Pünkösdi kirándulás

Ezt a pünkösdi kirándulást Tamás vezette végig keresztül-kasul Szlovénián. 9 motorral mentünk és legtöbben 14-en voltunk, bár valakik még Debrecenből motoroztak felénk, de őket megállította az eső és visszafordultak. A szállásunk Ribnoban volt, Bled mellett egy kis faluban.   

 1. nap –  2004. május 28. péntek
Budapest – Bled
600 km    

9:00-kor találkoztunk a budaörsi Agip benzinkút melletti McDonald’s előtt, az autópálya mellett. Az eső miatt majdnem végig autópályán mentünk, Bécsen, Graz-on keresztül Klagenfurt felé. Bécsben hatalmas dugón verekedtük át magunkat. A Linz-Graz elágazásnál álltunk meg ebédelni az Old Timer-ben.

Völkermarkt Südnél tértünk le a pályáról és mentünk át a hegyeken Eisenkappel irányába. Itt elállt az eső. Végül Szlovéniában  Jezersko, Kranj után a Jesenice felé vezető útról tértünk le balra, Bled felé. Az egész út kb. 650 km volt. (Pontosabban nem tudom, mert az Autoroute a határ előtt visszafordított és egy hatalmas kerülővel vitt vissza a határ másik oldalára.)

Az osztrák oldalon Völkermarkt és a határ között nagyon jó minőségű szerpentinen lehet döntögetni. A hegy másik oldalán sajnos ritkán jó az út, de itt is nagyon szép. Majdnem végig egy hegyi patak mellett vezet.

A szállásunk Bled mellett volt, egy Ribno melletti kis faluban, ahol az emberek nagyon kicsi szobákban laknak. Megérkezésünket a közeli Taverna Pri Stefanu étteremben ünnepeltük meg. A csülök itt kemény volt és a közvéleménykutatás szerint Stefánék nem érdemeltek ki egyetlen mosolygós gombócot sem. A fizetést egy kártyával oldottuk meg és ez jól működött az egész program során, bár reggelente valamennyit matekozni kellett.

Bled

 2. nap –  2004. május 29., szombat
Bled vára – Vintgar-szoros  – Bohinj-tó – Triglav Nemzeti park – Vrsic (1611 méter) – Soca folyó völgye – Bovec-ben vacsora – éjszaka vissza Bledbe
300 km

A reggelit 8-ra kértük. Az indulás 10-kor sikerült. A bekötőutat felszedték, a kertek alatt verekedtük ki magunkat. Bled várában egy órát tölthettünk. Megnéztük a kilátást, de a várat táncosok szállták meg és mindent elkerítettek.

A Vintgar szorosban több mint egy órát gyalogoltunk. A sok séta után jólesett egy kicsit a motoron üldögélni, nem is szálltunk le róla a Bohinj-tó mellett, ahol elmotorozgattunk oda-vissza ugyanazon a nem túl jó úton.

Bled felé menet defektet kaptam. Zsoltnál volt egy javítókészlet és Imi percek alatt betömte a lyukat. Ez a javítókészlet praktikus dolog. Nem árt, ha van legalább egy, minden 10 motorra.

A tetemes időveszteség ellenére végigjártuk a Triglavot. Kranjska Gora felől mentünk be. Bovec-ben megálltunk vacsizni és már sötétben kanyarogtunk Skofja Lokaig, ahol megittunk egy capuccinot a várban. Éjfélre értünk Ribnoba. Az utat addigra helyrehozták.

 2. nap –  2004. május 29., szombat: Triglav Nemzeti Park
Bled – Postojna barlangja – Predjama vára  – Piran  – Bled
300 km

Postojna barlangja hatalmas transzparensekkel hívja fel mag’ra a figyelmet már az autópályán.  A parkolóban nemzetközi motorkiállítás fogad minket. Luxus túragépek mellé parkolunk és megcsodáljuk őket. A barlangba óránként indulnak a csoportok. Kisvonattal viszik be a látogatókat a föld alá. Időnként a sziklák olyan közel jönnek, hogy ossze kell húznom magam, nehogy elvigyenek. A barlagnban nagyjából egy kilométernyi sétát tehetünk.

Predjama vára nincs messze a postojnai barlangtól. Cirka 9 kilométer. A várat egy sziklafal mellé, bonyolult barlangrendszer bejáratához építették, amelynek ismerete lehetővé tette a védőknek az utánpótlás behozását. A várban az egykori várbeli életet bemutató kiállítás van viaszfigurákkal.

Piran tengerparti üdülőhely. Az autópályán szaladtunk le oda és a parton sétáltunk egyet, felmentünk a hegy tetején álló templomhoz, ahonnan jó kilátás nyílik a félsziget mindkét partjára és végül megvacsoráztunk a tengerparti éttermek egyikében. Piran tipikus mediterrán óvárosát érdemes csúcsszezonon kívül meglátogatni, mert a tengerpartnak ez a része nyáron nagyon zsúfolt. időnként a városra kiakasztják a ’megtelt’ táblát.

 

Visszafelé Ljubljanán keresztül végig autópályán mentünk Bledig.

Predjama vára

 4. nap –  2004. május 31. hétfő
Bled – Budapest
600 km

Indulás 10-kor. Ausztriába indultunk a hegyeken át, majd a gyorsabb autópályás megoldást választottuk hazáig.

 Szolgáltatások
PENZION KREK
KREK Ribno d.o.o.
Ribno, Savska 35
4260 B L E D
telefon: +386 4 5741 701
fax: +386 4 5745 405
e-mail: krek@krek.si
2 km-re van Bled-től, Ribno faluban. A szobái nagyon kicsik, de általában van hely.
Taverna Pri Stefanu
Ribno
Gostisce Martinov Hram
Trg golobarskih zrtev 27
Bovec
Tel: +386 5/38 86 214
Itt jó volt a pisztráng, a rántott sajt viszont nem jött be.
 Látnivalók
Bled vára
Grajska cesta 61, 4260
Phone: +386 4 578 05 25
e-mail: info@dzt.bled.si
A vár 100 m-rel a tó fölött egy sziklán áll. Múzeum, fegyvergyűjtemény van benne. A link egy jó lapra vezet Bled látnivalóiról.
Vintgar szoros  GALÉRIALINK!
A vártól 5 km-nyire van az 1,6 km hosszú Vintgar-szoros.
A patak mentén kb. 2 órát lehet gyalogolni fel és alá fahidakon.
Bohinj tó
4,5 km hosszú, 11 km kerületű gleccser-vájta tó. 45 méter a legnagyobb mélysége. Rossz minőségű út vezet mellette, amin vissza kell fordulni.
Triglav Nemzeti Park
1924 óta Nemzeti Park. Területe 83.807 ha. Legmagasabb pontja: 2.864m (Triglav). Legalacsonyabb pontja: 180m (Tolminka folyó). A táj lebilincselő, ez az egyik hely, ahol lehet hegycsúcson álló motorokat havas csúcsok elótt fényképezni. A motorokra vigyázni kell, a hajtűkanyarokban több helyen macskakő van ami nedves időben veszélyes.
Postojna barlang  és Predjama vár
Postojnska jama d.d.
Jamska cesta 30
Tel. : ++386 5 700 01 00
Fax : ++386 5 700 01 30
A barlangba óránként lehet bemenni. Kb. 2-2,5 óra elmegy vele. A Predjama vár 9 km-re van a postojnai barlangtól. A kettőben annyi közös van, hogy a barlangnál lehet jegyet venni a várhoz is.

Amit majd legközelebb nézünk meg
Vogel csúcs
Kabinos felvonó visz fel 1530 m magasba a Vogel csúcsára. ( 12 Eu/fő ).
A Bohinj-tó mellől kell bemenni a felvonóhoz. Ezt kihagytuk.
Skocjanske Barlang
UNESCO által védett. Itt van egy háromszor akkora koncertterem, mint a Postojnában.
Az A10-es majdnem elmegy odaáig, kb. 35 km Postojnától.
Lipicai ménes
Lipica 5, 6210, Sežana
Phone: +386 5 739 15 80, +386 5 739 17 08
e-mail: lipica@siol.net
Ez is ott van a Skocjanske mellett.
Higanybánya
Ezt Tamás ismeri.
 Linkek
Szlovénia hivatalos turisztikai lapja
Szlovénia turisztikai látnivalói kategorizálva.
Sok minden rajta van. A várakról szóló rész különösen impresszív.

Agárdi György, 2004. június 13.

Tags:

No Responses to “Pünkösdi kirándulás”

  1. Agárdi György október 7, 2005 at 1:10 du. #

    Ide is kitettem a fényképeket, bár egy kis késéssel. 🙂

  2. Mesterné Nagy CSilla július 27, 2004 at 10:14 du. #

    Tetszet a leírásotok.Mi is négy napos hasonlo túrára indulunk,remélem nekünk is jól sikerül majd.

    Sziasztok

Vélemény, hozzászólás?