Ukrajna, Yalta Szatmári Istvánnal

Az alábbi cikket Szatmári István írta és az ő fényképeivel illusztráltuk:   István már korábban is segített nekünk az erdélyi túrajavaslatok megtervezésével. A gyergyószentmiklósi motoros motel a yaltai utazásban is kiemelt szerepet kapott.

A túraútvonaluk a következő volt:

Debrecen – Gyergyószentmiklós     460 km

A Magyar – Román határon ugye nincs különösebb gond, fizetni nem kell semmiért. Gyergyószentmiklóson nagyon sok lehetőség van szállásra. Hotel-motel-panzió. A legolcsóbb, és a legjobban felkészült a motorosok fogadására egy kis motel amit egy jó barátom igazgat Gyergyószentmiklóson. Itt kaja, pia, szállás….. meg ami még kell. Itt 12 embert tudnak egyszerre elszállásolni. Éjszaka vigyáznak a motorokra. Egyébként ez a legolcsóbb, és ez van a legszebb helyen. Ár: 5-6 ezer ft/fő. Ebben bőséges három étkezés van, (reggeli, ebéd, vacsora) plusz mérhetetlen sok pia, és persze a szállás a motorok őrzésével. Ha kell gps-kordináta is van. További információért: 06 30 488 19 44.

Gyergyószentmiklós – Galati –  Cahul (Moldova)  450 km

Reni-nél szerettünk volna átjutni Ukrajnába. Az indulásunk utáni galatai kitérőnk azért történt, mert nem lehet minden határon vízumot kapni. Mi ezt nem tudtuk. Ebből kb. 120 km-es kerülő lett.

Magyar állampolgárnak ha Moldávián keresztül utazik vízum szükségeltetik, mely megváltható a határon. Nem minden határon !!! Mi Severezdénél váltottuk ki. Itt kell egy kis szerencse ahhoz, hogy a konzul, aki az összes papírt aláírja pont „ráérjen” és legyen kedve dolgozni. Nekünk szerencsénk volt, így három és fél óra alatt kész is voltunk. A 30 napig érvényes vízum ára 60 $ /fő. Ezt Budapesten is meg lehetett volna igényelni, még az utazás előtt, így megkíméltük volna magunkat a nyelvi nehézségektől. (Orosz papírok kitöltése) A vízum ára Budapesten is ugyanannyi. E mellé a határon ki kell állítani – és fizetni – a személyes holmikra vonatkozó, vámáru nyilatkozatot. Az utazónál lévő összes külföldi pénzeszközt, fegyvert, drognak minősülő készítményt, ékszert, elektronikus berendezéseket (GPS, mobiltelefon, óra, disc-men…stb.) minden esetben fel kell tüntetni, ellenkező esetben (elméletileg) kiutazáskor elkobozzák. Nekünk meg sem nézték, de a szabály az szabály.

A Cahul-i egyetlen szálloda kívülről nem szép, de a már felújított része teljesen tűrhető volt. 30 $/ 2 fő. (GPS: N 44o 54.361, E 28o 11.449)

Cahul (Moldova) – Odessa (Ukrajna)     310 km

A Moldáv – Ukrán határon is (természetesen az Ukrán részen) is kell egy pár papírt kiállítani. Ilyen a vámárú nyilatkozat, és a  regisztrációs kártya. 2-5 $. Az utóbbi, be- és kiutazó lapból álló nyomtatványt személyesen kell kitölteni. Erről a határőr tesz egy bejegyzést. A külföldinek kiutazása időpontjáig meg kell őriznie az okmányt, és az ország elhagyásakor le kell adni. Ezt az okmányt is kérheti a rendőr útközben.  Ugyanitt a határon dollárban megállapított, egységes illetéket szednek be a vám, az egészségügyi, állat- és növény-egészségügyi, radiológiai, ökológiai ellenőrzésért, illetve úthasználat címen. Az úthasználati díj mértékének megállapítása úgy történik, hogy a célállomásig megteendő útvonal kilométerben megteendő hosszát 0.03-0.05 dollárral szorozzák be. A papírokat nem egy helyen tudjuk beszerezni, hanem az épp aktuális ellenőrző ponton. További fizetendő a járműilleték. Ez motornál 2-6 $. Biztosítást is kell kötni a határon a motorra ugyanúgy, mint a motorosra. További engedélyekért is fizettünk, de a mai napig nem jöttünk rá, hogy mi is lehet az. 2-15 $. Volt olyan papírunk, ami egy sima 10×5-ös fehér lap volt, rajta egy elmázgálódott pecsét. 4 $. A díjszabás szerintem „pofára” megy. Mi szimpatikusak voltunk. („Nyugati nagy motorosok”) Csak belegondolni is szörnyű abba, hogy mi történt volna akkor, ha valamelyikünk bármelyik dokumentumát elhagyja.

Odessa tengerparti üdülőhely, és piszkos kikötő egyben. Érdemes megnézni a város operaházát, Régészeti, Tengerészeti múzeumokat. A város alatt 1000 (ezer) kilométeres alagútrendszer van, melynek egy részében Partizán-múzeum látható.

Odessa mellett 20-25 km-re egy szép kis tengerparti panziót tudok ajánlani, szuper szobákkal, és nem kevésbé jobb konyhával. (GPS: N 46o 33.446, E 30o 47.186) 80 $/ 2 fő. A motorok éjszakában a panzió előtt álltak, de a nagykapu be volt zárva, és kutyás őr is volt. Mi ezt csak visszafelé tudtuk kipróbálni, de annyira csalogató volt, hogy emiatt átírtuk a hazafelé vezető út irányát. De megérte.

Odessa – Yalta ( Ukrajna, Krím félsziget)    590 km

Ukrajnának ezen a részén már nem kellett több papírt beszerezni, viszont a pár száz kilométeren gyakran ellenőrizték a már meglévőket. De egyet mégis kellett: a Krím- félszigetre belépni csak akkor lehetett ha fizettünk. 1-2 $.

Yaltai szállásnak nagyon tudom ajánlani a „Szparta” panzió-hotelt. GPS: N 44o 30.654, E 34o 10.884.) Egy apartman 60-70 $/két fő. Itt klimatizált, zuhanyzós, wc-s, színes tévés, hűtőszekrényes gyönyörű, igényes apartmanok vannak. Az udvaron csodás park, medence, szauna található. Külön kívánságra ki is mossák a szennyes ruhákat. 0-$! Minden nap kitakarították a szobákat. (tiszta törülköző stb…) A motorok fedett helyen aludtak, az apartmanoktól 4 méterre. Igaz, hogy nem volt zárható a „moci-lak”, de éjszakára kutyás őr vigyázott ránk, és a mocikra is. Bár szerintem fölösleges volt, mivel a legapróbb jelét nem éreztük annak, hogy „veszélyben” lennénk, akár a tolvajoktól, akár a zsebesektől, vagy bárkitől. (Éjszakára a motoron maradt a GPS is.)

Krím félszigeti napi túrák
 • Szevasztopol, egy nap kb. 200 km. oda-vissza. Hibátlan kanyarokkal teletűzdelt csodaszép úton. Hadi kikötő, tengeralattjáró gyár, hadi-múzeum, emlékművek, stb…
 • Szimferopol kb.: 250 km. Hibátlan kanyarokkal teletűzdelt csodaszép úton.
 • Yalta és környéke 100-300 km. Környékbeli kastélyok, Yaltai Csehov-múzeum, tengerpartok, szikla szirtek, parkok, várak, sétahajó-túrák, bolsoj-kanyon  egyéb turista látnivalók, amiből van elég.

 

Hazafelé – Yalta – Kherson       380 km

Elég későn érkeztünk meg Khersonba, így a legnagyobb hotelt találtuk csak meg. Senkinek nem ajánlom. 30 $/2fő.

Kherson – Odessa melletti üdülőfalu     170 km

A már fent említett tengerparti panziót tudom ajánlani.

Odessa – Gyergyószentmiklós     560 km

Hasznos adatok

Árak Ukrajnában:

Kaja:
(kiadós vacsora: sör, előétel, sör, főétel, desszert, sör, cigi, sör)

Olcsó kategória: (nem ajánlom)         2-4 $/fő
Egyszerű sörözőben egy sör 1$.

Közép kategória: (ajánlom)           5-9 $./fő
Közép kategóriában egy márkás sör 1$.

Elit kategória: (melegen ajánlom)  10-15$./fő
Elit kategóriában egy márkás sör      1.5$ -tól.

Szállás:

Olcsó kategória: (nem ajánlom) sokan a saját lakásukat adják ki egy pár napra, de nem volt gusztusunk kerülgetni más szennyesét. 5-10 $/fő.

Közép kategória: (ajánlom) Igényes, tiszta, klímás, fürdőszobás, wc-s, színes tévés, stb. Nagyon jó. Ez Magyarországon 20.000 ft/fő. Itt 20-35$/fő.

Elit kategória: (magáért beszél)   50-100$/fő.

Üzemanyagok kb.150 ft –tól.

Telefonok: Minden fajta magyar mobilcég telefonjával lehet telefonálni.

Nyelvek: orosz, ukrán, kicsit angol.

Pénz: hrivnya, dollár.

Magyar követség, Kijev: 00 38 044 238 63 84. (Rejtarszkaja 33. Kijev 01034)

Szöveg és fotók: Szatmári István, 2005.

Tags:

No Responses to “Ukrajna, Yalta Szatmári Istvánnal”

 1. jarikgeza november 26, 2008 at 11:34 du. #

  Yalta az Jalta. Az árú az áru.

 2. Rudi május 22, 2008 at 2:49 du. #

  Szerinted melyik része?! Mondjuk, mi tavaly jártunk Kárpátalján, de a papirok kitöltésén kívül nem volt semmi más a határon( a különböző fizetni valókra gondolok). Persze ez a túraleírás 2005-ben keletkezett, lehet, hogy azóta javult a helyzet?!

 3. chelsea május 17, 2008 at 6:28 du. #

  ennek amit irtatok a fele sem igaz.

Szólj hozzá!