Könyvajánló – németül

A kifejezetten motoros túrázóknak szánt könyvek piaca a közelünkben talán csak Németországban elegendően nagy ahhoz, hogy érdemes legyen kiadványokkal elhalmozni. Ezért amikor az alábbiakban sorra vettem az Európai kedvec motorkerékpáros területeimről készült könyveket, főleg a német irodalmat tanulmányoztam.

Motorrad Guide & Roadbook – a Bruckmann kiadó sorozata

        

A Bruckmann kiadó Motorrad Guide & Roadbook sorozata nyerte el leginkább a tetszésemet ideáig. A sorozat a Reise Motorraddal együttműködésben készül, ami Németországban az egyik legjobb túralap kiadója.

A kis méretű könyvekbűl álló jelenleg 14 darabból álló sorozat könyveinek egyenként 12 Euró körüli ára van. A könyvek többsége Németországról szól. Olaszországról három kötet jelent meg, a Dél-Tirol és Trentino, a Dolomitok legszebb útjai, és Toscana legszebb útjai. Van egy Szlovénia és Isztria és egy Franciaország kötet is. A könyveket 1999 és 2004 között adták ki, többségük 2002 körüli.

A könyvek 120 oldalasok, mindegyikben van egy kb 20 oldalas bevezető az adott terület általános ismertetésével, hasznos tudnivalókkal és utiszótárral, amit 10 körtúra, egyenként 10 oldalas útleírása követ. A túrák 150-200 kilométeresek. A kötetek végén minden útról van egy kitéphető egy lapos összefoglaló. Ez tartalmaz egy “roadbook” típusú útvonal leírást, a területi turisztikai információk elérési lehetőségét, egy ajánlott szállást, egy ajánlott éttermet és egy kisebb sematikus térképvázlatot. Ez a leghasznosabb része a könyvnek. Német nyelvtudás nélkül is könnyen érthető.

A könyvek a Bruckmann fenti honlapján megrendelhetők.

Reiseführer – a Bruckmann kiadó sorozata

   

Ugyancasak a Bruckmann adja ki a Reseführer sorozatot, amely az előzőhöz külső megjelenésében is nagyon hasonló és szintén a Reise Motorraddal együttműködésben készült.

A könyvek kicsit nagyobb méretűek, csak az utolsó két kötet hasonlít megjelenésében a kisebb könyvekre – a Magyarország, szlovákia és Csehország, a Franciaország és az Alpok legszebb útjai című darabok (ez utóbbiból van nálam egy, de a kiadó honlapjáról hiányzik). A könyvek ára egyenként 17 Euró körüli van, az Amazonnál használtan 10 körül kapjuk meg. Ott mindegyik kint van.

A könyvek 160 oldalasak, nagyobb távolságokat átívelő pont-pont túrákat javasolnak, pld. Deutsche Alpenstrasse, . A leírások változó hosszúságúak. Bevezető, roadbook nincs, viszont minden túrához tartozik egy külön lap egy kis térképvázlattal és némi szöveges információval. Ezeket a könyv belső címlapján egy tasakba tették. A könyv főleg szővegeket tartalmaz. Gyakorlatilag ugyanaz van benne, mint az újságban, kisebb formátumra átszerkesztve. A Reise Motorrad egy-egy száma 5 Euró és 6 túraleírás van benne számonként.

Fun Tours – a Motorbuch kiadó sorozata

   

Az Enduroland és a Motorbuch kiadó kiadványa. szintén könyvsorozat, az Amazonon 10 kötetet számoltam meg ideáig (kered a “fun tours” szöveget) .

A könyvek ára 12 és 20 Euró között változik, az Amazonnál használtan 10 körül kapjuk meg őket.

A 96 oldalas könyvek mindegyikben van 8 túraleírás. Ez is egy-ey régiót céloz meg és ott motorozik, a 150-300 km-es túrák többsége körtúra. A rövid szöveg mellé a szerzők itt több adatot gyűjtöttek össze szállásokról, eseményekről, látnivalókról. A sorozat érdekessége, hogy a túrákról egy-egy különálló összefoglaló lapot mellékelnek a könyvhöz. Ezek három A5-ös lap méretűek A5-ösre összehajtvaés esőálló műanyagbevonat van rajtuk, amire lehet alkoholos filccel írni. A műanyag bevonatról a filc nyomát alkohollal a túra után lemoshatod. A lapok egyik oldala 1:200 000-es térkép, a másik oldala hasznos információkat, címjegyzéket tartalmaz.

Lust auf … – a Highlights könyvkiadó sorozata

A Highlights kiadó Rukka által szponzorált kiadványsorozata újabban a “Lust auf …” összefoglaló cím alatt jelenik meg. A sorozat kétféle könyvet tatralmaz, az egyik 96 oldalas, 11×19 cm-es, fehér és ára kb. 9 Euró, a másik 192 oldalas, A5-ös, ára kb. 16 Euró.

A kis fehér könyvben 10 körtúra leírása és sematikus térképváztata olvasható az első 80 oldalon, majd a könyvet 10 oldalnyi praktikus tipp zárja. Tetszik a kis könyvben, hogy összefoglalja a túrák térképét az első lapon belül, leírja, hogy mi a top 10 látnivaló az egász területen és túránként tartalmaz egy kb 10 soros összefoglalót a legfontosabb megállóhelyekről. Térkép, roadbook nincs.

 

 

    

A nagyobb könyvek közül nálam csak egy van, ami más, mint a napi túraterveket tartalmazó többi könyv. Ez az Alpok 100 legszebb hágójának az adatait foglalja össze. Egy hágó általában két oldal terjedelmet kapott, amibe belefért egy nagyon jó kis térkép, egy kép, egy szöveges leírás és egy kis összefoglaló a legfontosabb adatokkal. Ez a könyv nekem nagyon tetszik.   

    

Eberhard von Puttkamer – Motorradtouren in Norditalien

    

A könyv egy hatalmas Északolaszországi körtúra, aminek a térképvázlata a hátsó borítón is látható. Az utat a szerző 20 részre osztotta és nagyon szépen ledokumentálta a könyv hátsó borítóján is látható roadbook formában. A roadbookokat külön is mellékelték az első borító belső feléhez rögzített tasakban. A hosszú (általam csak kutyanyelvként ismert formátumú) lapokat fel lehet tekerni és az erre szolgáló készülékkel lehet utazás közben nézegetni. Ez a technika a mai GPS elődje.

A könyv 128 oldal, nincs sok hely a magyarázkodásra. A túrák leírása rövid, a roadbook ezekben is benne van, ha netán a melléklet elvész, kis térképvázlat és a legfontosabb pontok, ahova információért fordulhat a motoros.

Vásárlás

A német Amazon használt könyveket is árul, ott némelyiket ezek közül a könyvek közül az ár kb. 75%-áért is be lehet szerezni. Az Amazonon érdemes kiadó szerint keresni. Ha egy könyvet a kosárba tettünk a sorozatból, akkor az Amazon azonnal javasol nekünk 6 új könyvet és így a sorozat minden darabját előbb-utóbb felkínálja megvételre.

Linkek
www.amazon.de A német Amazon, ahol a könyvek megrendelhetők.

Agárdi György 2005. február.

Tags:

Még nincs komment.

Szólj hozzá!