Napóleon útja útiterv

Bonaparte Napóleon, 1812-ben Oroszország ellen indított hadjáratot, de Borogyinónál csak óriási veszteségek árán tudott győzni, majd 1813-ban A lipcsei csatában a koalíciós csapatok vereséget mértek rá. 1814-ben Elba szigetére száműzték, de tíz hónap múltán – látva, hogy az ország elégedetlen a Bourbon restaurációval – elhatározta, hogy visszaszerzi a hatalmat 18. Lajostól. 1815-ben március 1-én kb. 700 hűséges követőjével partra szállt a Juan-öbölnél. A következő 20 napot a francia történelemben a “sas repülése”-ként jegyzik. Napóleon puskalövés nélkül szerezte vissza az országot, úgy, hogy a hadsereg mindenütt átállt hozzá és a tömegek támogatását is élvezte. A mai Route Napoléon, amit 1932-ben nyitottak meg a császár útvonalát követi a tengerparttól Genoble-ig.

Napóleon útja a Juan-öbölből Grasse, Digne és Gap érintésével Grenoble-be vezetett. Úgy döntött, hogy a hegyeken keresztül éri el Lyont, és ezzel elkerüli a royalista városokat. A 324 km-es utat 6 nap alatt tette meg, március 20-án pedig terv szerint elérte a párizsi Tuilériák-palotát. Ezzel kezdetét vette a történelemkönyvekben a „Napóleon száz napja”-ként jegyzett fejezet, amely a waterloo-i csatával fejeződött be.

Napoleon és 1200 embere Elba szigetéről visszatérve március elsején éjszaka lépett partra a Juan-öbölnél.  Azon az éjszakán Cannesban szálltak meg. A Rhone völgyét és a Marseille-nél állomásozó királyi seregeket el akarták kerülni, ezért északnak indult az Alpokon keresztül Digne és Sisteron felé Grenoble-be. Cannesból Napóleon Grasse-ba mentek, majd teherhordó ösvényeken keltek át a hegyeken a St-Vallier, Escragnolles útvonalon Séranon-ba, ahol az éjszakát töltötték.Harmadikán reggel 24 kilométert tettek meg Castellane-ig, ahol kora délután átmasíroztak a város közepén. Hóesésben keltek át a Col des Leques (1146 m) és a Clue de Taulanne hágókon, elhagyva Senez-t egészen Barreme-ig, ahová későn érkeztek és ahol megálltak éjszakára.Az előőrs telihold fényénél még az éjszaka elindult. Napóleon és katonái negyedikén reggel tették meg az utat 30 kilométerre fekvő Digne-ig, ahol megebédeltek. Ebéd után a Bléone folyását követték a Durance-ig, ahol a Malijai kastályban szálltak meg.Ötödikén északnak tartottak Sisteron felé, ahol a Durance keskeny szorosa felett a fellegvár őrködött. l’Escale-nél, tovább követték a folyót a keleti oldalon Volonne falun keresztül. Itt kiderült, hogy Sisteron-t nem őrzik. Megálltak ebédre, majd továbbmentek Gap-be és ott töltötték az éjszakát.

Március 6-án átkelt a Col Bayard-on 1248 méteren Corps-ba, Gap-tól 40 km-re északra.

A következő napon, 7-én, ójabb 25 km-t meneteltek La Mure-ba, ahonnan nem messze a híres összeütközés történt Laffrey-nél. Napóleon az ellene kivezényelt egykori katonái elé állt, kitárta a köpenyét, és felszólította őket, hogy lőjék le volt tábornokukat, ha valóban ez a szándékuk. Azok erre eldobták a fegyvereiket, megéljenezték egykori vezérüket és átálltak hozzá. Aznap este a császár jelentős sereg élén bevonult Grenoble-be. A történet helyszínén ma Napóleon lovasszobra áll.

 A Route Napoleon szakaszai és látnivalói

Erre az útra egy, vagy két napot szánjunk. Érdemes egy kicsit csavarogni a környéken, mert közel vannak a Francia Alpok nagy látványosságai. Ezt az utazást célszerű például a Nagy Alpesi Út bejárásával összekötni, amely egy kicsit keletebbre fut fenn a magas hegyek között. A túrát ketté oszthatjuk Sisteonnál, amely kb. félúton van, vagy dönthetünk Castrellane mellett, ahonnan keletre és nyugatra is csupa zöld jelzésű utakon motorozhatunk.

A Golfe-Juan a Cannes és Antibes közötti tengeröböl. A Napóleon-út a tengerpartról, Cannesból indul. Az N85-öst kell keresni. Az igazi látványút a Grasse-ból 10 óra irányban nyugat felé tartó N85-össel kezdődik. Grasse felett 1 óra felé Magagnoss-tól északra van a Gorges de Loup, amely okot adhat a letérésre a 85-ösről. Erre felé kisebb kanyargós hegyi utak sokaságán kanyaroghatunk, mielőtt visszatérnénk a napóleoni útra.

Castellane-nál gondoljunk arra, hogy Európa egyik legszebb kanyonja, a Canyon du Verdon csupán néhány kilométerre van innen a D952-esen nyugatnak. Erre is érdemes rászánni egy kis plusz időt.  Grenoble utcái, vendéglői és látványos vára, a Bastille is megérnek egy fél napot.

#

km

Útvonal

Program

1 172 Cannes  – Grasse – Col du Pilon – St-Vallier-de-Thiey – Escragnolles – Séranon – Castellane – Col des Leques (1146 m) – Clue de Taulanne – Senez – Barreme – Digne – Malijai – l’Escale – Volonne – Sisteron Col du Pilon kilátó
Opcionális kitérő Castellane-nél a Canyon du Verdon-höz.
Citadelle de Sisteron (a sisteroni vár)
2 153 Sisteron – Gap – Col Bayard – Corps – La Mure – Laffrey – Grenoble Napóleon szobra Laffrey-nél
Grenoble Bastille, a vár a folyó felett

GPS adatok letöltése

Az Route Napoleon Garmin MapSource térképe a Garmin GPS készülékekre feltölthető formában.

Térképek

EUROCART Costa Azzurrra Provenza Savoia 1:300.000 Genf-Földközi-tenger, Nimes-olasz határ. Jól áttekinthető, a természeti látványosságokat kiemelő térkép. Kicsit kemény a papírja.
MICHELIN 572 Provence-Alpes-Cote d’Azur 1:275.000 Ezen a térképen az egész provance-i Alpok rajta van. A Napóleon út mellett a Route des Grandes Alpes is ezen követhető. Toulon-Grenoble, Nimes-Cannes.

Ajánlott linkek

URL

A Route Napoleon honlapja http://www.route-napoleon.com/

Napóleonról mindenféle http://napoleon.lap.hu/

Agárdi György, 2007. január 27.

Tags:

Még nincs komment.

Szólj hozzá!