Szlovén útvonalterv

Ez a túra is Bledből indul, mint ahogy Szlovéniában a legtöbb turistaót, vagy utazás.

Szlovénia legjelentősebb turisztikai attrakciói közül több van a Ljubljana – Piran útvonal mellett, amelynek egyébként nagy része autópálya. Gyorsan lehet haladni, miközben meg-megállhatunk megnézni egy különlegesen nagy cseppkőbarlangot, egy különleges helyre épült várat, vagy akár a híres lipicai ménest.

A Triglav Nemzeti Parktól délre fogunk kalandozni és egészen Piranig gurulunk, ahol talán már ránk esteledik, de ez a programokkal zsúfolt nap megér egy kis sötétben motorozást vissza Bledbe, bár akár Piranban is maradhatunk. 

 Túraútvonal
Bled – Ljubljana – Postojna – Predjama – Postojna – Koper – Piran
190 km

A Triglav kör térképe

Bledből indulunk és lehetőleg korán keljünk, mert a programok ma hosszúak lesznek, az utazás pedig – attól függően, hogy Piranban maradunk az éjszakára, vagy visszajövünk Bledbe – lehet akár 380 kilométer is. Mi szeretünk Bledből indulni és odea visszatérni. Amikor ezt az útvonalat bejárjuk visszafelé normálisan ránk esteledik.

Bledből Ljubljana felé fordulunk és hamarosan elérjük az autópályát. Ljubljana egy kicsit megfogja a forgalmat, egy kicsit be kell mennünk a városba, hogy a Koper és Triest felé futó déli autópályára átmehessünk. Innen azonban már nem tévedhetünk el, a Postojnai cseppkőbarlangot hatalmas transzparensek hirdetik. Óriási parkolója van, ahol sok szép túramotor sorakozik. A barlangba elektromos vonattal kell bemenni, nagyjából egy kilométert sétálhatunk, majd a vonat visszahoz. Fényképezni tilos, de senki nem szól érte. Nagy tömegek mozognak a barlangban, több idegenvezetőhöz lehet csapódni attól függően, hogy ki milyen nyelvet beszél. Legalább két órát számoljunk erre a programra, ha utána még leülünk kávézni, vagy megenni egy szendvicset, akkor többet is.

Kis mellékutakon megyünk vagy 9 kilométert kelet felé utunk következő állomásához, a Predjamai várhoz. A vár különlegessége, hogy egy barlangrendszer bejáratához épült. Ellátását titkos folyosókon keresztül biztosították, amíg az ellenség a haját tépte odakinn.

Visszatérünk az autópályára és tovább haladunk dél felé. Nemsokára elmegyünk a Lipica felé vezető kijárat mellett. Ha ide is bemennénk, akkor nem érnénk oda Piranba időben, mert Lipica is több, mint egy órás program.

Piran Koper után van. Az út leereszkedik a tengerpartra és kikúszik a kis félszigetre, amelyet nyaranta úgy ellepnek a turisták, hogy gyakran kirakják a ‘Piran megtelt’ táblát és ilyenkor már nem engednek be senkit. Sétálhatunk egyet a középkori kis utcákon és tereken, felmehetünk a templomhoz körülnézni és körbesétálhatunk a parton, végül megvacsorázhatunk egy parti vendéglőben.

Piranban nagyon szép a naplemente, érdemes kivárni. Hazafelé majd gyorsabban megyünk, szinte végig autópályán.

Tags:

No Responses to “Szlovén útvonalterv”

  1. Off március 13, 2006 at 4:11 du. #

    Sziasztok,

    Asszonnyal júni elején megyünk egy Olaszoi. körútra, ha időben találkozik, szívesen becsatlakozunk.

    Off.

  2. klemi19 március 13, 2006 at 10:28 de. #

    mikor indulunk?!!!!!!!!!!!!!!

Szólj hozzá!