Őrségi útvonalterv

Az Őrségi Nemzeti Park viszonylag kis terület a nyugati határ mentén. Az alábbi túraterv motorosoknek egy hétvégi utazás, vagy egy hosszú hétvége programja lehet, amelybe még az oda-, és visszavezető úton más látnivalók is beleférnek. Az Őrségben és a Vend vidéken az utak átlagosak, és a látnivalók talán kevésbé izgalmasak, mint a a közeli Ausztria sok területén, mégis szerettünk ott lenni, beszélgetni az őrökkel, élvezni vendégszeretetüket.

Az Őrségben számos szálláslehetőség várja az arra motorozót, amelyek közül kiemeltünk néhányat, a többiek pedig a közölt linken elérhetők. Az alábbi túratervet az érdi Bikerpointtól indítjuk és oda is érkezünk. A változatosság kedvéért ezúttal a 8-ast kikerüljük, bár ez lenne a leggyorsabb út – Körmendig és onnan délnek.

 Túraútvonal
Érd, Bikerpoint – Székesfehérvár – Veszprém – Tapolca – Zalaegerszeg – Zalalövő – Őrség és Vend vidék – Körmend – Szombathely – Pápa – Mór – Bicske – Érd, Bikerpoint
610 km

Az őrség úgy ismert, mint egy távoli, eldugott hely Magyarországon, amelynek története az Árpád korban kezdődik. A 10.-11. században itt kellett számítani leginkább az ellenség betörésére, ezért a folyók elmocsarasításával, a járható utak elzárásával korszerű biztonsági berendezést hoztak létre – a gyepűt, amelyre a környéket szemmel tartó őrséget telepítettek a Zala és a Kerka közötti 18 őrségi faluba.

Az egykori őrök a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki telephelyeiket. Ezek a néhány házból és a hozzátartozó gazdasági épületekből, udvarokból álló település részek a szerek, amik nevüket az ott élő családokról, vagy a természeti viszonyaikról, esetleg valami helyi jellegzetességről kapták (pld. Felsőszer, Templomszer). A szerek együtt alkották a községeket, melyek nagy része 2-4 szerből állt.

Pityerszer

Az itt élő népek élete harcról, küzdelemről, hűségről szólt nagyon kevés kiváltságért cserébe. A mai őrök példátlanul magas számban maradtak meg őseik lakhelyén. A vasfüggönyös időkben a nyugati határ közelsége miatt ide csak külön engedéllyel léphetett be utazó, zárt világnak számított. Mára a 2002-ben alapított Őrségi Nemzeti Park kedvelt turisztikai célponttá vált, lassan visszatért az ország vérkeringésébe, eléri a vasút, az utak, az infrastruktúra. Hagyományait azonban még mindig hűségesen és büszkén őrzi.

Az Őrséget Zalalövőnél érjük el. Itt van a Zala partján a Vizimalom fogadó, amely lehet az éjszakai szállásunk. A közeli Csödén van a szintén hangulatos Sárkány fogadó, vagy választhatjuk az apátistvánfalvai Hotel Apátot, amely még nyugatabbra van.

A közeli Pankasz szoknyás haranglábjáról híres, amely 1755-ben épült. A Fő ót 20. sz. alatt helytörténeti gyűjtemény van.

Nagyrákos nevezetességei az 1800-ban épült református templom, a faluház és a vasúti völgyhíd.

Őriszentpéter az őrség központja, ahol a falu nyugati végén találjuk az Árpád-kori Szent Péter templomot és közelében egy középkori téglaégetőt. A református templommal szemben (Városszer 55) helytörténeti gyűjtemény van.

Délnyugat felé esik innen Magyarszombatfa, ahol Vadászati múzeum és Fazekasház (Fő utca 52.) tekinthető meg. Ugyancsak Magyarszombatfán van az Őrségi Kecskesajt Manufaktúra (Gödörházi utca 55/a , ahol sajtot kóstolhatunk).

Velemér mellett van az Őrség egy másik ismert műemléke, a veleméri templom (kulcs a Fő utca 54-ben).

Selo Magyarszombatfáról néhány kilométerre van a határon túl, ahol egy hasonlóan kis méretű körtemplom áll ugyancsak sok épen maradt régi freskóval. A kulcs a parkolóval szemközti házban van.

Pityerszeren a Népi Műemlékegyüttesként ismert kisebb skanzent nézhetjük meg, amely szerintem az Őrség egyik legérdekesebb látnivalója.

Pityerszertől nyugatra Farkasfa után már a Vend vidéken járunk.

Visszafelé a Vadása tó mellett lehet strandolni és pecásoknak drukkolni.

A terület gasztronómiai érdekességei közé tartoznak a dödöle, prósza és a langaló.

Linkek
Őrségi teleház Sok információ őrségi falvakról, látnivalókról és szálláshelyekről.
Velemér Portál Átfogó ismertetés az Őrségről, programok, szállások.
Őrségi Nemzeti Park Az Őrségi Nemzeti Park honlapja
 Letöltés
      Mapsource útvonalterv letöltése Garmin GPS-hez

Agárdi György, 2006. július 6.

Tags:

No Responses to “Őrségi útvonalterv”

  1. Csiba Matyas július 11, 2006 at 12:59 de. #

    Udv!

    Gratula a cikkhez. Mult evben kedvesemmel mi is csodalatos 2 napot toltottunk ott. Mindenkinek csak ajanlani tudom.A legkort nem lehet elmeselni, erezni, tapasztalni kell. Ha valaki satorosan indulna tudok egy olcso es megbizhato helyet, nyugodtan szoljon. udv

Szólj hozzá!