Könyvajánló – angolul

A honlapotok király, esetleg nem tudnál segíteni így télen inséges motoros időszakban milyen motoros persze turázós könyveket érdemes forgatni!  Angolul jöhetnek a könyvek, sajnos a német nem megy annyira, ha megirnád azt is hogy hol lehet őket beszerezni azzal sokat segítenél. előre is köszönöm!
Üdv dino


Kedves dino, ilyen szép kérésnek nem tudtunk ellenállni. Ez a cikk elsősorban a Te kedvedért készült. Remélem mások is hasznát veszik és talán ki is egészítik néhány jó tippel.

 Zsák a bokorban

Cica bejött a konyhába  – “Láttad mit találtam?” – kérdezte? Rögtön vagy száz elvesztett dolog jutott eszembe a kedvenc karórámtól kezdve, amit már lassan fél éve nem láttam (valamikor 3.000 Ft. volt a Tescoban, de azóta sem látok hasonlót) az Egri Csillagok DVD-ig, amiért az egész lakást felforgattuk néhány napja, hogy odaadhassuk Máténak, akinek ez a kedvenc filmje.

Cica az előszobában ledobott zöld vízálló zsákra mutat, a szája lazán körülhurkolva, a műanyagbilincsen egy zöld címke lóg. – “A garázs előtti bejárat mellett volt a bokorban. A te neved van rajta.” Amint ránéztem a zsákra már tudtam, hogy ma jó napom lesz, mert ez csak az Amazon rendelésem lehet és nem is csalódtam. A zsákban papírdoboz, abban fóliába csomagolva a könyvek, amit karácsonykor rendeltem magamnak, számítva arra, hogy esetleg nem kapom meg mástól, de ha megkapom akkor sem okoz nagy gondot, mert legalább lesz belőlük tartalék, ha valamelyik elkeveredik. Hálásan gondolok a postásra, aki itt hagyta a cuccot a kertben és megkímélt engem az utánajárás kényelmetlenségeitől.

A könyvek között egyik-másik meglehetősen átlagos, többségében okosságokat tartalmaznak sok nagy fényképpel illusztrálva, amitől terjedelmesebbek és drágábbak lesznek. Itt van azonban köztük a két Leanings, Peter Egan válogatott írásai. Megvan az olvasnivalóm a hét végére – gondolom – azután gyorsan felhívom Krisztit. – “Megérkezett a könyv, amit legközelebb le kéne fordítanod! Vasárnap odaadom az egyik kötetet, hogy átnézd. Addig a másikat olvasom, aztán cserélünk. Szerintem tuti siker lenne. Vinnék mint a túró rudit.” Bemegyek a szobába, felcsavarom a fűtést, meg az olvasólámpát és felültöm az első oldalt:

For my wife Barbara, who worked hard so I could type, and who was cheerfully ridden with me all over the world in wind, rain, sleet and sunshine …

 Cseppek az Amazonaszból

Ha angolul akarok motoros könyvet beszerezni akkor az Amazon.com az elsődleges forrásom. A szállítási határidejük kicsit hosszú, de az ügyintézésük nagyon kultúrált és eddig még minden szállítmányom rendben megérkezett. Az Amazon kukiknak köszönhetően ha ma behívom a lapot már a kezdő oldalon egy halom motoros könyvet kínálnak nekem.

A könyveket aszerint keresem, hogy mennyire frissek. A legtöbbe bele is lehet lapozni az Amazon.com-on és a tartalomjegyzéke, vagy a bevezető néhány lap alapján eldöntheted, hogy  ez-e az amit szeretnél.

Mivel német könyveket is vásárolok, a német Amazon.de-t is gyakran használom. Egyszer-egyszermegtalálhatók rajta az angol nyelvű kiadványok is és ha ott rendelsz, akkor a könyvek gyorsabban érkeznek meg. Amerikából a legolcsóbb szállítás két hónap.

Vannak még jó könyves linkek, például próbáld meg ezt:  www.motorbooks.com

 Keresem a szót …

Az angol motoros túra szakirodalma nagyon nagy és kiváló. Anglia is nagy motoros piaccal rendelkezik, nem is beszélve az Egyesült Államokról és Ausztráliáról, ahol sok túrakiadvány megfér egymás mellett, mert a motoros tábor jelentős vásárlóerővel rendelkezik és sokan túráznak. A túramotoros irodalmat nagyjából ezekbe a csoportba sorolom:

  • Amiben leírják, hogy merre érdemes menni. Ezeket akkor érdemes megvenni, ha valóban az a szándékod, hogy odamész és bejárod azokat az utakat. Az ilyen típusú könyvekből is szoktam venni, de ezekből a német kiadványok sokkal izgalmasabbak, mert a német nyelvterület itt van egy ugrásra.
  • Amiben leírják, hogy miért és hogyan. Ezek a hasznos könyvek, olyanok, mint a mi tipp rovatunk akar lenni. Szükségszerűen ezek kicsit unalmasabbak, bár attól függ ki írta.
  • Amiben csak motoroznak, sztoriznak és rettenetesen élvezik (pld. Peter Egan könyvei, vagy a Long Way Round)
  • Amiben sokat motoroznak, de a motor csak mellékszereplő (pld. a Che Guevara motoros naplója).
 Karácsonyi ajándékaim

Itt van néhány könyv, amit megvásároltam magamnak tavaly karácsonyra. Azt is röviden összefoglalom, hogy miért.

 

  

 Dr. Gregory W. Frazier

Dr. Gregory W. Frazier ismert profi motoros kalandozó, újságíró és szerző.  Versenyzett, négyszer megkerülte a földet, és több, mint egymillió mérföldet motorozott. Ezekután csak tud valami érdekeset mondani.

A könyv címe

Miért vettem meg

Motorcycle Touring: Everything You Need To Know (Everything You Need to Know) A könyv 2005. áprilisában jelent meg. Túramotorosokhoz szólnak a tippek és elsősorban a nagy távolságokra, mostoha körülmények között utazóknak hasznosak a tanácsai.
Riding the World : The Biker’s Road Map for a Seven Continent Adventure Ez a könyv is 2005. áprilisában jelent meg.
 Peter Egan

Peter Egan a Cycle World Magazine és a Road and Track egyik szerkesztője. Laza és szellemes figura, aki élvezetesen és humorosan ír, és az interneten azt olvasom, hogy többen az ő cikkei miatt gyűjtik a Cycle World régi számait. Beleolvastam néhány cikkébe és megtetszettek. Még 50 cm3-es hondával kezdett el túrázni annak idején.

A könyv címe

Miért vettem meg

Leanings: The Best of Peter Egan from Cycle World Magazine A Cycle World magazinban megjelent legjobb írásokat válogatták össze. Rövidebb-hosszabb esszék motoros kalandokról.

Az egyik gyöngyszem hevenyészett fordításban:
“… megkérdeztem tőle, hogy mit kell tennem a rendes karbantartáson felül, hogy felkészítsem a motort egy 4000 mérföldes túrára.
Ha neked volnék, – mondta Jeff – lecserélném az olajat, beállítanám a láncot és a szelepeit, azután mielőtt még elindulnék vele gyorsan eladnám és vennék helyette egy BMW-t.”

Leanings 2: Great Stories by America’s Favorite Motorcycle Writer Ebben a könyvben a rövidebb írásokat gyűjtötték össze. Az olvasói értékelések erről is felső fokon nyilatkoznak: … vidám és meleg stílus, a motoros élet végletekig aprólékos ismerete, megszállottság, .. egy közülünk, csak jobban tud írni … stb. A könyv 2005. októberében jelent meg.
 Túratervek távoli vidékeken

Szerencsémre már többször ellátogathattam az Egyesült Államokba és bejárhattam sok szép helyet a Sziklás-hegységben a californiai Friscotól Montereyn és LA-n át az arizonai Grand Canyonig, jártam a 66-os úton és száguldozhattam Orlando és Miami között egy két literes Ford Mustanggal de titokban azt remélem, hogy egyszer még motorozni is fogok arra.

A könyv címe

Miért vettem meg

AMA Ride Guide To America: Favorite Motorcycle Tours In The Usa Az Egyesült Államokat öt nagyobb területre osztja a könyv és 31 túratervet ír le részletesen, amelyek egyenként 120-250 mérföldesek. Az American Motorcyclist Association kiadványa. A túrák egy kicsit távol esnek egymástól, nehéz lenne akár keveset is összefűzni, de nagyon jó áttekintést adnak az egész Egyesült Államokról.
Motorcycle Journeys Through the Southwest United States: You Don’t Have to Get Lost to Find the Good Roads (Paperback)
by Martin C. Berke
A könyv azért jó kiegészítője az utána következőnek, mert ez a Californiához közel eső Utah, Colorado, Arizona, New Mexico államokban motorozik. Nagyobb összefüggő túrákat bont kisebb etapokra. Az útleírás kevésbé részletes, de elegendő. A könyvet fekete-fehér fényképekkel és elnagyolt térképvázlatokkal illusztrálták. Már elég régi. Whitehorse Press, 1994.
Motorcycle Journeys Through California (Paperback)
by Clement Salvadori
California 16 különböző területén összesen 35 túraterv nagyon részletes instrukciókkal. “2 mérföldnél nézz balra és ott ezt látod …” típusú leírás időnként 1/2-1 oldalnyi rövid összefoglaló a fontosabb látnivalókról, de minden kifejezetten motoros szemszögből. A 100-300 mérföldes kisebb utakból nagyszerűen tervezhető egy nagyobb utazás is, mint ahogy a könyv maga is egy nagy California körtúrával fejeződik be. A könyv végén 19 motor kölcsönző cég adatait is megtaláljuk, bár erre nincs szükség, elég ha ezt a linket használod. A könyvet színes képekkel illusztrálták. Whitehorse Press, 2000.

 Hogyan kell

A “hogyan motorozzunk” könyvek népszerűek, egyre növekvő számban találkozhatsz velük. Már magyarul is jelent meg ilyen kiadvány.

A könyv címe

Miért ajánlom

Proficient Motorcycling: The Ultimate Guide to Riding Well (Paperback)
by David L. Hough
A könyvet 2000-ben adták ki és tankönyv szerű struktúrált összefoglalója a motorozás alapjainak. Szemléletes, a dolgokat mélységében elmagyarázó és példákkal illusztráló könyv. Kezdőknek különösen ajánlott.
More Proficient Motorcycling : Mastering the Ride (Paperback)
by Daivd L. Hough
David L. Hough könyvének a második kötete esettanulmányokat tartalmaz, amelyeket a szerző részletesen kielemez. Gyakorlott motorosoknak ajánlott olvasmány. 2003-ban adták ki. A két könyvet egyszerre érdemes megvenni kb. 30 dollárért.
A Twist of the Wrist: The Motorcycle Road Racers Handbook (Paperback)
by Keith Code
Keith Code a másik szerző, aki sikeres könyvsorozatot írt a motorvezetési technikáról. Az eredeti anyag 1983-ból származik, amit 1997-ben felújítottak egy második kiadásban. 120 oldalnyi szaknyelven megírt szövegről van szó sok illusztrációval.
A Twist of the Wrist 2: The Basics of High-Performance Motorcycle Riding (Paperback) A “Csuklómozdulat” második részéről azt tartják, hogy ez való inkább az utcai motorosoknak, míg az első rész és a harmadik inkább a pályára való ismereteket nyújt.
Soft Science of Road Racing Motorcycles (Paperback) A motorversenyzés alapjairól, a gondolkodás fontosságáról szól a könyv. A hobbi versenyzőknek nagyon hasznos volt, az igazi versenyzők kicsit alapszintűnek tartották. Kiadási évei 1986 és 1998.
Going the Extra Mile: Insider Tips for Long-Distance Motorcycling and Endurance Rallies Az Egyesült Államokban vannak tisztességes távolságok, ott aztán lehet túlélő rallyket szervezni. A Vasfenekű rally (Iron Butt Rally) tipikusan amerikai túlélősport. Egy ilyen túra során a motorosok naponta 1000 mérföldet tesznek meg, sokszor 11 napon keresztül.

Az Iron Butt Association elnökének előszavával. Az Iron Butt már csak azért is nagyon érdekes, mert ez a nagymúltú szövetség összegyűjtötte és 29 pontba rendezte a hosszú távú motorozás alapszabályait Archive of Wisdom (a bölcsesség archívuma) címmel.

Against the Wind: A Rider’s Account of the Incredible Iron Butt Rally (Incredible Journeys Books) Ilyeneket írnak róla az olvasók: “Miután elolvastam ezt a könyvet olthatatlan vágyat éreztem, hogy kimenjek az útra – bármikor, bárhová. Csodálatos könyv, amit minden HOG-os barátomnak ajánlok.”, vagy “Azt gondolom, hogy ez A KÖNYV a túlélő rallyról …”. Ez utóbbi két könyv 2000 körül került kiadásra. Lehet, hogy vannak újabbak is.
The Motorcycle Safety Foundation’s Guide to Motorcycling Excellence: Skills, Knowledge, and Strategies for Riding Right, 2nd ed. (Paperback) Rövid és viszonylag olcsó (10$) könyvecske a motororzás alapjairól néhány jó tanáccsal. Gyakorlatilag a Motorcycle Safety Foundation egyik vezetői tanfolyamának az anyaga. Egyesek szerint mélyebben is elmagyarázhatná a dolgok hátterét, mások szerint lehetne könnyebb olvasmány. Kezdőknek erősen ajánlják.
 Mit mondanak mások?

Az American Motorcycle Association javaslata motorosoknak

Agárdi György  2005. január

Tags:

No Responses to “Könyvajánló – angolul”

  1. Dino január 23, 2006 at 4:05 du. #

    Sziasztok!
    Nem szaporítanám a szót:KÖSZI SRÁCOK!!!!!!

Szólj hozzá!