Toszkánai útitervek

Toscana: Hullámzó dombokon olajfák, szőlők, napraforgómezők, magasba törő ciprusok. A dombtetőkön apró, sok száz éves falvak és városok, Olaszország legszebb települései, amelyekben minden ház eredeti és alig kevesebb, mint 800 éves. Etruszk hagyományok, kiváló ételek és kiváló borok. A chianti mellett a 600 éve innen indult reneszánszművészet hazája, ami pedig nem látható, azt Andrea Bocelli elénekli.

Ezt sugallja az a hatékony marketing gépezet, amelyhez hasonló talán csak a francia Provence tartománynak van és amire rásegítenek azok a vadul teljesítményorientált Mac Donalds-on felnőtt amerikából érkezett tollforgatók (Phil Doran, Frances Mayes, Elizabeth Adler), akik rengeteg pénzből ebben a számukra idegen, sziesztázós, kapcsolatorientált, nagyon szociális világban kezdtek új életet, mert a régivel valami gond adódott.

Amikor legutóbb ott jártam, akkor azért mentem arra, mert Pisa és Firenze és Siena, ma már Cortona is majdnemhogy a kötelező turisztikai célpontok közé tartoznak. Szégyelltem magam, hogy már csak nekem nincs a világon olyan fényképem, amin épp megtámasztom a dőlni készülő ferde tornyot. Most egy motoros társasággal készülök bejárni a vidéket és a szokásos társasági élmények mellett első sorban a következőkre vágyom:

 • Találni valami tényleg ehetőt Olaszországban
 • Megismerkedni a Chiantival
 • Jó bort inni 10 € alatt
 • Beszélgetni a helyiekkel, hogy megtudjam mit gondolnak magukról
 • Felfedezni a Toscana dombjain és hegyeiben kanyargó lehető legkeskenyebb (aszfaltozott) utakat
 • Mindezekről rengeteg fényképet készíteni
 Bázis:  Chiusdino

Korzikán bejött, ezért Tamás most is az Interchalet weblapján foglalt szállást jó előre, még novemberben. Érkezésünk napja 2008. május 24. lesz és 7 éjszakát fogunk eltölteni a házban, amelynek teljes 16 fős kapacitását kitöltjük. A házat 1.942 €-ért kapjuk, ami kb. 17 €/fő/éjszaka költségnek felel meg. Tamás hitelkártyával fizette ki a weben. Az előleg 388,40 € azonnal esedékes, a fennmaradó 1.553,60 €-t pedig az utazás előtt néhány héttel kell kifizetni. Ha bármi kérdés maradt, akkor ott a call-center hétfőtől péntekig 8-tól 7-ig, szombaton 9-től 2-ig.

A ház Sienától légvonalban 25 kilométerre van pontosan délnygatra és Chiusdino településtől (N43.15468 E11.08078) 3 kilométerre található valamerre, amit csak akkor tudunk meg pontosan, ha már a második részletet is befizettük. Addigis nézegethetjük a fényképeit. Azt gyanítom, hogy az sp31-esen kell megközelíteni. Tipikus vidéki idillre tippelek. A legközelebbi bolt 3 kilométerre van.

 Látnivalók

Nagyobb városok

Leírás

Firenze Dóm, Museo Dell’Opera del Duomo, Uffizi Galéria, Basilica di San Lorenzo, Galleria dell’Academia, Ponte Vecchio, Dávid szobor.

Pisa
Csodák tere, Ferde-torony

Arezzo Piazza Grande

Siena Piazza del Campo, Palazzo Comunale, Katedrális, Chiesa di San Domenico. A Palio városa. Évente kétszer, július elején és augusztus közepén  rendezik meg a lóversenyt a 17 Contrada (kerület) versenyzőinak a részvételével a főtéren, a Piazza del Campon.

Lucca

Reneszánsz várfallal körülvett középkori belváros, Dóm, Óratorony, Palazzo Guinigi, Piazza Anfiteatro, Puccini háza. A környék látnivalói: Pistoia, Collodi.

Kisebb települések

Leírás

 San Gimignano A tornyok városa, eredeti etruszk városfalakkal UNESCO védelem alatt. A 13. századi román stílusú tornyok száma egykor elérte a 70-et. Ma 13 látható belőlük. A tornyok a szembenálló családok védelmére szolgáltak. Zeffirelli itt forgatta a “Napfivér, Holdnővér” cimű filmjét.

 Montepulciano
Ételeiről, italairól híres város egy hegycsúcson, reneszánsz épületekkel, nagyszerű kilátással, ókori ásott pincékkel.  Borai a reneszánsz óta népszerűek.

 Cortona A hegy tetejéről szép kilátás nyílik a Trasimeno-tóra, ahol ie. 217-ben a karthágói Hannibál döntő győzelmet aratott a rómaiak felett.

 Volterra Régi, fallal körülvett város, amely egy hegy tetején fekszik a Cecina és Era folyók által közrefogott völgy fölött. Az etruszk és a középkori emlékek mellett alabástromairól híres, melyek ma is jellegzetes helyi kézmuvestermékek.
Látnivalói a Vallebona színház, a XIII. századi Priori palota, a Palazzo Pretorio a Porcellino bástyával.

 Vinci Leonardo da Vinci múzeum.

Egyéb látványosságok

Leírás

Márványbánya Carrara mellett

A szoborkert a Via Aurelia mentén, Latium és Toszkána határán létesült Garavicchio közelében. A köves talajú, ligetes-bozótos, tölgyesekkel és olajfákkal benőtt egykori kőfejtőt barátai hagyták a francia Niki de Saint Phalle-ra 1979-ben.

 Étkezés

Toszkánát a paraszti hagyományokon alapuló konyha jellemzi.

Az éttermeket három csoportba sorolhatjuk:

 • Ristorante – fehér abroszos étterem
 • Trattoria – családi étterem kockás abrosszal, amely kevésbé drága
 • Osteria – kocsma, ahol ugyanolyan jó ételeket szolgálnak fel csak sokkal olcsóbban
Chianti

A Chianti mélyvörös színű, tüzes, a Toscana borvidéken termelt bor. A Chianti cuvée típusú ital, azaz több szőlőfajta házasítása során keletkezik. A felhasznált szőlők: sangiovese és canaiolo (vörös alapborok), kevés trebbiano és malvasia (fehérek) és alkalmanként nagyon kis mértékben a (vörös) cabernet sauvignon és merlot. Három évnyi tárolás után a palackon feltüntethető a riserva szó. A Chianti Riserva vagy Classico Riserva 16-19 °C hőmérsékleten (azaz a klasszikus szobahőmérsékleten) legjobb fogyasztani, míg a fiatalabb Chiantik kissé hűvösebben, 13-16 °C hőmérsékleten nyújtják az igazi élvezetet. A Chianti csomagolása jellegzetes: a széles szájú palackokat szalmafonatos kosárkában (“fiasco”) helyezik el illetve árusítják.

 Toszkánai hírességek

Leonardo da Vinci (1452-1519) a Firenze melletti Vinciben született. Emlékmúzeuma van a faluban. Leonardót már kortársai is zseninek látták. Csak két ifjabb művésztársa, Michelangelo és Raffaello tudott versenyre kelni hírnevével. Az 1500-1518 közötti időszakot, amelyben mindhárman egyszerre alkottak, érett reneszánsznak nevezik. Fő művei az Utolsó vacsora és a Mona Lisa.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) az itáliai Toscana tartományban, a Firenze melletti Caprese faluban született. Alig volt néhány hetes, amikor családja Firenzébe költözött, és ott egy szoptatós dajka gondjaira bízta. Egy kőfaragó házához került. Fő művei a Dávid szobor és a Sixtusi kápolna falfestményei.

Dante Alighieri olasz költő, 1265 májusának végén született Firenzében, ahonnan később száműzték. Az Isteni színjáték első részét Pokol címmel ezután írta. Sok firenzei polgár szerepel benne.

Ugyancsak itt alkottak Petrarca és Boccaccio (Decameron), az építészetben Brunelleshci (a firenzei dóm) és Leon Battista Alberti (Santa Maria Novella, Firenze) és a politológus Machiavelli.

 Toszkánai körút Firenzéből
Firenze – Pontassieve – Stia – Paso la Calla – Santa Sofia – Passo dei Mandrioli – Pratoveccio – Consuma – Firenze
Útvonal hossz: kb. 230 kilométer

Firenze, Toszkána fővárosa több túra kiindulópontja. Számos kisebb nagyobb szálláshely található itt szabad hellyel még a főszezonban is. Firenzében megszállva közel leszünk Toszkána számos nevezetességéhez, sétálhatunk egyet a belváros történelmi emlékekben gazdag nyüzsgő világában. Megnézhetjük a San Lorenzot, a dómot, a Campanile-t,  a Piazza della Signorán a Palazzo Vecchiot (városháza) és az Uffizit, majd nem messze a Ponte Vecchiot az Arno felett.

A várost Pontassieve felé hagyjuk el és az ss67-es úton kelet felé haladunk az Arno északi partján. Pontassieve után északnak tartunk az ss67-esen Rufina felé, most már a Siene folyását keletről követve. Rufina felett 7 kilométerrel nyugatra fordulunk az sp556-ra Londa és Fornace felé. Az északi Appenninek erdőiben haladunk. A táj Korzikához hasonlít. Hasonló ételek is kaphatók erre, pldául a gomba és a vadmalac.

Stiát elérve balra fordulunk az sp310, később ss310-re a Passo de Calla (1296 m) felé.  Az út most egy nemzeti parkon kanyarog keresztül, amely ráadásul síterület is, csak áprilistól járható.  A szerpentineknek Corniolo után lesz vége. A murvás utak kedvelői itt számos utat találnak maguknak, ugyanakkor sok utat elzártak a forgalom elől tertmészetvédelmi okokból.

Santa Sofiába érve a főútig megyünk, de onnan rögtön le is térünk jobbra az sp26-osra át Colle de Carnaion (850m) és San Piero in Bagnoba, ahol nem megyünk fel az E44 autópályára, hanem attól nyugatra az sp138-ason maradunk, majd a ss71-esen tartunk nyugat felé. Megint bemegyünk a nemzeti parkba át a Passo the Mandriolin (1.170 m). Az út legszebb része a Badia Pratagliáig tartó szakasz. Innen az sp69-esen megyünk tovább, jobbra tartva. A Passo Fangacci következik (1234 m), majd Lonnano és Pratovecchio után még egy szép szakasz, a Passo de Consuma (1.060 m) Consuma felé. Még egy gyönyörű 17 kilométer után megérkezünk az ss67-hez Pontasievenél és a kör bezárul, nyugat felé visszatérünk Firenzébe.

 Arezzotól keletre
Arezzo – Sansepolcro – Badia Tedalda – Pennabilli – Carpegna – San Angelo – Citta di Castello – Lago Trasimeno – Cortona – Arezzo
Útvonal hossz: kb. 310 kilométer

Egy klasszikus toszkánai és umbriai tájakon át vezető utazás dombok között, városok nélkül. A forgalmasabb településeket most elkerüljük, de a nagyszerűen tapadó aszfaltutakon igazi kanyarvadászatra indulunk.

A kiindulópont Arezzo, innen az ss71-en idulunk el észak felé. Ponte alla Chiassiánál jobbra fordulunk az sp47-re Sansepolcro felé keresztül a Valico di Scheggia (575 m) magaslaton. Anghiari után 8km nyílegyenes szakasz jön Sansepolcroba (sp43).

Az autóőályát keresztezve az sr258-as mellékúton megyünk északnak Passo di Viamaggio felé, amely Badia Tedalda után lesz. Ezen a szép úton maradunk, amíg elérjük Ponte Messa és Pennabilli településeket, ahol az út neve sp1-re változik. A Passo di Cantoniera (1.007 m) következik délkelet felé, majd Carpengna, ahol jobbra fordulunk megint az sp112 San Sisto, majd sp99 Belforte all ‘ Isauro és sp109, sp7 utak követésével érjük el San Angelo in Vadot. Innen több módon juthatunk el Appechioba. Kis kerülővel Urbania, majd Piobbico felé (ezt mutatja a GPS térkép), vagy a hegyeken át az sp90-esen.

Apecchio után nagyon szép utakon Citta di Castello következik. Itt balra tartva délre fordulunk és az E45-ös autópálya mellett haladunk Niccone  településig, ahol keresztezzük a vasutat és jobbra fordulunk az ss416-ra San Andrea di Sorbello, Mercatale felé.

Itt letérhetünk a Lago Trasimeno partjára balra Tuoro sul Trasimeno felé, ahonnan nagyszerű a kilátás és megihatunk egy kapucinót a tóparton. Innen fel is gyorsíthatjuk az utazásunkat a főutakon, de ha van még időnk, akkor visszamegyünk Mercantele-be és Cortona felé folytatjuk utunkat.

Cortona után PortoleNovelle és Poggioni falvakon keresztül kanyargunk Palazzo del Peroig. Ez a mindössze 2,5 méter széles út megint erősen Korzikára emlékeztet. Palazzo del Pero-tól hamar visszajutunk Arezzoba az E78-ast kerülgető mellékúton, amely végül belefut az E78-ba.

 Kiadványok

Irodalom

Leírás

Phil Doran: Csábító Toszkána, Kelly Kft. 2005. A hollywoodi forgatókönyvírót felesége egy toszkánai házzal lepi meg, amelynek a felújítása során számos kalandon mennek keresztül. “Olaszok vagyunk. Van milliónyi törvényünk, de szabályok nem léteznek.”

Frances Mayes Napsütötte Toscana, Édes élet Itáliában

 

 A San Franciscó-i bölcsész Cortonában vásárolt házat. A Napsütötte Toszkána alapján film is készült hasonló címmel.

Frances Mayes: Szép Toszkána Képes napló 210 hangulatos fotóval

Elizabeth Adler Toszkánai nyár. Ulpius-ház Kiadó. A New York-I orvosnő villát örököl Toszkánában, de ez cask a bonyodalmak kezdete ebben a romantikus lányregényben.

Útikönyv

Leírás

Toscana, Touring Club Italiano – Merchavia, 2007. Firenze és az Arno-parti városok, Siena és a Chianti vidék, a Touring Club Italiano zöld kötésű Itáliai tájak sorozatában jelent meg.

Roddis, Miles – Leviton, Alex: Toszkána és Umbria (Lonely Planet) 2007.
 A Lonely Planet sorozattól megszokott információgazdag, tippekkel teli kiadvány.

Dei Schönste Routen in der Toscana – 2000 Bruckmann Verlag Német nyelvű motoros túrakönyv a Bruckman kiadó sorozatából.

 Linkek

Ajánlott linkek

URL

 Toscana www.toskana.net

 Firenze www.firenze.net

 Firenze www.firenze.turismo.toscana.it

 Toscana a startlapon www.toszkana.lap.hu

 Útiterv

#

D

km

Útiterv

Program

Szállás

0  05.22  200  Budapest – Sopron Találkozó: 18:30 MOL kút M1 Sasfészek pihenő  Sopron
1  05.23  500  Sopron – Ebenfurth – Prednitz – Mariazell – Wildalpen – Gesause Nemzeti Park – Mittersill – Felbertauernstrasse – Lienz  Pihenő: Mariazell
Opció: Kalser Glocknerstrasse
 Lienz
2  05.24  600  Lienz – Pustertaler Hohenstrasse – Giau-hago – Castelfranco Veneto – Padova – Ferrara – Bologna – Prato – Chiusdino  Pihenő: Giau-hágó  Chiusdino
3  05.25  Chiusdino – Gabellino – Meleta – Montemassi – ss73 -Monticiano – S Galgano – Chiusdino  Pihenőnap, könnyű motorozás a környéken, bavásárlás  Chiusdino
4  05.26  Chiusdino – Siena – S. Giovanni – ss408 – Castello di Brolio – Gaiole in Chianti – Radda in Chianti – Pieve di Panzano – Castellina in Chianti – ss222 – Siena – Chiusdino  Siena és környékének a megtekintése. A Chianti vidék.  Chiusdino
5  05.27  Chiusdino – S. Gimignano – Certaldo – S Miniato – Chiusdino  Észak felé: Firenze környéki kisvárosok.  Chiusdino
6  05.28  Chiusdino – Volterra – Massa – Chiusdino  Nyugat felé: Volterra és Massa  Chiusdino
7  05.29  Chiusdino – Grosseto – Chiusdino  Dél felé: Grosseto  Chiusdino
8  05.30  Chiusdino – Trasimeno-tó – Chiusdino  Kelet felé: Trasimeno-tó, Cortona  Chiusdino
9  06.01  Chiusdino – Villach  Villach
10  06.02  Villach – Budapest  otthon

#

D

km

További útvonal tervek

Program

Szállás

1  Chiusdino – Firenze – Chiusdino  Egy nap Firenzében  Chiusdino
2  Chiusdino – Pisa – Chiusdino  Egy nap Pisában  Chiusdino
3  230  Firenze – Pontassieve – Stia – Paso la Calla – Santa Sofia – Passo dei Mandrioli – Pratoveccio – Consuma – Firenze  Toszkánai körút Firenzéből: Szerpentinek, hágók, nemzeti park Firenzétől keletre.  Firenze
5  310  Arezzo – Sansepolcro – Badia Tedalda – Pennabilli – Carpegna – San Angelo – Citta di Castello – Lago Trasimeno – Cortona – Arezzo  Arezzotól keletre: toszkánai és umbriai tájakon át vezető utazás dombok között, városok nélkül  Arezzo

GPS adatok letöltése (GPS waypoints, tracks, routes)

A tervezett túra Garmin MapSource waypoint és track adatai a Garmin GPS készülékekre feltölthető formában.

Költségek

[Ft]

Szállás (10 éjszaka két főre)

90 000

Tankolás

 000

Autópálya díj

 000

Étkezés (10 teljes nap két főre)

100 000

Egyéb

 000

Összesen

 000

Agárdi György, 2008. január 5.

Tags: ,

No Responses to “Toszkánai útitervek”

 1. Okta február 16, 2008 at 8:34 du. #

  Sziasztok!
  Jó utat, Luccát ne hagyjátok ki, egy cappuccinór érdemes betérni.

  Üdv
  Okta

 2. Jano január 30, 2008 at 12:05 du. #

  Hajrá! Csodálatos vidék, érezzétek nagyon jól magatokat!
  Siena és Firenze mindenképp többnapos, Sienat este is nézzétek meg! San Gimignano kihagyhatatlan.
  Az igazi éttermek mindig a külvárosban, vagy a kisvárosokban, falvakban lesznek. (ahol nem hallasz ámerikai angolt)
  Ha belefér, érdemes két napra Elba szigetét is meglátogatni.
  Három éve a párommal bejártuk Toscanát és Elbát, mondhatom szinte “nászút” volt.
  Nem tudom beszéltek-e, ha nem akkor pár szót, mondatot tanuljatok meg olaszul, egyből a szívükbe zárnak!
  Imádnivaló táj, vidám emberek, napsütés és európai kultúra töményen!
  A motorozás pedig külön élmény ott!

Vélemény, hozzászólás?