Mariapfarr csillagtúrák

Az alábbi túratervet a Pilisi Sólymok számára készítettem. Röviden összefoglalták, hogy mit szeretnének:

 “Egyelőre úgy néz ki, hogy a Mariapfarr-i szállást választjuk. Néhány dolog, amit figyelembe kellene venni a tervezéskor:

 A csapat: kb. 30 fő, kb. 20 motor (choppik, túrák és speedek vegyesen). Csillagtúra-szerűen mennénk (ezerrel a szállásra, napi oda-vissza túrák, majd haza). Időszak: 2006. május, 4 nap, 3 éjszaka. A napi oda-vissza távokat max. 250km körül tervezzük. Szeretnénk legalább egy panoráma úton végig menni (Grossglockner Alpenstrasse, Nockalmstrasse, stb.). Esetleg a 3. napon elindulhatnánk hazafelé, Ausztriában aludnánk még egyet és a 4. napon hazaérnénk – így nem kell autópályáznunk úgy, mint az első napon. Előre is nagyon köszönöm a segítségedet.

Molnár Tibor

Pilisi Sólymok Motoros Klub”

Mariapfarr egy kis település 525 kilométerre Budapesttől, Tamsweg és Mauterndorf között Ausztria Salzburg tartományának dél-keleti csücskében. A térképen Bad Gasteintől indulj el kelet felé. Ezen a vonalon a Spittalból és Villahcból észak felé húzott egyenesek között találod meg a bázisunkat.

Ha Mariapfarrban leszúrjuk a körzőt és rajzolunk egy 150 kilométer sugarú kört, akkor éppen beleesik dél felé Villach és Klagenfurt, a tavak vidéke, nyugatra a legmagasabb hegyek a Großglocknerrel, északnyugaton benne van a németországi Berchtesgaden és majdnem érintjük Salzburgot. Észak felé itt van egy ugrásra a Dachstein hegység Hallstadttal felette pedig a bájos Salzkammergut Bad Ischllel.

Akármerre indulunk látványutakon haladhatunk. El sem kerülhetjük a Turracher Bundesstraße-t, amely Predlitztől délnek a Turracher Höhe-hez, és amelyről visszafelé a Nockalmstraße-ra kanyarodhatunk. Felmehetünk a Malta völgyében és egy nagyobb körrel a Großglockner Hochalpestraße is elérhető.

 Túra útvonalak

Hallstadt és Sölkpass

Mariapfarr – Mauterndorf – Tweng – Obertauern – Radstadt – Abtenau felé a 166-os úton – Gosau – Hallstadt – Bad Aussee – Gröbming – Schöder – Prebersee Landstrasse – Mariapfarr
250 km

Kiutazás Ezerrel a szállásra
Budapest – M1 – Hegyeshalom – A4 – Bécs – A2 Graz felé – S6 (Semmering felé) – S36 – Judenburg – B96 – B95-re jobbra (észak felé) – L248 – L222 – Mariapfarr
525 km
GALÉRIALINK!
1. körtúra útvonal
2. körtúra útvonal Grossglockner
Mariapfarr – Obertauern – Radstadt – Flachau – Wagrain – St.Johann im Pongau – Schwarzach – Taxenbach – Großglockner panorámaút – Winklern – Obervellach – Spittal/Drau – Gmünd – St.Michael – Mariapfarr
250 km
3. körtúra útvonal Karinthiai tavak vidéke
Mariapfarr – Tamsweg – Predlitz – Turracher Höhe – Himmelberg (95-ös úton) – Feldkirchen – Treffen (98-as úton) – Radenthein – Seeboden – Gmünd (99-es úton) – Katschberg – St.Michael – Mariapfarr
200 km
4. körtúra útvonal Nockalmstraße és Maltatal
Mariapfarr – Tamsweg – Ramingstein – Predlitz – Turracher Bundesstraße – Nockalmstraße – Krems in Kärnten – Gmünd – Malta-Hochalm-Straße – Gmünd – Krems in Kärnten – Katschberg – St.Michael – Mauterndorf – Mariapfarr
200 km
Hazafelé Két ugrással (ahogy pandamaci is csinálná)
Mariapfarr – Nockalmstrasse – Wörther See – Lavamünd – Eisenkappel – Bad Radkersburg
280 km
 Kiutazás
Budapest – M1 – Hegyeshalom – A4 – Bécs – A2 Graz felé – S6 (Semmering felé) – S36 – Judenburg – B96 – B95-re jobbra (észak felé) – L248 – L222 – Mariapfarr
525 km

Ennek az útvonalnak nagy része – kb. 440 km autópálya. Bécsnél Graz felé fordulunk az A2-re és ezen az S6-os leágazásáig haladunk, amely Neukirchen mellett van. Itt Semmering felé megyünk tovább az S6-on, amlely a Semmering Schnellstraße néven szerepel a térképen. Mürzzuschlag után csatlakozik hozzánk a Mürz folyó ami az út északi oldalán tekereg. Bruck an der Mur-nál érjük el a Mur folyó völgyét és innen már a Mur kísér minket.

Sankt Michael in Obersteiermarknál az S6 keresztezi az A9-es autópályát és a száma S36-ra változik, ez a Murtal Schnellstraße. Judenburgig mehetünk kétszer két sávos úton. Az S36 végénél a B96-ra fordulunk jobbra, ez a Murtal Bundesstraße. Jobbról látjuk a Mur folyót, amely továbbra is követ bennünket. Scheiflingnél jobbra kell kanyarodni, hogy a B96-os úton maradhass.

Muraunál mehetünk tovább egyenesen nyugatnak, immár a B97-esen. A Murtal Bundesstraße itt észak felé fordul  és a számozása B96-ra változik. Ezt is követjük az utolsó 40 kilométeren, ugyanúgy Tamswegbe vezet, mint a tervezett útvonal, de itt a B97 a fő közlekedési csatorna.

Predlitznél a B95-re térünk át, amely délről érkezett és nyugat felé átveszi a B97 helyét. Ennek Turracher Bundesstraße a neve. Ramingsteinnél északra fordulunk Tamsweg felé és továbbra is a Turracher Bundesstraße-t követjük, amely a B95-ös út és innen már csak 5-6 km. Mariapfarr.

Opció

40 kilométert spórolhatunk és elkerülhetjük a bécsi nagy forgalmú autópálya csomópontokat, ha az A4-ről letérünk a 43-mas kijáratnál. Ez a Parndorfi leágazás az ismert outlet bevásárlóközpont, a Designer Center mellett. A követendő irány előbb Eisenstadt, majd Wiener Neustadt, végül Graz. Kb. 10 kilométerrel az S6-os leágazása előtt érünk ki az A2-re Graz felé. Jó minőségű mellékutakon haladhatunk végig, de sok a település miatt viszonylag lassan tudunk menni.

Az útvonal:
A2 Exit 43 – Jois – Winden am See – Breitenbrunn – Purbach – Donnerskirchen – Schützen am Gebirge – Ne menj be Eisenstadtba, előtte fordulj balra, a vasutat keresztezve az S31 Wiener Neustadt táblát kövesd! – Ne menj be Wiener Neustadtba, a Graz táblát kövesd! – A2

 1. körtúra útvonal: Hallstadt és Sölkpass
Mariapfarr – Mauterndorf – Tweng – Obertauern – Radstadt – Abtenau felé a 166-os úton – Gosau – Hallstadt  – Bad Aussee – Gröbming – Schöder – Prebersee Landstrasse – Mariapfarr
250 km

Mariapfarrból Mauterndorf felé indulunk a B95-ön, majd odaérve a B99-en folytatjuk utunkat a Katschberg Bundesstrasse-n észak-nyugat felé Tweng és Obertauern irányába. A 99-es út Mauterndorf-Radstadt közötti 38 kilométeres szakasza Ausztria egyik látványos útvonala, a térképek rendre zöld csíkkal jelölik. Obertauern előtt 12%-os emelkedőnk lesz, utána pedig 15%-os lejtőnk Untertauern felé. Obertauern vidéke ismert síparadicsom. Maga Obertauern nem túl látványos és nyáron eléggé elhagyatott képet festenek a szállodák és az éttermek.

Radstadtba érkezve balra tartunk Bishofshofen felé, így Altenmarkt és Eben érintésével jutunk el a B166-os bejáratáig, ahol észak felé fordulunk és bemegyünk a Lammer völgyébe (Lammertal) Sankt Martin am Tennengebirge és Annaberg felé. A B166-os Leitenhaus után élesen visszakanyarodik, eddig Abtenau felé tartottunk, most Rußbach am Pabb Gschütt és Gosau lesznek kiírva. Annabergtől egészen Gosauig megint egy nagy síterep (Dachstein West) völgyeiben és hegyoldalaiban kanyarogtunk. Gosauban a sípálya alján a hatalmas parkoló területén gyakran engednek fel színes hőlégballonokat.

Hallstadt a déli parkolóból fényképezve

Gosautól néhány kilométerre van a Hallstätter Lake, ahol a B166 balra kanyarodik, mi pedig jobbra fordulunk az L545-ön Hallstadt felé. Itt már készíthetitek a fényképezőgépet, mert a tóparti Hallstadt látványa innen északról is nagyszerű lesz, bár igazi fényképarcát dél felől mutatja. A meredeken a tóba zuhanó Dachstein oldalába fúrt egyirányú alagutakon a városközpont fölé jutunk. Itt érdemes letenni a motorokat és lelépcsőzni a városkába egy kis körsétára. A másik nagyobb parkoló Hallstadt déli végében van. Itt is jó megállni, innen lehet a legszebb fényképeket készíteni, csak a séta innen hosszabb lesz.

Hallstadtba kb. 110 kilométer után érkezünk, érdemes megállni egy kis pihenőre és beülni egy kávéra valamelyik vendéglőbe. A híres csontkápolna a hegyoldalban álló templom háta mögött, annak sírkertjében van. Ide lépcsőzni kell.

Ha van kedvetek itt meggondolhatjátok, tesztek-e egy kitérőt a néhány kilométerre északabbra fekvő Bad Ischl-be a Traun folyó partján. Onnan származik az Ischler.

Hallstadtot Obertraun és Bad Aussee felé hagyjuk el, akkor a tó déli végénél megint van egy parkoló, ahonnan csodaszép távoli képeket lehet készíteni az óriás Dachstein lábához épült kis tóparti településről. Oberttraunnál közel vagyunk a Dachsteinhöhlen központhoz. A közelben több érdekes barlangot lehet meglátogatni, nekünk azonban ez túl sok idő lenne.

Bad Aussee után a B145-ön haladunk tovább a Salzkammergut Bundesstraße-n keletnek, ahonnan Prügg után jobbra fordulunk a B146-oson Gröbming felé. Gröbmingnél kell megkeresni az L704-es utat dél felé (Großsölk, Schöder), amelyen felmegyünk a Sölkpass hágóra 1788 méteres magasságba a szerpentines Erzherzog-Johann Straße-n. A hágó előtt 14-15%-os emelkedő, odafent kilátópont, tavacskák, lefelé 12%-os lejtő. A Sölkpass 200 kilométerre van az indulásunktól. Itt érdemes egy másik nagyobb megállót tervezni.

Schöderbe érkezünk, ahol jobbra tartunk Schöderberg felé a Krakaudorf-on, az L522-es úton, amelyen hasonló nevű falu is van. Fiegler után elhagyjuk Salzkammergut tartományt Salzburg tartomány felé és az út száma L262-re változik, neve pdig Prebersee Landesstrasse lesz. Haiden után kicsit kavargunk, de a B95-ös Turracher Bundesstraße gyorsan hazavezet Mariapfarr-ba. Schöder és Tamsweg között persze a rövidebb és gyorsaabb B96-oson is mehetünk.

 2. körtúra útvonal: Grossglockner
Mariapfarr – Obertauern – Radstadt – Flachau – Wagrain – St.Johann im Pongau – Schwarzach – Taxenbach – Großglockner panorámaút – Winklern – Obervellach – Spittal/Drau – Gmünd – St.Michael – Mariapfarr
250 km

A Großglockner Hochalpenstraße egy egész napos program, különösen, ha jó idő van. Töltsétek fel a fényképezőgépeket, mert ez a túra különlegesen szép helyekre vezet benneteket. A felkészüléshez ajánlom, hogy kukkantsatok bele a letölthető motoros prospektusokba és túratervekbe itt:   .

Mariapfarrból Mauterndorf felé indulunk a B95-ön, majd odaérve a B99-en folytatjuk utunkat a Katschberg Bundesstrasse-n észak-nyugat felé Tweng és Obertauern irányába Radstadtig. Ugyanúgy kezdünk, mint az előző napon Radstadtig.

Radstadtnál az A10-et keresztezve a B163-mat követjük Wagrain felé, majd Sankt Johann im Pongau-nál a B311-re váltunk a Salzach folyó mentén – ez a Pinzgauer Bundesstrasse.

Bruck an der Großglocknerstraße-nél kell délre fordulni a B107-re, amely a panorámaút bejáratához vezet. Itt meggondolhatjátok, hogy benéztek-e Zell am See-be, ahol megállhatnátok egy kicsit körülnézni és tankolni, hiszen már 100 kilométert jöttetek a szállástól. A tavat körülmotorozni csak néhány kilométeres kitérő.

Egy kisebb benzinkút egyébként a Fusch an der Großglocknerstraße-hez vezető szakaszon is van, csak emiatt nem kell Zell am Seebe menni. A bejárathoz érve jegyeket vesztek, ez kb 17 EUR/motor lesz. Kaptok egy-egy kupont, amit egy motorosoknak szóló füzetre lehet becserélni majd a Hochtor alagút kijáratánál álló ajándékboltban (ez az egy alagút van).

Északról közelítve a Grossglocknert először az Edelweisspitze kilátóhoz térhettek ki, amely az út mellett balra egy kis kilátócsúcs, Biker Point kifejezetten motorosoknak. Innen lehet nagyszerű panoráma képeket készíteni magáról az útról, mert hosszú szerpentines szakaszaira lehet jól rálátni. Az alagút után is álljatok meg a kupont beváltani. Lefelé haladva jobbra kell majd elmenni egy mellékúton a látogató központhoz, ahol a Grossglockner kilátó van. Itt a mormotákat és a gleccsert szokták fényképezni. Ide tervezzetek egy hosszabb megállást ebéddel és szabad foglalkozással, mert itt a mozitól a gleccser vasútig sokféle látnivaló van (beleértve a parkoló motorokat is).

Tovább haladva dél felé elhagyjátok a panorámautat és Hamarosan Heiligenblut-ba értek, amely egy kis hegyi település és régi zarándokhely. Nagyon szép a fekvése és itt is pazar fényképeket lehet készíteni. Egy legalább fél órás megállást tervezzetek be.

Winklernig haladunk tovább a B107-esen. A táj továbbra is színes, derűs, nyugalmat áraszt, vízesések, rendezett kis falvak és farmok között haladunk, itt érdemes lassan menni. Winklernnél a B106-ra fordulunk, amely a Möltal Bundesstrasse és ezen elhagyjuk a nagy hegyeket. Möllbrücke után a B106-ról a B100-ra fordulunk kelet felé. Mielőtt elérnénk az autópályát térjünk le az L9-re, majd tartsunk az L10-en Gmünd felé.

Gmündnél kezdődik a Maltatal, amelynek a végében Ausztria legnagyobb vülgyzáró gátja van. Erre majd készítünk egy külön tervet, mert ha csak meg akarjuk látogatni a helyet az is bele kerül egy fél napba. Ha van még időnk, akkor érdemes bemenni a Gmünd szélén álló Porsche múzeumba megnézni a kis magángyűjteményt. Ez belefér egy órába. Tankolhattok és a hangulatos kis főtéren kávézhattok is egyet.

A bázisra vezető út az autópálya alatt kanyarog, amely olykor szédítő magasságban fut a fejünk fölött. Csupa viadukt és alagút. Innen alulról nézve különleges élmény. Végig az A10-es pálya vonalát követjük – többnyire a B99-esen – amíg az végképp eltűnik egy hosszú alagútban, ekkor azonban már közel vagyunk Mauterndorfhoz, ahonnan már csukott szemmel hazatalálunk.

 3. körtúra útvonal: Karinthiai tavak vidéke
Mariapfarr – Tamsweg – Predlitz – Turracher Höhe – Himmelberg (95-ös úton) – Feldkirchen – Treffen (98-as úton) – Radenthein – Seeboden – Gmünd (99-es úton) – Katschberg – St.Michael – Mariapfarr
200 km

Ez a túraterv kihasználja, hogy nagyon közel vagyunk a híres Karinthiai üdülőhelyekhez a Wörther és a Millstaetter tavak partján. Mindkét tó északi partját látványos utaknak minősítik a zöld csíkok a térképeken. A túra ugyancsak áthalad a Turraher Bundesstraße-n, Prednitztől délre, amelynek fő látványossága a Turracher Höhe.

A tavak vidéke nagyon szép és jó infrastruktúrával rendelkezik, egy nagyobb csapatot is könnyen ellátnak a part menti vendéglőkben, különösen a Wörther See északi partján. A túra viszonylag rövid, ezért könnyen megtoldható mondjuk egy Wörthi-tó, vagy egy Faakersee kerüléssel, ahol felidézzük a Harleyk szeptemberi dübörgését.

 4. körtúra útvonal: Nockalmstraße és Maltatal
Mariapfarr – Tamsweg – Ramingstein – Predlitz – Turracher Bundesstraße – Nockalmstraße – Krems in Kärnten – Gmünd – Malta-Hochalm-Straße  – Gmünd – Krems in Kärnten – Katschberg – St.Michael – Mauterndorf – Mariapfarr
200 km

Ez a túra két olyan területen vezet végig, amit nem szabad kihagyni, ha erre jársz. Szinte megállás nélkül is nagy élmény Ezek a

 • Turracher Bundesstraße
 • Nockalmstraße (fizetős látványút)
 • Malta völgye és a Malta-Hochalm-Straße (fizetős látványút)

Mariapfarrbúl leszaladunk Predlitz-ig, ezt már valószinüleg ismerjük, erre jöttünk idefelé. Predlitztől délre Turrach felé kezdődik a motrosok között egyik  legismertebb osztrák panorámaút, amelyért nem kell fizetni, a Turraher Bundesstraße. Az út fő látványossága a Turracher Höhe.

Mielőtt  beérnénk Ebene Reichenauba az út elágazik, jobbra tudunk felmenni a Nockalmstraße felé. Winkl Reichenau után van a fizető kapu. A Nockalmstrasse kiváló minőségű kiegyensúlyozott hegyi pálya széles és nagyívű kanyarokkal. Készülj fel rá, hogy többször megállsz majd fényképezni, mert ez az egyik olyan hely Európában, ahol nagyszerűen lehet szerpentineket fotózni rétekkel, fenyőkkel, tehenekkel és motorokkal. A hegytetőn térj be a Glokkenhütte vendéglőbe egy kis pihenőre. Nagyszerű motoros infrastruktúra, sisak megőrző szekrények, motorparkoló. A Nockalmstraßetól az északi fizető kapu után nem sokkal búcsúzunk, az L19-re érünk, ahol balra fordulunk Kremsbrücke felé. Krems in Kärnten-nél az A10-es alatt bújkálunk Gmündig, ahol bemegyünk a Malta felé vezető zsákutcába.

Az út 29 kilométer hosszan emelkedik fel 1931 méteres magasságba. Az első tíz kilométer után kezdődik a Maltatal-Hochalm-Straße, amely fizetős út, 8 EUR/motor. Egyes szakaszai egyirányúak, itt lámpákra kell várni, amelyeket az útba épített érzékelők működtetnek. Rá kell állni a felfestett kockákra.

Nockalmstrasse (Nocky Mountains) eső után

Az út végén hatalmas völgyzáró gát és vízi erőmű van (Kölbreinsperre). A gát mellett kis henger alakú öt szintes szálloda áll, ahová megint érdemes betérni egy, ebédre, vagy vacsorára. A földszinten több étterme is van. 125 kilométert jöttünk ideáig nagyszerű hegyi utakon, megérdemeljük a pihenőt.

A szállásra vissza indulva megint le kell menni Gmündig. Ha még nem láttátok a Porsche múzeumot, akkor most megint itt egy alkalom, hogy megnézzétek. A már járt úton az A10-es autópálya alatt kanyarogva megyünk vissza a Katschberg – St.Michael – Mauterndorf – Mariapfarr útvonalon.

 Hazafelé két ugrással (ahogy pandamaci is csinálná)
Mariapfarr – Nockalmstrasse – Wörther See – Lavamünd – Eisenkappel – Bad Radkersburg
280 km

Ha a hazafelé vezető utat két részletben akarnátok megtenni, akkor az első javaslatom az lenne, hogy maradjatok Ausztria déli határához közel. Ott futnak utak a kelet-nyugati irányban Dolomitok felé tartó és az autópályák helyett a hegyek között közlekedő motorosok kedvelt útvonalai. Ezeken járunk, amikor Szlovéniába megyünk és ezekről gyakran szólnak cikkeink, pld. ezek:  MOTORSTURALINK!  MOTORSTURALINK!

Dél felé tartva a Turraher Bundesstraße, vagy a Nockalmstrasse lehet a lejáratotok Villach irányába, majd érdemes továbbmenni egészen a Wörthi-tó déli partjáig, ahogy azt lejjebb pandamaci is javasolta. Klagenfurtot kikerülhetitek, vagy bemehettek megnézni, én inkább a hegyekben és a tóparton állnék meg, mondjuk Mariawörthnél egy kis pihenőre.

Klagenfurt után számos opcióval juthattok el Lavamündig, én néha Bleiburg, néha Wasserhofen felé megyek – sokszor nem azért mert úgy akarom, hanem mert eltévedek, de ezek mind szép területek. Lavamündnél kezdődik a Route 69, amely Ausztria egyik kiemelten kedvelt motoros útvonala. Itt érdemes megállni a hegytetőn a parkolóban, ahol egy kis büfé és szép kilátás vár benneteket – lehet egy csoportképet készíteni – majd Eibiswaldnál a Boothill Saloon előtt, ahol a nagy Route 69 feliratot látjátok.

Route 69 - a felső parkoló

Bad Radkersburgig azután már kevézbé izgalmas az utazás. Bad Radkersburg maga apró kis fürdőváros, amikor megérkeztek még biztosan nyitva lesz a fürdője és lehet egyet pancsizni. Errefelé valószinüleg könnyebben találtok szállást. Másnap hazafelé jövet még útba ejthetitek Ausztria legszebb (és helikopter nélkül legjobban fényképezhető) várainak egyikét Riegersburgot, ami itt van a közelben egy kicsit északabbra. Hozzatok róla nekünk is egy fényképet.    

Egy másik opció lenne a Flattnitzer Höhe, a Guktal és Hochosterwitz várának a megtekintése Klagenfurt fölött, de ezt majd legközelebb dolgozzuk ki részletesen.

Letöltés  
Az útvonalak Garmin MapSource térképei a Garmin készülékekre feltölthető formában.

Agárdi György, 2006. február

Tags:

7 hozzászólás to “Mariapfarr csillagtúrák”

 1. Doki augusztus 21, 2006 at 9:35 du. #

  Szevasztok! 6 napot voltunk a Mariafarr-i szállodában ahol minden prima volt. Jó az ár, kiváló a reggeli,szépek a szobák,kedvesek a tulajék,és tök szép helyen van,szóval 5-ös.Innen látogattunk el a leírt túrautvonalakra.Annyira szép az ország ,hogy sok esetben azzal küszködtem ,hogy éppen hogyan koncentráljak a kanyargós útra, amikor headset hiányában megszeretném osztani a barátnőmmel mindazt, amit látok: jobbról szikla vízeséssel, balról 20 fokos emelkedőn stresszmentes tehén legelészik.Szóval brutál a látvány, az utak minősége, az emberek kedvessége stb.Nem beszélve arról ,hogy annyi a motoros mindenhol, hogy szinte már azt hittem az autók ki vannak tiltva a hegyekből.Szerencsénkre minden nap nagyon jó időnk volt.Az utolsó napon még ellátogattunk Németországba, Berchtesgaden-be, ahol Hitler Sasfészke található. Itt is van panoráma út 3,5 Eur-ért, ami pazar látványt nyújt, bár a sasfészekbe csak buszokkal lehet felmenni 15 Eur-ért ,kb. 50 nyugdijas társaságában így ezt kihagytuk. Ami felejtehetetlen volt az mindenképpen a Großglockner, Sölkpass-i hágó(brutál-senki földje), Hallstadt, Maltatal.
  Egy szó mint száz köszön a magam és a barátaim nevében mindazoknak, akik felfedezték a Berg hotelt és körülötte rejlő világszínvonalú túraútvonalakat!Motoros barátaim, ha még nem voltatok eme szent helyeken akkor csak annyit mondhatok „táncra” fel !!!!!!!!!!!!
  Széles utat,jó szerencsét!
  Ui:Akit érdekel tudok képet küldeni.

 2. Pilisi Sólymok - VTibsiX május 31, 2006 at 8:02 du. #

  Gyerekek! Most vasárnap jöttünk haza a fenti túráról. Fantasztikus volt! Életemben nem motoroztam ilyen gyönyörű helyeken, ilyen jó minőségű úton. Nagyon köszönjük a túratervet, nagyon sokat segített, bár nem sikerült mindent bejárni. A Mariapfarr-i szállást pedig nagyon ajánlom. Kedvező áron van és nagyon kedvesek a magyar üzemeltetők. Az esti sörözés mellett lehet ping-pongozni, csocsózni és biliárdozni is.

 3. SVAndras április 10, 2006 at 1:40 du. #

  Két éve egy 4 fős kis csapattal mi is jártunk az említett helyeken. Ha felmentek a Grossglockner felé, érdemes egy vékonyabb pulóvert is bekészíteni (vagy esőruha is megteszi, mert nem fúj át rajta a szél), mert mi 30 fokos melegben vettük meg a jegyet a kapuknál és szállingózó hóesésben fotóztuk a mormotákat a fenti parkolónál. 🙂
  A Nockalmstrasse is csodálatos, de érdemes megfontoltan haladni, mert többször is előfordult velünk, hogy a kanyarból kigyorsításkor azt láttuk, hogy egy tehén egykedvűen bámul felénk a sáv közepén….
  A Malta felé vezető út végén a völgyzáró gátnál érdemes megkóstolni a pisztrángot! Nagyon ízletesen készítik.

  üdv,

 4. Angvar március 18, 2006 at 7:32 du. #

  Nagyon profi a tura! Tavaly en is csinaltam egyedul egy hasonlot barcsak veletek mehetnek de Angliaban melozok jo utat!

 5. pandamaci február 26, 2006 at 11:28 de. #

  Hazafelé ha nagyon ráértek, és autópályát kerülitek : nockalmstrasse, onnan le a wörthi-tó déli parjára, azon végig, lavamünd és bad radkersburg közt B69 út, csak motorosoknak való, kipróbált, finom út. Persze ezt is ilyen komolyan meg kellene tervezni, mint a motorostúra ajánlását, mert bp- ig 1 napra /csopperen/ sok lesz.

 6. pandamaci február 26, 2006 at 11:02 de. #

  Nagyon jó kis túrák, legjobb választás! Ha mindet nem tudjátok végigjárni, a grossglocknert /2.túralírás/ semmiképp ne hagyjátok ki. A túra időpontjának kiválasztásakor intenzíven lessétek a wetter.at -t, + – 1 hetes átfedéssel tuti jó idő legyen,mert nem láttok semmit !
  Kössetek kamerát a mocira, lesz mit nézni !

Szólj hozzá!