Garda tó

A Garda-tó környéke az egyik kedvelt kirándulóhelyünk. Évente útba ejtjük, meglátogatjuk kedvenc hegyeinket, tavainkat elidőzünk a már jól ismert éttermekben, de mindig más útvonalakon túrázunk körülötte, és mindig felfedezünk valami újat is.

Motoros túráinkat eddig leggyakrabban Riva del Gardából idítottuk. A hangulatos városka a tó északi végének az egyik turisztikai gyöngyszeme. A szálláshelyek itt talán kicsit drágábbak, mint a parttól távolabb, de a környék megéri.

Javasolt túraútvonalak

1. Túra a Garda-tó körül
2. Hegyek, tavak a Gardától nyugatra
3. Baldo-hegy
4. Trentinoi tavak (északra)
5. Trentinoi hágók (észak-nyugatra)
6. Nagy kör keletre

Költségek (*)

Mennyiség

ME

Egységár
[Ft/ME]

Ár [Ft]

Benzin költség
2500km*7 liter/100 km=175liter

175

liter

260

45.500

Szállás költség
Keménytetős szállás max 30EUR/fő árkategóriában reggelivel (egy személyre!!)

3

éj

8.000

24.000

Étkezés
Naponta kéteszer étterem (15-20 EUR/fő/alkalom), kávé üdítő (egy személyre!!)

3

nap

12.000

36,000

Összesen (egy fő, egy motor)

105.500

(*) A fenti kalkuláció azt mutatja, hogy nekem milyen költségeim lennének egy motorral, egy személyre egy négy napos túrán. Számold át a táblázatot a saját adataiddal. A szállás campingben fele annyi, mint fent és az étkezést is el lehet felezni, ha magadnak készíted az ételeket.

 Kiutazás két nap alatt
1. nap – Budapestről Villach-ba
Budapest – Székesfehérvár – végig a 8-ason – Rábafüzes – Fürstenfeld- A2 Graz felé – Villachig
500 km

2. nap – Villach-ból Rivába
Villach – A2 Udine, Velence felé a 364-es kijáratig – B111 Gailtal bundesstrasse – Dobbiaco (ha itt tovább mész 15 km-re van a Pragser Wildsee, SS49, SP47) – SS51 Cortina d’Ampezzo (itt kezdődnek a zöld csíkos utak) – Passo di Falzárego – Arabba – Passo Pordoi (itt van a Sass Pordoi) – Moena – Predazzo- Cavaleze – A22 délnek – Rovereto után ki – Mori – Riva del Garda
400 km

A Gada tó kb. 900 kilométerre van Budapesttől. Ezt lenyomhatod egy nap alatt, is autópályán és akkor több időd marad, amit ott eltölthetsz, de megszakíthatod az utad Autszriában és végigjárhatod Dél Ausztria legszebb útjait, majd másnap pedig több időd lesz csavarogni egyet a Dolomitok szerpentinjein.

A két napos kiutazási útvonalterv, Villach-ban javasolja az éjszakai megállást és tovább megy a Dolomitokon át Riva del Gardába. Ezen az úton többek között a Pragser See és a Passo Pordoi a több csillagos látnivalók.

 Látnivalók kiutazás közben
Pragser Wildsee
Tavacska Dobbiaco-tól 15 km-re a hegyek között. Zsákutca vezet oda.
Sass Pordoi
Kilátó a Pordoi hágón. 2950 méter magasan van a kilátó.

Pragser Wildsee - Dobiaciotól nem messze

 Kiutazás egy nap alatt
1. változat: Graz felé autópályán
Budapest – 8-as főút – Graz – Velence – Verona – Riva del Garda
930 km

2. változat: Innsbruck felé autópályán

Budapest – M1 – Bécs – Linz – Salzburg – Innsbruck – Tranto – Riva del Garda
950 km

3. változat: A legrövidebb úton
Budapest – Letenye – Cakovec – Ptuj – Nova Gorica – Ljubljana – Treviso – Arsiero – Posina – Rovereto – Riva del Garda
850 km


1. változat: Graz felé autópályán

Az 1. változat egy napos terv, egy autópályás rohanás gyorsabban haladóknak, akiknek kevés idejük van arra, hogy odaérjenek, vagy visszajöjjenek. Két, nagyjából egyforma hosszú Riva – Budapest útvonal van. Az egyik Velence felé megy, és útba ejti a 8-ast, ez 930 km. Rivából Insbruck és Salzburg érintésével még egyszerűbb az út végig autópályán és ez is csak 950 km.


3. változat: A legrövidebb úton

A 3. és egyben legrövidebb utat az M7-esen indítjuk. A határ után Cakovec felé menet nem kell letérni az autópályáról a cakoveci kijáratig. Cakovecnél Ormoz felé menj nyugatra (ne Mursko Sredrice felé, hanem Sredrice od Dravi irányába, ahol Trnovec a határátkelő. A határtól a Maribor táblát kövesd. Ptuj után már csak egy rövid utazás az autópálya – Ljubljana és Postojna felé, de erről letérhetsz Logatecnél, ahol MOL kútnál tankolhatunk. Ajdovscina és Nova Gorica felé (Hrusica, Podkraj, Col) nagyon szép szerpentines hegyoldalakon repülsz végig és térsz vissza a pályára, amivel spórolsz vagy 30 kilométert.

Az olasz oldalon Mestre irányában haladsz. Treviso felé Quarto d’Altinonál van a kijárat. Innen Castelfranco Veneto és Bassano del Grappa jön, a Vicenza felé vezető utakat keresd. Az A31 alig több, mint 30 km, azután vége. Mielőtt a végéhez érnél a Schio, majd a Rovereto irányt kövesd. Ha elmentél Schio mellett, akkor az Arsiero – Posina – Rovereto szakaszon is mehetsz, de ez egy keskeny kis szerpentin, különösen sötétben nem az igazi.

 1. túra útvonal: A Garda tó körül
Riva del garda – Limone – Gargnano – Salo – Villa – Sirmione – Peschiera del Garda – Bardolino – Garda – Brenzone – Malcesine – Riva del Garda
160 km

A tó megkerülése szinte minden motoros társaság programjában benne van. Akik még nem jártak ott azok ezt mindig végig akarják járni és emiatt viszik a többieket is. Magam azt mondom, hogy van ennél sokkal izgalmasabb program is a tó környékén. A parton körbevezető út különösen főszezonban zsúfolt és a nagyobb turistaközpontokat csak hosszas sorbanállásokkal lehet megközelíteni.

A tó körüli út legszebb része a Riva del Garda – Gargano szakasz (SS45BIS, vagy Strada statale Gardesana Occidentale, 25080 Tignale BS) az északnyugati parton, ahol magas sziklafalak határolják a tavat, ezért ritkábbak a települések, az útpálya pedig közvetlenül a víz mellett szalad, sokszor a sziklákba vájt, rövidke, vagy félig nyitott alagutakon bújik át.

A Limone és Gargano közötti szakaszon fel lehet menni a sziklák tetejére boruló fennsíkra. Itt van Tremisone, amelynek teraszos éttermeiből (pld. a Paradiso) nagyon király kilátás nyílik a tóra és a szemközti Baldo hegyre, de lefelé és délre tekintve a nyugati parti sziklákra is nagyszerű panoráma nyílik. Rivától 18 kilométerre dél felé haladva egy alagút után kell rögtön jobbra fordulni és szinte azonnal egy másik alagúton a sziklafal felé indulni ahhoz, hogy az egyik legérdekesebb szerpentint bejárhassuk Tremosine felé. A keskeny kis és beláthatatlan szűk pályán a járművek dudaszóval figyelmeztetik az esetlegesen szembe jövőket. Ezt a kis kitérőt feltétlenül iktassuk be.

Gargnanonál vége az alagutaknak. Gargnano kedves kis hely vízparti éttermekkel és hajós élettel. Itt van egy lehetőségünk, hogy jobbra elforduljunk és felmenjünk a hegyek közé a Capo Valle és a Lago Idro felé. Ez a kis kitérő az Idro-tó partján fekvő Idroig és vissza Treviso, Vorbano, Raffa felé igazán szép hegyi utakon vezet és elkerülhetjük vele a Salo körüli csúcsforgalom egy részét.

Saló, majd Desenzano del Garda adnak újabb kehetőségeket a megállásra és egy kis vízparti sétára. Erre már általában nagyon sűrű a forgalom, igyekezzünk átverekedni magunkat rajta minél gyorsabban, mert ennél a szakasznál van érdekesebb.

Sirmione a legfelkapottabb üdülőhely a tóparton. A Scaliger-kastély (ez a váracska neve) vörös téglás szegélyű szögletes bástyái jelzik, hogy megérkeztünk az óvároshoz, ahová csak gyalogosan szabad bemenni a vár melletti hídon (mellette a gyümölcsárus). Előtte hatalmas parkoló van, külön helyeket tartanak fenn motoroknak.

Riva del Garda este

Sirmionéban nagyobbat sétálhatunk, rengeteg üzlet, kisvendéglő áll a rendelkezésünkre és mehetünk múzeumba, vagy szabadstrandra.

A délnyugati oldalon megint eltávolodunk a parttól egy kicsit, itt vannak a nagy szórakozóhelyek, Gardaland és Canevaworld amelyekből csak keveset látunk kívülről, ezek egész napos programok. Gardalandban van az az 50 méter magas fehér torony, amelynek csúcsán étterem van, ez jól látszik mesziről.

Az ADAC azt ajánlja, hogy Torri környékén mej fel a hegyoldalba San Zeno felé és csak Brenzonénél gyere le. A tópartból még így is sokat fogsz látni.

A következő izgalmas hely Malcesine, ahol a Baldo hegyre mehetünk fel a híres forgó felvonóval, amely kerékpárosokat is szállít. Ha már nincs rá idő az sem nagy baj, de egy másik túrán feltétlenül érdemes visszatérni ide.

Az északi part jobbára csak infrastruktúra, a parttól megint eltávolodunk és csak Riva óvárosában térünk vissza ismét, ahol immár átöltözve kellemes vacsora fölött megbeszéljük, hogy hova megyünk másnap.

Riva del Garda kikötője

 2. túra útvonal: Hegyek, tavak a Gardától nyugatra
Riva del Garda – Tione de Trento – Idro tó – Gargnano – Tremosine – Riva del Garda
200 km

A környékbeli hegyeket és tavakat látogatjuk végig nagyon szép utakon és sok szerpentin is lesz. Az első túrával kis átfedésben leszünk majd visszafelé, de ez a szakasz a Garda tó melletti legszebb úton vezet. A túrát jelentősen lerövidíthetjük, ha Riva után rögtön Biacesa és Molina di Ledro felé megyünk az SS240-esen.

Riva del Gardát észak felé elhagyva beugorhatunk megnézni a Varone vízesést, ami mindössze 3 kilométerre van. Az SS421-esen északnak megyünk, majd Tione di Trento felé fordulunk a hegyek között. Itt megállunk és betérünk Charlie bárjába, ahol egyesek szerint a világon a legfinomabb forró csokit adják, azt amiben megáll a kanál.

Dél felé az SS237-esen haladunk Storoig, ahol bemegyünk a hegyek közé és néhány kilométeres szerpentinen közelítjük meg a hegytetőn álló turistaházat (Rifugio Garibaldi).

Az Idro-tó mellett csak a nyugati oldalon van aszfaltozott út. A nyugodt kis tó mellett Lempratonál fürödhetünk, fagyizhatunk egyet mielőtt nekivágunk a szerpentineknek megint, hogy a hegyek között a Parco Dell’alto Garda Bresciano-n át visszatérjünk a Garda-tó partjára, a tóparti út legszebb, alagutas, sziklafalas szakaszára.

Ha még nem jártatok Tremisone felé, akkor itt az alkalom, hogy felmásszatok a tóparti sziklák között a fennsík teraszára és a fantasztikus kilátás mellett megvacsorázzatok.

Kilátás a Paradisoból (Tremosine)

 3. túra útvonal: Baldo hegy
Riva del Garda – Torbole – Mori (jobbra SP3) – Brentonico – San Valentino – Spiazzi – Garda – Malcesine – Riva del Garda (az SP3 és az SP8 utakat kell követni)
130 km

A túra java a hegyekben fut, szép időben kiváló nyugati kilátással a tóra. Malcesine magasságában útba ejtjük a Baldo-hegyet, amelynek a híres körbe forgó felvonóját is kipróbáljuk. A felhők fölött a csúcson a kis vendéglőben kávézunk egyet mielőtt visszatérünk a kiinduló állomásra.

A hegyekből végül Bardolino, vagy Garda környékén jövünk le és ez alkalmat ad nekünk arra, hogy a Garda-tó keleti partján is végigmotorozzunk.

 4. túra útvonal: A trentinoi tavak (a Garda tótól északra)
Riva del Garda – Varone (vízesés) – Tenno (SS421) – Fiavé – Vigo lomaso – Comano – Drena – Drn – SS45BIS – Padergnone – Lasino – SP85 – Garniga – SP20 – Castellano – SP88 – Riva del Garda (az SP3 és az SP8 utakat kell követni)
130 km

Ez egy igazi döntögetős nap lesz. Tópartok és szerpentinek követik egymást a kezdetektől a legvégéig.

A túra fénypontja a Bondone nemzeti parkon átvezető hágó a DroDrena – Lasino előtt jobbra és (lusta voltam megszámolni olyan sok hajtűkanyaron le) Trento felé útvonal. Ez egy kanyarvadászoknak való igazi élmény. Egészen Trentoig is lemehetsz, addig mindössze 60 km, de mi ezt az útvonalat inkább Aldeno felé folytatjuk, a hegyekben maradunk az SP25-ösön, majd az SP20-on és ismét szerpentineken ereszkedünk le Arcoba, ahonnan már gyorsan otthon vagyunk.

 5. túra útvonal: A trentinoi hágók
Riva del Garda – Tiarno di Sopra – Storo – Bagolino – Val Dorizzo – Breno – Borno – Schilpario – Malonno – Edolo – Vezza d’Oglio – Dimaro – Madonna di Campiglio – Carisolo – Tione di Trento – Fiavé – Riva del Garda
320 km

Ezt a túrát az ADAC ajánlja az MR3 (Trentino, Dolomiten, Gardasee) térképén. A Lago Idro északi partján kanyarodik fel a hegyekbe, ahol nem messze átmegy a Passo di Croce Dominin (1892 méter). Schilpario után 15%-os emelkedőn kapaszkodunk fel a Passo del Vivione-hez (1828 méter). A 42-es úton Ponte di Legano után van a Passo del Tonale (1883 méter), majd Dimaronál dél felé tartunk át a Passo Campo Carlo Magnon (1702 méter). Tione di Trento következik, forró csoki Charlie bárjában, majd a Passo Durone visz vissza minket Fiavén keresztül Riva del Gardába.

 6. túra útvonal: Nagy kör keletre
Riva del Garda – Rovereto – Valli del Pasubio – Valdagno – Crespadoro – Sant Andrea – Roveré Veronese – Cerro Veronese – Stallavena – Grezzana – San Pietro in Cariano – Sant’Ambrogio di Valpolicella – Caprino Veronese – SP3 északnak – Brentonico – Mori – Riva del Garda
260 km

Ugyancsak az ACAC MR3 ajánlásai alapján készült az útvonal.  Egészen Valdagnoig elkalandozunk keletre, majd a Baldo hegyen jövünk vissza.

Utak
Passo Pordoi, Passo di Falzárego
Cortina d’Ampezzo és Canazei között az SS48. Hajtűkanyarokkal tűzdelt út vezet fel a hágóhoz, ahol a felvonó indul, azután vissza a következő völgybe. Szép időben a csúcsról nagyon messzire el lehet látni. Az időjárás változékony.
A Tremosinebe vezető szerpentin
A tópartról Tremosinebe felvezető SP38-as útnak különlegesen meredek sziklafalakat kellett leküzdenie. Nagy élmény végigmenni rajta, különösen, ha szemből nem jönnek.  Visszafelé érdemes Limone felé lejönni a hegyről.
A Garibaldi turistaházhoz vezető út
A Lago di Ledro és a Lago d’ Idro között félúton a Lago d’ Ampola délnyugati végén indul egy szerpentines keskeny út kelet felé a hegyekbe. Az SS240ről ágazik el. A térkép kerékpárútvonalnak jelöli. Ezen érdemes felmenni a hegytetőn álló Garibaldi turistaházig.
A Bondone nemzeti parkon átvezető hágó
Dro – Drena – Lasino előtt jobbra és a hajtûkanyarokon le Trentoig. Kanyarvadászoknak való igazi élmény. Dro és Trento között 60 km.
 Linkek
Túrajavaslatok a Garda környékén németországból
A Garda tó honlapja
Túratervek németül a Garda tó környékén
Garda magazin
Könyv németül Déltirol és Trentino motoros útvonalairól. A Bruckmann kiadó jelenleg 14 kötetes sorozatát egyébként is ajánlom mindenkinek, aki motorral járja Európát. Darabja 12 EUR körül van, plusz postaköltség. 10 túraútvonal/könyv kitéphető roadbook. A Garda körül csak két túraútvonal van benne. Ezt mi most túlteljesítettük.  

 Márkaszervizek a Garda tó közelében és Trentinoban

Agárdi György 2006. március

Tags:

No Responses to “Garda tó”

 1. Soproni Péter június 10, 2007 at 10:32 de. #

  Kedves Motorosok! Leírásaitok alapján próbáltam bejárni a Garda- tavat és környékét. Sajnos ez időhiány miatt nem sikerült teljesen, de 2008-ban bepótolom az elmaradtlátnivalókat. Köszi a sok hasznos tanácsot. További jó utat és kellemes élményeket kívánok Nektek! Üdvözlettel :egy Yaris-on gördülő

 2. Pásztói Róbert május 5, 2007 at 3:39 du. #

  Élvezettel olvastam beszámolóitokat és utikönyveket megszégyenítő infoitokat.Hasonló utakat járunk a családommal egy suzuki swifttel, mostani utunkhoz sok ötletet adtatok, köszönet érte!További szép túrákat kívánok Nektek!Pásztói Róbert

 3. Török Imréné május 23, 2006 at 8:32 de. #

  Kedves Motorosok! Csodálatos helyeken kerekeztek, mesébe illő helyeken jártok. Valóban csak "motorral" lehet élvezni ezeket a túrákat. Ott álltok meg, ahol akartok és akkor, amikor éppen kedvetek van hozzá! Kötetlenül, felszabadultan élvezhetitek a túrákat! Hasonlóan a többi szülőhöz, én is egy aggódó anyuka vagyok, kérlek Benneteket, vigyázzatok magatokra, egymásra, mert hazavárunk Titeket! Gondolom, sokan olvastátok a fiam utibeszámolóját (Svédország, Bakony) – talán egyszer találkoztok is egymással! Szép nyarat, szép utitervet, jó egészséget, felhőtlen motorzást és széles utat kívánok! Tné

 4. kissbalika május 17, 2006 at 9:06 du. #

  Igen, mindenképp jelezzétek a lapon a tervezett időpontot !

  Széles utat !

 5. Béla május 8, 2006 at 8:25 du. #

  Sok hasznos infót kaptam a tervezett utunkhoz, köszönet érte!!

  Egy autós…

 6. cincibaba április 1, 2006 at 1:29 du. #

  hello
  engem erdekelne az olasz tura,de fogalmam sincs hogy mennyi penzbol jonne ki egy szemelyre,mindenesol.ha valaki mar vegigjarta ezt a turat akkor informaljon mar hogy mennyit kell meg melozzak a loveert hogy el merjek indulni egy ilyen turara. szeles utat mindenkinek

 7. Varga Gyuri március 27, 2006 at 12:30 du. #

  Sziasztok!

  Érdekel a túra, ha van időpontotok értesítsetek, hogyan, tudok rá jelentkezni.

  Üdvözlettel: Varga Gyuri

 8. Éliás Gábor március 23, 2006 at 12:58 du. #

  Sziasztok!
  Engem is érdekelne ez a túra, ha van bővebb infótok megköszönném.
  Elérhetőségem: 20 384 2665
  Balesetmenten motorozást mindenkinek!

 9. zrx rudi március 22, 2006 at 1:21 du. #

  Sziasztok!
  Tavaly kihagytam ezt a túrát, de az idén szeretnék menni.
  Tervezett időpont, költségek?

 10. Skodi március 18, 2006 at 12:56 du. #

  Sziasztok!Balesetmentes és kilométerekben gazdag szezont kivánok mindenkinek!Engem is érdekelne egy ilyen tura,az ausztriai körrel.Ha szervezi valaki,akkor értesitsetek!Köszi!Címem:vf750f@freemail.hu

 11. xmasbaby augusztus 15, 2005 at 3:11 de. #

  Sziasztok!
  Én kocsival voltam a környéken, most jöttem haza pár órája, nagy élmény a Garda-tó (szerintem -még friss az élmény), a közlekedés Peschiera és Deschenzano közt botrány(kb 20 km 1-2 óra alatt kocsival, motorral, ahogy láttam más) bármikor, de megéri, gyönyörű környék, az út, bár hosszú, maga is egy élmény. Érdemes rászánni 2-3 napot, Peschiera mellett, a tóparton van 1 kemping, http://www.campingsanbenedetto.it :60 Euro-ért 2 személyes bungalow van, , tiszta,normális, korrekt hely volt. Ha valaki szereti a vidámparkokat, akkor irány Gardaland! http://www.gardaland.it , egyfajta olasz Disneyland, plusz hullámvasutak, delfinshow, stb, egésznapos program, 24 Euro-ért. Ha vkinek esetleg kérdései vannak, szeretne arra a környékre menni, ha tudok, szívesen segítek. xmasbaby@freemail.hu

 12. Totti 78 július 19, 2005 at 5:00 du. #

  Sziasztok!

  Ez a túra engem is nagyon érdekel.Ha még aktuális,akkor összeszervezhetnénk…

  A számom:30 456 53 01

  Üdv:Márk

 13. c-a-b-a április 9, 2005 at 8:10 du. #

  mennék én is a turára ha valaki szervezi irjon ha nem kezdjők el szervezni 06-209342894

 14. zrx rudi március 29, 2005 at 10:46 de. #

  Szevasztok!
  2005-ben terveztek ide túrát?Szívesen részt vennék rajta!

Szólj hozzá!