Motoros túra a német sajtóban

A héten Düsseldorfban volt dolgom és a repülőtéren átnéztem a német motoros újságkínálatot.  A motoros sajtókínálat itt elég bőséges, látszik, hogy hatalmas piac van mögötte.  Fussuk át gyorsan:

Motoros túralapok
TOURENFAHRER
A magazinok közül nekem ez az egyik kedvencem, bár megjegyzem, hogy méginkább kedevelem azokat a speciális különszámokat, amelyek csak az utazásról szólnak.
A Touren-Fahrer 100 oldal mindenféle, amelyben van néhány érdekes útleírás és 30 oldal apróhirdetés.  Tesztelnek dolgokat, amik a túrázóknak fontosak. Most épp a tanktáskák és a fedélzeti telefonok vannak műsoron. A Mont Blanc körülmotorozását innen néztem ki. Ezt kipróbálom a nyáron és elmesélem majd, hogy milyen volt.Az újonnan csatlakozott uniós országokról minden lényeges adatot közölnek, pl. a megengedett véralkohol-szint, a sebességtúllépés, és egyéb kihágások esetén fizetendő büntetéseket.
Nemrég összefutottam a TOURENFAHRER egy különszámával. Ez azoknak az újságoknak az egyike, amikből két-három kiló reklámcédula, CD (újabban DVD) szokott kihullani, amikor az ember kinyitja a zacsit. A legutóbbi számhoz kis könyvecskét mellékeltek az európai TOURENFAHRER PARTNER-HAUS (motoros-barát , de legalábbis TOURENFAHRER-barát szálláshelyek) jegyzékével. Magyarországon is van egy
TOURENFAHRER 2004 május
REISE MOTORRAD
Ez a másik kedvencem. Több, mint 100 oldalas motoros túra magazin. Rövid és érdekes túraleírásokat tartalmaz sok adattal és jó térképekkel. Színvonalasak a fényképei is. Még a reklámokat is hasznosnak és érdekesnek találtam.
A 2004. júliusi számban a csizmákat tesztelik.A 2004-es “Spezial” száma 200 oldalas és 19 túratervet tartalmaz szerte Európában.
Motorrad ABENTEUER
Motoros túraleírások, motorkerékpár és felszerelés tesztek, viszonylag kevés adat. 120 oldal. A közepén keményebb papírra nyomtatott kitéphető útvonaltervek – Dolomitok, Karintia, Mallorca, Harz hegység.Ebben is van csizma teszt.

Motorrad Freizeit 
motorrad touristik
A 4/2004 július-augusztusi számban A2 méretű térképmellékletek vannak, az egyik Németország keleti felének körülmotorozásához ad támpontokat, vagyis közli az MSD (Motorradstrasse Deutschland) keleti útvonalát. Az északi a következő számban lesz.  Egy másik melléklet Svájc keleti régiójában, Davos környékén javasol motoros túraútvonalakat. A lap közepén tanktáskára való, A3 méretű kartonlapokra nyomott kis túraterveket fűztek be. Francia, német és olasz területek szerepelnek rajtuk. Az ilyeneket szeretem. Még jobb lenne, ha nem csak a gyűrődést, de a vizet is állnák. Az egyik térkép Trento környékét rajzolja le. Ezt hamarosan kipróbáljuk.
A Motorrad Freizeit rövidke, kb. 70 oldal aminek a többsége reklám (sok jó tippet adnak térképek beszerzéséhez), a maradék meg egy csomó szöveg, viszonylag kevés adattal. Az ára csak 2,90 Euró. Ennyit megér.
Motorrad Freizeit
MotoRoute
Első pillantásra azt mondanám: pont ez az, amit kerestem. Ha belenézek, az derül ki, hogy inkább az élménybeszámolók dominálnak benne, mint az adatok. A lap 50 oldal, 1,95 Euró. Ez a szám európai, elsősorban német és olasz utakat ír le. Sajnos ebben is az látszik, hogy a fotókat nem a National Geographic fotósai készítették. Remélem egyszer még kiderül, hogy van köztük egy-két motoros is.

 


motorrad 
reisen&sport
A reisen&sport, kb. 150 oldalas motorrad magazin, technika, utazás, termékek, sport és bulvár rovatokkal. A 7/8 2004. szám utazás rovatában egy-két könnyű gurulást ajánlanak a Moszkva-Vlagyivosztok útvonalon, a Lappföldön, Afganisztánban és Új-Zélandon. Kezdőknek van néhány német útvonaljavaslatuk is.

Motorrad unterwegs
Reisen Special
A Reisen Special egy átlagos méretű, kb. 180 oldalas magazin motoros túrázóknak.  Ez a különszám (1/2004) 15 európai útvonalat ír le komoly adattartalommal. Ezek egyike egy sarkkört keresztező 6000 km-es útvonal északon. Ezt 2005-ben fogjuk végigjárni. A lap egyik nagyon hasznos cikke lehet az európai kompjáratok árjegyzékkel ellátott összefoglalója.

 

Motorrad unterwegs
Egyéb motoros lapok
További lapok, amiket csak átfutottam, de végül nem találtam elég hasznosnak túrázáshoz:
PS Das Sportmotorrad Magazin
Motox
Easy Riders
Chopper magazin – If you are over 18 years of age please enter
Fighters Tuning lap
Bikers News Chopperes rosszfiúk lapja, custom magazin rengeteg cicivel
Bikers Live Brutális gépek 120 oldalon, technikai magazin
Mopped Magazin, amiben mindenből van egy kicsi, 110 oldal.
Motorrad Foto Ne tévesszen meg, csak apróhirdetéseket tartalmaz.
Motorrad News Technikai tesztek tömege, nagyon kevés utazással az “on the road” fejezetben
Enduro Abenteuer 80 oldalas enduro magazin
Enduro-online Teszt, technika, felszerelés, hírek
Motocross Offroad magazin, 110 oldal
Moto Motocross offroad magazin
Klassik Motorrad Sok régi fekete-fehér fényképpel
 bikerSZENE Ennek csak a honlapját ismerem

Most hogy a végére értél ennek a hosszú cikknek, jutalmul itt egy hasznos tipp tapasztalt kollégámtól külföldi utazáshoz:Ha a szállodaszobád ajtaján bekopogtat egy nő és megkérdezi, hogy akarsz-e nyers húst vásárolni (raw meat), kétszer is gondold meg, hogy mit válaszolsz!
Agárdi György, 2004. július

No Responses to “Motoros túra a német sajtóban”

  1. pandamaci március 11, 2006 at 2:59 du. #

    http://www.motorradfuehrer.at
    nézzétek meg, hátha találtok olyant, ami tetszik.

Szólj hozzá!