox sztrapacskával és jól esett hozzá egy üveg hideg Soproni Szűz.

High-tech az asztalon az Odvasfa Hotelben – ahol nincs térerő.

Zircen most csak átutaztunk

A mamutfenyőkkel és a Bakonnyal kapcsolatos ismereteink elmélyítése érdekében elhatároztuk, hogy felkeressük a Pálihálási mamutfenyőt is, amely a hotel térképén a 2-es számot kapta.(N 47 15,8440 E 17 47,9050). Pálihálásra úgy megyünk, hogy pont Tündérmajor előtt elfordulunk jobbra. Egy keskeny, jobb napokat látott, de aszfaltos erdészeti útról széles nyiladékra kell letérni, amely mellett pontosan a GPS által megjelölt helyen áll a méretes sequoia.

Cica első sor középen foglalt helyet és az aljától a tetejéig végignézte a fát.

Lehet, hogy kisebb, mint a General Grant, de így is hatalmas és egészséges óriás. Így magában is tetszik, de itt egy egész fasor is elférne belőlük.  Pálihálás biztosan felkerülne  a turisztikai térképekre. A mamutfenyők iránt élénkül az érdeklődés, szaporításukról sok video van a Youtube-on, és élénken fórumoznak róluk.  A szépalmaiak helyében biztos telepítenék egy kis sequoia csoportot. A Wikipédián jó kis lista olvasható a hazai mamutfenyőkről.

Mi is gyűjtöttünk néhány tobozt, már csak egy apró kérdés van, hogy vajon hogy lehet kiszedni a magot a tobozból. Erről sajnos nem találtam semmit, azon kívül, hogy Kaliforniában az erdőtűz nyitja fel a tobozokat. Szóval lécci kommentezzetek, ha tudtok egy jó módszert a toboz kinyitására, (vagy egy erdőtüzet valahol).

A sequoia közel van a szépalmapusztai birtokhoz, nem túl jó földutakon lehet oda jutni, de a GS ezeket leküzdötte. Egy-egy meredekebb szakaszon éreztem, hogy miért mondják, ennek a motornak jót tenne egy hosszabb egyes fokozat. Kettesben egy kicsit dohogott, ha lassan mentem, egyesben meg kissé merev volt a járása.

Szépalmán kaptunk egy-egy fagyit, meg egy kis hideg vizet mielőtt elhagytuk volna a 210-es számú szobánkat. Felvettük a kabátokat és elindultunk haza. Továbbra is hálásak vagyunk a rugalmasságukért, hogy a csak szobából délután kellett kiköltöznünk.

A motor hőmérője (a kormányrúd alatt) végig 40 fokot mutatott.

Csákberény és Csákvár között a táj engem a sivatagos Utahra emlékeztetett. Talán abból látszik, hogy nem Utahban vagyunk, hogy az út itt kanyarodik. A domboldalakat kőből kirakott feliratok díszítik. Az egyik épp akkor készült, amikor ott jártunk.

Ennyi fért bele a nagyon meleg két napba. Viszonylag korán hazaértünk és a GS alapos mosást kapott egy kiadós vegyszeres bogármentesítést követően.

Agárdi György, 2012. július

Tags:

2 hozzászólás to “Bakony 2013.”

  1. Kárpáti Frigyes szeptember 5, 2013 at 3:38 du. #

    Ausztráliában, a bush-ban (bozótban) sok olyan fa van, ami évtizedekig vár egy jó kis bozóttűzre, a hő hatására szanaszét lövöldözi a magokat.
    Persze vigyázni kell, mert a mamutfenyő tobozok nagyokat durrognak a tűzben…

  2. Tarpay Endre szeptember 3, 2013 at 4:20 du. #

    A mamutfenyő tobozának a felnyitására az az ötletem lenne,hogy hőlégfúvóval aminek lehet állítani a hőfokát felmelegíteni.Vannak olyanok amik 700C*körüli hőt tudnak fújni

Szólj hozzá!