Fly&Ride – egy kérdőív utóélete

Tavaly november 6-án egy kérdőívvel fordultunk Hozzátok, motorosokhoz, melynek előszavában ez szerepelt: „kitöltésével hozzájárulhat egy, akár az Ön számára is a későbbiekben hasznos tanulmány elkészítéséhez…”  Örömmel mondhatom, hogy a beküldött kérdőívekkel olyan eredményeket értünk el általatok, amelyekről a kezdetekkor nem is álmodtunk, de a részletekről kicsit később….

A legfontosabb, hogy mindenekelőtt hálás köszönetet mondjunk Nektek, akik kitöltöttétek kérdőívünket, valamint Agárdi Györgynek és Agárdi Péternek, akik lehetőséget, helyet, és szakmai segítséget nyújtottak nekünk az elkészítésben és erre a honlapra való felhelyezésben.  KÖSZÖNJÜK !!!

A motoros turizmus, és kialakításának lehetősége tavaly október elején kezdett el foglalkoztatni, és meglepetésemre nemcsak ismerőseim, de tanáraim is ösztönöztek ennek a kérdésnek a kibontására. Végül egy barátommal-évfolyamtársammal, Páczi Csabával együtt kezdtünk neki a motoros turizmus lehetőségeinek elméleti feltérképezéséhez.  Mivel idegenforgalmi szakos végzős főiskolai hallgatók vagyunk, előtanulmányainkra, tanárainkra is számíthattunk a felmerülő kérdéseknél.

Kutatásunk során nem találtunk olyan tanulmányt, amely valaha vizsgálta volna a motorosok utazási szokásait, így kézenfekvő volt az ötlet, hogy mi végezzünk el egy ilyen kutatást, melynek legcélszerűbb formája egy kérdőíves felmérés a célközönség körében. Így találtam rá a motorostura.hu-ra és vettük fel a kapcsolatot a lap szerkesztőjével és tulajdonosával, Agárdi Györggyel. Már az első személyes beszélgetésünk után is nagyon sok információval, ötlettel gazdagodtunk, emellett segítő kezet nyújtott a kérdőív kidolgozásában és felajánlotta, hogy feltehetjük a honlapjára.

Ez így is történt, elkészült a kérdőív és november elején felkerült a honlapra. Nagy izgalommal vártuk az eredményeket. Tanáraink nem jósoltak nagy eredményt, így körülbelül 50 kitöltött kérdőívre számítottunk… Már másnap délelőtt, mikor megnéztük az eredményeket, megdöbbentünk! Fél nap alatt 140 választ küldtetek vissza, és a szám óráról órára rohamosan gyarapodott. Azt hiszem ekkor végérvényesen szívünkbe zártuk a motorostura.hu klubtagjait és olvasótáborát. Az egy hét alatt megtízszereztétek kezdeti elvárásainkat, és végül 500(!!!) kitöltött kérdőívet tudhattunk magunkénak.

Mindeközben kutatásainkat, ötleteinket egy üzleti terv formájába öntöttük, aminek természetesen a gerincét a kérdőív és annak – számunkra rendkívül pozitív és ígéretes – eredményei képezték. Az üzleti terv már egy olyan utazási irodának a megalapítását járta körül, mely kizárólag motorosok számára szervez túrákat, valamint külön, minden egyéb, a motorozáshoz kapcsolódó idegenforgalmi tevékenységet is végezne (szálláshely-ellátás biztosítása, motorszállítás-bérlés, útvonaltervezés, túravezetés, csomagszállítás, biztosításkötés, stb…)

Az első megmérettetése tervüknek, a főiskolai „Tudományos Diákköri Konferencia” volt 2006 december 1-én. Ez a főiskolák tudományos fóruma. A pályázatunk címe: „A Fly&Ride turisztikai lehetőségei”- volt.

A Fly&Ride szóösszetétel alapja a Fly&Drive típusú utazási lehetőség, amelyeket azon utazók számára találtak ki, akik nem szeretik a tájat egy busz ablakaiból nézni, miközben egyik városból a másikba hozzák-viszik őket, inkább aktív résztvevőjeként az utazásuknak, maguk fedezik fel az ismeretlent, autóval. Nos, én a „Drive”(vezetni) szót a szívemhez sokkal közelebb álló „Ride”(motorozni) szóval helyettesítettem, mivel úgy gondoltam, ha már autósoknak van ilyen lehetősége, miért ne legyen nekünk, motorosoknak is.

Ezen a főiskolai konferencián az üzleti tervünk a második helyezést érte el, aminek nagyon örültünk, már csak azért is, mert így tovább jutottunk az országos döntőre, ami ez év áprilisában kerül megrendezésre.

A lényeg viszont csak ezután jött!

A főiskolánkon (Budapesti Gazdasági Főiskola) november közepén megláttuk a Dreher Sörgyárak Rt. országos pályázati kiírását, melynek az alábbi rendkívül egyértelmű üzenetet szánták megálmodói:

Szerencsés véletlen, vagy az égiek közbenjárása talán, de ez a felhívás kapóra jött. A kiírás szerint egy üzlet tervet kellett három részletben elküldeni a Dreher-nek, és mint azt már említettem, nekünk épp volt kész üzleti tervünk. A Dreher pályázatra összesen 94 regisztráció érkezett és 66 üzleti tervet küldtek be az ország különböző részéről, különböző főiskolákról és egyetemekről.

Ismét, nem várt meglepetés volt, amikor megérkezett az e-mail a szervezőktől: „Gratulálunk, bent vagytok a döntőben!”

A  verseny nyereményéről még nem tettem említést: az első helyezett díja 3 millió forint, míg a második és a harmadik helyezett jutalma 1-1 millió forint, melyet a vállalkozásuk megalapításához kapnak, a pályázat kiírása szerint.

A döntőre tehát nagy téttel indultunk, mely február 27-én volt a Dreher Sörgyár egyik konferencia termében. A döntőn angolul kellett prezentálnom üzleti elképzeléseinket, majd a közgazdász zsűri kérdéseire válaszoltam, szintén angolul.

Az eredményhirdetésig, a percek szinte napoknak tűntek, és nem túlzás, ha azt mondom, úgy vártuk azt a napot, mint életünk nagy lehetőségét.

Ez a nap március 7-én jött el. A sajtó jelenlétében, ünnepélyes külsőségek közepette vártuk lélegzetvisszafojtva, hogy a konferáló szájából elhangozzék a vállalkozásunk neve.

Szavakkal nem is lehet leírni, milyen érzés volt, amikor másodikként az én nevem és a vállalkozásunk nevét hallottam, majd nem sokkal később pedig nemcsak a második helyért járó díjat, de az ING Bank által odaítélt – számunkra igazi meglepetésként a – különdíjat is átvehettem Martijn Schoutentől, az ING Bank holland vezérigazgatójától.

 

Ezzel egy álom vált valóra, mely egyben lehetőség, kihívás, és biztos elkötelezettség immár a motoros turizmus létjogosultsága mellett. Ebben nem csak mi, de mások is nagy lehetőséget látnak, melyeket érdemes, és kell is támogatni.

Mindezek után a következő lépés az, hogy megvalósítsuk azt az üzleti tervet, melyet elkészítettünk, és amihez immár kezdő tőkét és elismerést is szereztünk.

Azzal zárom ezt a cikket, amit az elején is kiemeltem: mi mindent megteszünk a jövőben azért, hogy tevékenységünkkel hozzájáruljunk a szervezett motoros turizmus minél színvonalasabb kialakításához, és olyan szolgáltatásokat nyújtsunk Nektek, amivel még teljesebb lehet a motorozás és az ismeretlen felfedezésének öröme, akár itthon akár bárhol a világon.

Még egyszer köszönet üzlettársamnak, Páczi Csabának, Nektek, Agárdi Györgynek és Péternek, a Dreher Sörgyárak Rt.-nek valamint családunknak, tanárainknak, barátainknak és mindazoknak, akik segítették eddigi munkánkat,

A további jelentkezésünkig motoros üdvözlettel:
Dénes Kálmán

Képek a díjátadóról:

További cikkek az Interneten:

http://www.dreherrt.hu/portal/index.php?id=359&mid=0

http://piacesprofit.hu/?r=13384

Fly&Ride Travel
1035 Budapest , Raktár utca 39 -41. III . ép – I./5.
Telefon: 06/20-992-1821 Fax: 367-33-8 4
E-mail : booking@flyandride.hu
Web: www.motorostura.hu/flyandride

No Responses to “Fly&Ride – egy kérdőív utóélete”

 1. Kovee április 21, 2007 at 8:47 du. #

  Go Kálmi 🙂

 2. Dénes Kálmán április 18, 2007 at 10:13 du. #

  Köszönjük a bíztató és elismerő üzeneteket, terveink szerint a közeljövőben már a
  kész túráinkat is megtalálhatjátok ezen a honlapon.
  Kérlek Benneteket, ha bármilyen kérdésetek, kérésetek, ötletetek van, írjátok meg nekünk az info@flyandride.hu e-mail címre, ígérjük mindegyikre válaszolunk , minden ötletet komolyan veszünk!
  A célunk valóban az, hogy minél jobb, számotokra megfeleő szolgáltatásokkal rendelkezzünk.

  Széles utat mindenkinek, Üdvözlettel:
  Csaba és Kálmán
  Fly&Ride Travel

 3. Rudi április 18, 2007 at 3:50 du. #

  Helló Kálmán!
  Gratulálok, ez nagyszerű meló volt, várom a fejleményeket de főleg egy ilyen profilú iroda létrehozását!
  A német motoros lapokat böngészve ők már fényévekre előttünk járnak a témában, szinte mind az öt földrészre szerveznek túrákat.
  Itthon pedig ez általában úgy működik, hogy a társaságból valaki magára veszi a szervezés összes gondját és reménykedik, hogy jól fog elsülni a dolog!
  Sok sikert!
  Rudi

 4. zizispáros április 18, 2007 at 12:04 du. #

  Gratula nektek,és kitartás!!

 5. Deauville Blog április 18, 2007 at 11:47 de. #

  Gratulálok! És várom a fejleményeket.

 6. peter_a április 18, 2007 at 9:18 de. #

  Gratulálunk! 🙂

 7. stirlitz április 17, 2007 at 8:45 du. #

  Fajingyerekezakálmi

Szólj hozzá!