Triglav útvonalterv

A túra Szlovénia klasszikus turisztikai központjából, Bledből indul. Itt már sok szálláshelyet kipróbáltunk és legjobban talán a Trst *** szálloda tetszett. A szemközti szálloda tóra néző teraszán adják a reggelit, ahol alattunk a tó, szemben a vár. Parkolóhelyük sajnos nincs,de egyébként ár/érték arányban nem találtunk ennél jobbat. A tó mellett van camping is, de sátrat vagy lakókocsit vinni kell. Bledben és környékén egy-két egész napot simán el lehet verni, anélkül is, hogy 10 kilométernél messzebb mennél. Tamás kedvenc pizzázóját, a Gallust nem hagynám ki a helyetekben.

A Triglav körtúra szinte iskolakör, mindenkinek kötelező, aki Szlovénia természeti látványosságaival meg akar ismerkedni. 

 Túraútvonal
Bled – Krajnska Gora – Vrsic (1611) – Bovec – Skofja Loka – Kranj – Bled
215 km

A Triglav kör térképe

Bledből az autópályán indulunk el Villach felé nyugatnak, majd mielőtt az elfordulna észak felé mi letérünk Kranjska Gora és Tarvisio felé. A Triglavba bemenni északon Kranjska Gora felől komoly megpróbáltatás a motoroknak. Az útnak az első, körülbelül 15 kilométer hosszó  szakasza nagyon rossz. A hegyi úton 49 számozott hajtűkanyar vezet át, amelyek egy része itt az északi oldalon apró macskakővel van kirakva.

Bled vára

A Vrsic hágónál érdemes megállni és gyönyörködni a kilátásban. Sokan felállítják a motorokat a kilátó platóra egy-egy ilyen fotó reményében.

Motorok a Vrsic hágóján

Bovec környékére főleg a raftingosok járnak. Itt találtuk az egyik kedvenc éttermünket. A Gostisce Martinov Hram kerthelyisége a központban az út mellett van. Hátsó udvarukban régi motorokat őriznek. Figyelmes kiszolgálás és viszonylag jó ételek. A helyi specialitás a pisztráng a Soca folyóból.

Utunk nagyrészt a Soca mellett kanyarog, sok helyen megállhatunk, hogy egy-egy függőhídon fényképezzünk, vagy lemenjünk a vadregényes nagy kavicsos folyópartra és elnézzük a fodrozódó vizet a háttérben az égig érő hegyekkel, a folyóparton a fűzfákkal.

Soca parti csendélet

Ezt a kört szűkre szabtuk, Tolmin előtt Volce-nél mehetnénk még délebbre is, de a sok megállás és a lassú szakaszok miatt inkább keletnek, Skofja Loka felé gurulunk tovább. A kisváros hangulatos történelmi városmagja és a fölé magasodó vár megint megér egy hosszabb megállást.

Skofja Loka vára

Utunkat Kranj felé folytatjuk, majd ismét a keletre futó autópálya, illetve hosszú szakaszon még csak autóút  visz minket Villach felé egészen Bledig, ahol még lesz időnk egy kiadós vacsorára.

 Hasznos

A szlovéniai utazásokhoz hasznos átböngészni Szlovénia hivatalos turisztikai lapját. Ez Szlovénia turisztikai látnivalóit tartalmazza kategorizálva. A várakról szóló rész különösen impresszív.

Agárdi György, 2006. február

Tags:

No Responses to “Triglav útvonalterv”

 1. B március 31, 2006 at 11:21 de. #

  Sziasztok!
  A Hotel Trst tűnik a legszimpatikusabb szálásnal. Csak a parkoló hiánya aggaszt egy kicsit. Hogy oldottátok meg? Motor járdára felállít? Kerestetek távolabb parkolót?

  Köszi a segítséget előre is,

  B

 2. Tomi szeptember 2, 2005 at 3:23 du. #

  Sziasztok!
  TIPP!!!
  Rengeteget keresgéltem térkép és útvonaltervező progikat. Akik ezért nem szeretnének pénzt "kidobni" azoknak melegen ajánlom a http://www.uk.map24.com -ot , vagy aki a német külhoni nyelvet részesíti elönyben annak http://www.de.map24.com . Itt nem szükséges sem a regisztráció sem a dombornyomott kártyánk varázsszámai. Viszonylag türhetők az állítási lehetősége. Természetesen egy komoly progival nem említhető egy lapon, de jobb és gyorsabb mint a manuális térképböngészés.

  Jó túrázást és szép időt mindenkinek.

  Üdv: Tomi

Szólj hozzá!